+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. október 5. hétfő, 18:00
Van, aki ki lett toloncolva, és olyan is, aki fogta magát, és hazament.

Először csökkent 2011 óta a Németországban tartózkodó menedékkérők száma a német belügyminisztérium összesítése szerint. Ez onnan tudható, hogy a német parlament Die Linke-frakciója megkérdezte a minisztériumot, a választ pedig eljuttatta a sajtónak, jelesül a Neue Osnabrücker Zeitung nevű, napi 150 ezres példányszámban megjelenő kistérségi napilapnak.

 

2020 közepén kereken 1,77 millió menekült tartózkodott Németországban mindenféle jogcímen, ami 62 ezer fővel kevesebb a 2019 végi adathoz képest. Az 1,77 millió menekültből 1,31 milliónak el is fogadták a menedékkérelmét – itt is történt csökkenés, 50 ezer ember tavaly év vége óta elhagyta Németországot. A többi 450 ezer ember vagy még vár a menedékkérelmének elbírálására, vagy megtűrt személynek számít, azaz azért nem toloncolják ki a közeljövőben, mert azt gátolja egészségügyi állapota, valamilyen jogszabály, vagy éppen egy a származási országában potenciálisan reá váró szörnyűség (halálos ítélet, kínzás, háború).

 

2011-ben Németországban 505 925 menedékkérő tartózkodott, ez a szám 2015 és 2016 fordulóján, a Nagy Európai Menekült- és Szolidaritási Válság éveiben több, mint félmillióval megnőtt.

 

2015-ben 476 649 menedékkérelmet adtak be a német hatóságoknak, ezek 61 százalékát pozitívan bírálták el. 2016-ban rekordszámú, 745 545 kérelem érkezett, az elbírálási arány hasonló volt. Érdekesség, hogy a 2015-ös szám mögött nem sokkal marad el az 1992-es: a délszláv háború (horvátul: honvédő háború, más szemszögből jugoszláv polgárháború) második évében 438 191 ember kért menedéket Németországban.

 

Annak, hogy idén csökkent a menekültek létszáma Németországban, igen egyszerű oka van: számos menekülttől vagy elveszi a német állam a menekültstátuszt, vagy maguk a menekültek döntenek úgy, hogy ismét szerencsét próbálnak ott, ahonnan jöttek. A német menekültügyi hivatal ugyanis minden egyes menekültnek, aki hajlandó véglegesen és önkéntesen elhagyni Németországot,

 

3000 eurót fizet.

 

Ők főleg Albániába, Irakba, Koszovóba, Észak-Macedóniába, Oroszországba és Szerbiába tértek haza az elmúlt években.

 

A koronavírus-járvány is érezteti a hatását a statisztikákon: míg 2020 januárjában még 12 212 menedékkérelmet kaptak a német hatóságok, ez májusra 3 777-re csökkent. Augusztusban 5 332 kérelem érkezett be, azaz megint emelkedni kezdett a számuk.

 

FOTÓ: Menekültek a köln-bonni reptérre való megérkezésüket követően 2015-ben. Fotó: © Raimond Spekking / CC BY-SA 4.0 (via Wikimedia Commons)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Méghozzá egyhangúan. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

Erre az Európai Gyógyszerügynökség hívta fel a figyelmet, miután látókörébe került több gyanús eset.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Van, aki az EU-s büdzsé blokkolásának abbahagyására, és van, aki bocsánatkérésre vagy az EPP-ből való távozásra szólította fel Deutschékat.

Újságírónk egyik riportalanya elmondta a történetét a Kisalföldnek is, de a megyei napilap nem fektetett túl sok energiát az anyag megírásába: a cikk nagy részét az Azonnali riportjából másolták át.

Van olyan főváros Európában, ahol idén nem állítanak karácsonyfát, Budapesten viszont ez idén sem maradhatott el. Megkérdeztük az embereket az ország karácsonyfájának nevezett Kossuth téri fenyőnél.

Azt azért megtudhattuk a kormányinfón, hogy jövőhét szerdáig nem várhatóak további járványügyi szigorítások.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás