+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin & Antal Róbert-István
2020. október 6. kedd, 18:45
Stabilitásra van szükség, ehhez előnyös lenne egy jobbközép többség, mondta Kelemen Hunor RMDSZ-elnök. De vajon miért penget ilyen, Klaus Johannisnak tetsző húrokat?

Alig, hogy véget ért az önkormányzati választási kampány Romániában, már meg is kezdődött a felkészülés a december 6-ra kitűzött parlamenti választásra. A közvélemény-kutatások itt a jelenleg is kormányzó, ám a 2016-os választás erőviszonyai miatt – azt ugyanis a nacionalista-posztkommunista Szociáldemokrata Párt (PSD) nyerte meg óriási fölénnyel, 45 százalékkal – a parlamentben többséggel nem rendelkező jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) egyértelmű győzelmét vetítik előre,

 

a kérdés csak az, hogy kik lesznek majd Klaus Johannis államelnök és Ludovic Orban miniszterelnök a kutatások szerint 35 százalék körül álló pártjának koalíciós partnerei.

 

A szeptember 27-i önkormányzati választáson a PNL a centrista-újhullámos USR PLUS-szal fogott össze Bukarestben, és tarolt ezáltal: az ő jelöltjük lett a főváros főpolgármestere, és a kerületek többségében is nyerni tudtak. Adja tehát magát, hogy december 6-a után a 17 százalékra mért USR PLUS potenciális koalíciós partnere legyen a PNL-nek, ám egy jó PNL-s szereplés esetén lehet, nem is fog kelleni nekik a Momentum román testvérpártja. Ezesetben jön képbe a nacionalista-konzervatív Népi Mozgalom Pártja (PMP), az exállamfő Traian Băsescu köré felépült alakulat, amit most ugyan kicsivel 5 százalék alá mérnek, ám Băsescu hithű törzsközönsége mindig beviszi a maga kedvencét a parlamentbe.

 

Illetve ott van az erdélyi magyarok legnagyobb pártja, az RMDSZ is: a pártelnök Kelemen Hunor konkrétan be is jelentkezett a PNL-nél.

 

A parlamenti választások után stabilitásra van szükség, előnyös lenne egy jobbközép többség, és ehhez – ha rajta múlik – az RMDSZ hozzá kíván járulni: ezt így kerek-perec ki is jelentette kedden Aradon Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke. Mint a politikus az Agerpres hírügynökség tudósítása szerint elmondta, „a választás után stabilitásra van szükség Romániában, nyolc év káoszát kell rendbe tenni”, kicsit elfeledkezve arról a ténytől, hogy a PNL előtti PSD-kormányokat pártja nem egyszer kívülről támogatta, de volt, hogy közösen kormányozták Romániát. Maga Kelemen Hunor az elmúlt „nyolc év káoszában”, 2014 tavasza és ősze között miniszterelnök-helyettes is volt az akkor még PSD-s Victor Ponta kormányában.

 

Kelemen szerint most – miután a PSD kifejezetten gyenge lett, a szocdemeket 20 százalék köré mérik – egy jobbközép többség lenne előnyös. Hozzátette: „amennyiben a politikai stabilitás az RMDSZ-en múlik, akkor lesz politikai stabilitás”. Kelemen retorikája azért is érdekes, mert a román politikai jobboldalon korábban számos alkalommal azt kérték a magyar párttól, hogy az tegye félre – az egyes hangok szerint a Fidesz érdekében álló – jó kapcsolatát a PSD-vel, és viselkedjen rendes Néppárt-tagként: vállalja fel természetes szövetségét a PNL-vel és a PMP-vel. „Az RMDSZ-nek a mi oldalunkon kellene lennie, ahogy az a kilecvenes években is volt” – mondta erről tavaly az Azonnalinak Theodor Paleologu, befolyásos román konzervatív értelmiségi.

 

Mik az RMDSZ lehetőségei?

 

Az Azonnali megkereste ezzel kapcsolatban Eckstein-Kovács Péter ügyvédet, az RMDSZ volt szenátorát. Eckstein szerint Kelemen Hunor bejelentése várható volt, mivel az RMDSZ a PNL-vel együtt ugyanannak az európai pártcsaládnak, az Európai Néppártnak a tagja, ezért természetes is kellene legyen az együttműködés köztük. Eckstein szerint az mindenképpen dicséretes a román belpolitika turbulens viszonyait tekintve, hogy már a december 6-i választások előtt mindkét párt nyitottnak bizonyult a választásokat követő együttműködésre, még ha nem is lehet még tudni, hogy ez az együttműködés mit fog jelenteni: azt, hogy az RMDSZ kormányra lép, vagy pedig csak kívülről támogatja a kormányt, ahogy azt az előző PSD-s kabinetekkel tette.

 

Az ügyvéd ezzel kapcsolatban három lehetőséget vázolt fel.

 

1. Először is szerinte a PNL leginkább egyedül kormányozna, de erre ő nem lát nagy esélyt.

 

2. Ha a PNL nagyon jó eredményt érne el a december 6-i parlamenti választásokon, és csak pár százaléknyira lenne a parlamenti többség összehozásához, ebben az esetben inkább a PMP-vel és az RMDSZ-szel való együttműködés jönne szóba. Eckstein azonban ennek a valószínűségét sem tartja nagynak.

 

3. Ez a legvalószínűbb forgatókönyv, eszerint mindenképp egymásra lesz utalva a PNL és az USR PLUS december 6-a után. Ezesetben azonban Eckstein kétségesnek tartja a kibővített PNL–USR PLUS–PMP–RMDSZ koalíciót, szerinte itt az együttműködés nem elsősorban az RMDSZ akaratán fog múlni: a PNL és az USR PLUS ugyanis együtt mindenképpen stabil többséget tud majd összehozni, így nem is igazán lesz szükségük az RMDSZ-re.

 

FOTÓ: RMDSZ / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A belügyekért felelős biztos, Ylva Johansson akcióterve a szíriai és iráni orvos bevándorlók képesítésének gyorsabb elismerését akarja elérni.

Ez a’ Tsúfos Tükör, mely a’ jó-kedvnek istápja, ’s kímélet nélkül való ostora mind a’ kevély hatalmasságoknak, ’s meg-általkodott rosszaknak, mellyek e’ Hazát ’s a’ Világot fenyegetik.

Hogyam gyógyíthat meg egy pszichológus egy sárkányt? Mit lépjünk, ha az erdei boszorkány fura dologra kér minket? Minden kiderül Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2020 című válogatásból.

Ingyen netet most nem adnak, inkább a digitális oktatáshoz és a gazdaság újraindításához kapcsolódó oldalakat teszik szabadon elérhetővé.

A Vaslady tizenöt évig vezette a brit Konzervatív Pártot, és tizenegy évig a szigetország első női miniszterelnöke volt.
De miért is mondott le
1990. november 22-én?

Hétvégén mérsékelt érdeklődés mellett zajlott Szlovákiában a tömeges tesztelés harmadik fordulója. A kormánykoalíción belüli feszültségekből két újabb válságkezelési terv is született.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

A Külügyi és Külgazdasági Intézet november 26-i online kerekasztal-beszélgetése.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás