+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba
2020. október 4. vasárnap, 10:22
Volt olyan sziget, ahol a helyi lakosokra kamerát szereltek, hogy a turisták távolról irányíthassák a mozgásukat.

Már június 15-én megnyitotta kapuit a külföldi turisták előtt a Maldív-szigetek, mi több, az Indiai-óceán közepén fekvő szigetországba látogató külföldiek számára sokáig semmiféle korlátozást nem rendeltek el, még csak negatív koronavírus-tesztet sem kértek a turistáktól. Azóta ezen egy kicsit szigorítottak: a legfrissebb szabályozás szerint a szigetországba látogató külföldi turistáknak egyetlen PCR-típusú koronavírus-tesztet kell felmutatniuk a belépéskor, aminek az eredménye nem lehet régebbi 72 óránál.

 

 

A Maldív-szigetek kormánya reméli, hogy minden további gond nélkül megússzák idén a koronavírus-járványt, és nem kell befagyasztani a turizmust, ami az ország GDP-jének a 60 százalékát adja.

 

Hogy lássuk az arányokat: 2019-ben 1,7 milló külföldi látogatott az országba, míg a szigetország 1192 szigetének 200 lakott szigetén valamivel több mint 430 ezer ember lakik életvitelszerűen.

 

Ők most olyan lépésre készülnek, amilyenre eddig még nem volt precedens: elindították a Maldives Border Miles nevű programot, amin keresztül lényegében a légitársaságok mérföldgyűjtő hűségprogramjaihoz hasonlóan díjazni fogják az országba látogató leghűségesebb turistákat. A program szerint a külföldieket három kategóriába (arany, ezüst és bronz) fogják besorolni. A különböző fokozatba tartozó turisták különböző előnyöket élvezhetnek majd.

 

Bár a rendszer még kidolgozás alatt áll és várhatóan idén decemberben startol majd el, eddig azt lehet tudni róla, hogy a turistáknak a különböző fokozatok eléréshez pontokat kell gyűjteniük: ezekhez a Maldív-szigetek határának minél többszöri átlépésévelel és a különböző eseményeken, rendezvényeken való részvétellel lehet hozzájútni. A CNN utazórovata szerint a pontrendszer leginkább azoknak a turistáknak fog kedvezni, akik szívesen igénybe vennék a turistaparadicsom valamelyik luxusszállódáját, hiszen a decembertől bevezetésre kerülő pontrendszer majd ki fogja egyenlíteni ezeknek a szállodáknak a rendkívül borsos árát.

 

De nem csak a Maldív-szigeten ennyire kreatívak, nagyon úgy néz ki, hogy a Koronavírus Előtti Idők turistaparadicsomainak minden kreativitásukra szükségük van ahhoz, hogy a külföldiek ne felejtsék el, miért is érdemes éppen oda látogatni. A Karibi-térség közelében található Barbados, Anguilla és Aruba szigeteken meghosszabbított vízummal próbálják magukhoz édesgetni a külföldieket, de a a legmerészebb húzást talán a Feröer-szigeteken követték el még áprilisban, ahol kifejlesztettek egy olyan alkalmazást aminek a segítségével az otthonukban üldögélő turisták a telefonjuk segítségével fedezhetik fel a sziget látványosságait, úgy, akár egy videójátékban.

 

 

Az otthonában ülő turista egy applikáción keresztül követhet egy helyi lakost, akinek a fejére egy go pro kamera van felszerelve. A helyi lakos ha kell, sétál, ha kell, lovagol, helikopterre ül, sőt, ha a Londonban épp fekete teát szürcsölgető felhasználó éppen azt kéri tőle, még ugrál is egy helyben. A szigeten való séták rendkívűl népszerűek voltak, de június 17-ével bezárólag végük szakadt.

 

Mindenesetre a rengeteg kreatív ötlet kapcsán megkerestük Magyar Turisztikai Ügynökséget, hogy megtudjuk, vajon Magyarországon terveznek-e valami hasonlóan szokatlant, és ha igen, akkor mit – erről majd a későbbiekben beszámolunk.

 

Nyitókép: Cocoa Island, Maldív-szigetek / Wikipédia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A vörösterror és a fehérterror során a hazai zsidóság egyenlően szenvedett, azonban a fehérterror hivatalos emlékezetkultúrájából mint áldozatok valamiért kimaradtak.

Von der Leyen két alelnöke és a kohéziós biztos azután határozták erre magukat, hogy találkoztak a koronavírus-pozitív portugál pénzügyminiszterrel.

Egy bukaresti napilap szerint az RMDSZ a törékeny parlamenti többségért cserébe székelyföldi autonómiát kér, a PNL szerint ez ott már most is megvan.

A helyiek szerint a kormány az 1200 főre rugó teniszezőket és a stábjukat választotta a saját állampolgárai helyett.

Nem csak elbukta a CDU elnökségéért folyó versenyt szombaton, de még a miniszteri terveire is nemet mondtak.

Sok vendéglátós nyitott ki péntek este Olaszországban, tiltakozva a római kormány lockdown-politikája ellen. Helyszíni riport fotókkal Firenzéből!

2020 nyarán még alig volt olyan EU-tagállam, amely rendelni akart volna azon oltásokból, amelyekkel december 27-e óta lényegében EU-szerte oltanak.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás