+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. október 5. hétfő, 11:45
A lombardiai tavaszi történtek után nagyon komolyan veszi a járványt a római kormány.

Kiszivárogtak az olasz kormány új intézkedései a kínai koronavírus-járvány megfékezése érdekében: valószínűleg már szerdától a szabadban is hordani kell a szájmaszkokat. Mint a La Repubblica napilap írja: a Giuseppe Conte vezette balközép-populista római kormány egyúttal

 

elvette az olasz tartományoktól a jogot, hogy saját maguk a Covid-járvánnyal kapcsolatban önálló rendelkezéseket hozzanak, ilyesmit a jövőben csak akkor tehetnek meg, ha az a római kormány aktuális intézkedéseinél szigorúbb.

 

Az eddigi olasz szabályozás szerint a szájmaszkot csak közintézmények, üzletek, éttermek belterén (kivéve ha ülve fogyaszt az illető) és a tömegközlekedésen volt kötelező hordani, illetve egyes települések maguk is megszabhattak külön szabályokat. Firenzében például városszerte plakátok hirdetik, hogy 18 óra és reggel 6 között a zsúfoltabb belvárosi tereken kötelező maszkot hordani – igaz, azt nem definiálták, mi számít zsúfoltnak.

 

Egyes, turisták által még a járványhelyzet ellenére is intenzíven látogatott turistaparadicsomokban, mint a liguriai Cinque Terrén pedig minden közterületen, így elvileg még a strandokon is 0-24 órában kötelező a maszkhordás. A Róma körüli Lazio, illetve a vele szomszédos Marche tartományokban eddig is kötelező volt közterületen a maszk, a kormánynak ez nagyon megtetszhetett.

 

KI ITT BELÉPSZ, VEGYÉL FEL MASZKOT. FOTÓ: BUKOVICS MARTIN / AZONNALI

 

Roberto Speranza olasz egészségügyi miniszter emellett azt is javasolja sajtóértesülések szerint, hogy az eredetileg október 15-ig tartó járványügyi veszélyhelyzetet hosszabbítsa meg a római parlament január 31-ig, ez ugyanis a kormánynak számos pluszjogosítványt ad a kezébe, hatékonyabb és gyorsabb reakciókat lehetővé téve az aktuális helyzetre. Noha az olasz hatóságok az elmúlt héten a koronavírus-fertőzöttek jelentős számú megugrását regisztrálták, a járvány Olaszországban kifejezetten kordában van tartva, itt ugyanis rengeteget tanultak a tavaszi történtekből: egymillió főre vetítve nagyjából feleannyi az új koronavírusos eset, mint Magyarországon.

 

FOTÓ: Giuseppe Conte / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A vádemeléshez az kell, hogy tisztázzák az Európai Parlamenttel, mi a helyzet Szájer mentelmi jogával, mondta a szóvivő az Azonnalinak.

A Fidesz évtizedes sikerének két alapeleme terén is komoly kihívásokkal néz szembe a járvány miatt Orbán Viktor. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

Aki eddig máshol követte őket, annak most megváltoznak a médiafogyasztási szokásai.

Mostantól december 24-ig minden egyes nap adunk egy karácsonyi ajándéktippet. Kreatívat, jót, webáruházmenteset.

Erről számolt be az ENSZ segélyezésért felelős vezetője, aki jövőre 35 milliárd dollárból akar segíteni a rászorulókon.

Plenković minden bizonnyal feleségétől kapta el a vírust, így most tíz napig karanténban lesz, de egyelőre jól érzi magát.

Ivan Korčok a Szlovákia melletti kiállást tartja a kötelességének, szerinte a V4-es partnereknek hozzá kell szokniuk, hogy Szlovákiának is lehet véleménye.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás