+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. október 5. hétfő, 19:51
A járványügyi kérdésekben a megengedőbb álláspontot képviselő Hendrik Streeck, bonni virológus szerint elképzelhető, hogy sohasem lesz hatékony oltás a koronavírus ellen. Úgy véli, erre is fel kell készülni, amikor a járványügyi helyzetet tervezi a politika.

A német járványügyi vitákban két név jelenti a két eltérő álláspontot:

 

miközben a berlini Christian Drosten a szigorú korlátozások híve, Hendrik Streeck, bonni professzor már tavasszal is ellenezte azokat.

 

A vita nemcsak tudományos, de politikai is, ugyanis Drosten Merkelnek ad tanácsokat, Streeck pedig a CDU-elnökségre pályázó, észak-rajna-vesztfáliai miniszterelnök, Armin Laschet csapatát erősíti. Ez utóbbival függ össze, hogy maga Laschet is – például a bajor miniszterelnökkel, a CSU-elnök Markus Söderrel szemben – a lazább járványügyi kezelés híve.

 

Noha az eddig legelőrehaladottabb oxfordi oltóanyag-kutatást visszavetette, hogy az emberi tesztelés során többek is megbetegedtek (bár még nem tisztázott, hogy a tesztelt anyag mellékhatásáról van-e szó), több cég is – Németországban például egy mainzi és egy neussi laboratórium – dolgozik világszerte a koronavírus elleni oltóanyagon. A WHO adatbázisa szerint összesen 193 cégről van szó.

 

Azaz a politika is világszerte azt üzeni: pár hónapon belül meglehet az oltóanyag, a jelenlegi korlátozásokat addig kell kibírni.

 

Roberto Speranza, olasz egészségügyi miniszter például azt mondta: a tél végére meglesz az oltóanyag, akkor kezdődhet újra a normális élet. Osztrák kollégája, Rudolf Anschober is azzal számol, hogy januártól indulhatnak az oltások, és jövő nyárra lehet a lakosság egészét beoltatni.

 

Ennél sokkal szkeptikusabb – mondhatni pesszimistább – Streeck professzor Bonnból, aki azt nyilatkozta: egyáltalán nem biztos, hogy bármely jelenlegi tesztelés, kutatás eredményre fog vezetni. Szerinte

 

a jelenlegi tudásunk alapján „komolyan nem lehet előre megmondani“, hogy lesz-e bármikor is hatékony oltóanyag.

 

Streeck arra figyelmeztet, hogy a múltban is voltak már járványok, ahol a kifejlesztett oltóanyag kapcsán csak az oltás után derült ki: nagyobb bajt okoz, mint amit el akart kerülni.

 

Streeck arra is rámutatott, hogy például az a mainzi cég, amely Németországban a legelőrehaladottabban áll a kutatásban, vélhetően csak egy olyan oltóanyagot tud kifejleszteni, amely nem a vírus terjedését állítja meg, hanem a fertőzés lefolyását mérsékli – azaz nem a fertőzéstől, hanem annak következményeitől védene csak. Ez annyit tesz, hogy attól még, hogy valaki megkapja az oltást, továbbfertőzhet másokat.

 

Streeck szerint azt is figyelembe kell venni, hogy az oltóanyag esetleg nem mindenkinél hat, azaz mondjuk a társadalom 20-50 százaléka lesz csak immunis.

 

Egy másik interjúban azt is mondta, hogy nem szerencsés, ha minden jelenlegi járványügyi intézkedést az oltóanyag megjelenésétől teszünk függővé. Ez egyszerre jelenti azt, hogy Streeck szerint bizonyos kérdésekben már most enyhíteni kellene, másrészről viszont szerinte a társadalmat arra is fel kell készíteni, hogy

 

számos jelenlegi előírás – például a szájmaszk-viselete vagy a testi kontaktus kerülése – akár még évekig is velünk maradhat.

 

Streeck szkepticizmusát persze az is magyarázhatja, hogy az ő kutatási területe a HIV-vírus, ahol valóban évtizedek óta nem sikerült teljes immunitást eredményező oltóanyagot kifejleszteni.

 

NYITÓKÉP: Hendrik Streeck / Lenter-Film, Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Emellett meghosszabbítják az iskolai szünetet is.

Itt a szlovákok nagyszabású sorozatának új előzetese, van benne csodaszarvas is.

Méghozzá egyhangúan. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

Erre az Európai Gyógyszerügynökség hívta fel a figyelmet, miután látókörébe került több gyanús eset.

Van, aki az EU-s büdzsé blokkolásának abbahagyására, és van, aki bocsánatkérésre vagy az EPP-ből való távozásra szólította fel Deutschékat.

Újságírónk egyik riportalanya elmondta a történetét a Kisalföldnek is, de a megyei napilap nem fektetett túl sok energiát az anyag megírásába: a cikk nagy részét az Azonnali riportjából másolták át.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás