+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. október 3. szombat, 10:47
A teljes népességben kettő, a biztos pártválasztók körében már négy százaléknyian nem valamelyik pártra külön, hanem az ellenzéki összefogásra szavaznának.

„Most vasárnap melyik pártra szavazna az országgyűlési választáson?” – szól a minden politikai közvélemény-kutatást végző cég által feltett kérdés. A Publicus azonban a szeptember 22-25. között, a Népszava megbízásából készített telefonos kutatásban (amit 1005 fő válaszadó lekérdezésével nemre, életkorra, iskolai végzettségre, régióra és településtípusra reprezentatív módon készítettek) felfigyelt egy érdekes dologra: erre a kérdésre

 

a teljes népesség kettő, a biztos szavazók és pártválasztók körében már négy százalék válaszolta azt, hogy nem egy-egy pártra külön, hanem kifejezetten az ellenzéki összefogásra szavaznának szívük szerint.

 

Az ellenzéki összefogásra szavazók azonban nem szeptemberben jelentek meg, ők már a Publicus szerint júliusban is a teljes népesség egy százalékát tették ki.

 

AZ ADATOKON AZ IS LÁTSZIK, HOGY A FIDESZ-KDNP TÁMOGATOTTSÁGÁT EGYELŐRE NEM VISELTE MEG A KORONAVÍRUS-VÁLSÁG: ANNAK KITÖRÉSE ÓTA A TELJES NÉPESSÉG KÖRÉBEN TOVÁBBRA IS TARTJA A 30 SZÁZALÉK KÖRÜLI NÉPSZERŰSÉGÉT. FORRÁS: PUBLICUS INTÉZET

 

Hogy erről akkor miért nem adtak hírt, a kutatóintézet úgy magyarázza, hogy a fenti kérdést a kérdezőbiztosok nyitott kérdésként teszik fel, azaz nem adnak meg válaszlehetőségeket, hanem hagyják, hogy a válaszadó magától mondjon valamit.

 

Eddig azonban az ellenzéki összefogást említő válaszadókat a biztosok automatikusan az „egyéb” kategóriába sorolták – most, hogy ezt észrevették a Publicusnál, újrakódolták a korábbi kutatásaikat is, hogy az „ellenzéki összefogásra” szavazni akarók külön kategóriaként jelenjenek meg. A Publicus a későbbi közvélemény-kutatásaiban is külön válaszlehetőségként fogja mérni az egyes pártok, pártszövetségek helyett az ellenzéki összefogásra szavazókat.

 

Ahogy a kutatóintézet írja, ezzel unortodox helyzet állt elő:

 

egy olyan politikai erőt is mérni fognak, ami jelenleg nem létezik, az ellenzéki összefogás egyelőre csak egy ígéret, egy vízió az ellenzéki pártok részéről.

 

„Mégis, a pártpreferenciás kutatás valójában nem más, mint egy lehetőség a választók számára, hogy üzenjenek a választott, vagy az esetleg még meg nem választott képviselőiknek. Nekünk kutatóknak pedig az a feladatunk, hogy ezen üzenetet közvetítsük a politikának, és maguknak választóknak” – írja a Publicus.

 

Persze a három hónap alatti egy százalékpontos emelkedés a teljes népesség körében közel sem nevezhető szignifikánsnak, azonban az ellenzéki összefogás kereteit a szereplők (azaz a DK, a Momentum, az MSZP, a Párbeszéd, a Jobbik és az LMP) hivatalosan csak augusztus végétől kezdték el kialakítani, amikor megállapodtak abban, hogy a 2022-es országgyűlési választásra mind a 106 választókörzetben egyetlen jelöltet fognak állítani, és közös választási programot fognak írni. Ez utóbbi érdekében az összefogásban résztvevő hat párt október 2-án jelentette be, hogy elkezdik összefésülni az egyes pártok szakpolitikai programjait.

 

A Publicus kutatásának további részletei itt érhetőek el, a kritikája itt, ha pedig az érdekel, hogy milyen érvek szólnak az ellenzéki közös vagy külön listákon való indulás mellett, olvasd el az erről szóló vitasorozatunkat.

 

NYITÓKÉP: A rabszolgatörvény elleni tüntetés 2018. decemberében / Gergely Előd Gellért

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. Ha mégis a pénzköltés mellett döntesz, teheted azt tudatosan is, de a legjobb az lenne, ha leszoknánk a gazdasági érdekek
környezetiek elé helyezéséről.

Hüvelykujjával felfelé mutatva szelfizett az elhunyt labdarúgóval egy argentin férfi és két társa. Halálos fenyegetéseket is kaptak,
most szabadkoznak.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Méghozzá egyhangúan. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

Emellett meghosszabbítják az iskolai szünetet is.

Itt a szlovákok nagyszabású sorozatának új előzetese, van benne csodaszarvas is.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás