+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. október 2. péntek, 10:12
Elkezdik összefésülni a DK, a Jobbik, az MSZP, az LMP, a Párbeszéd és a Momentum sokszínű programjait egy nagy közös programba.

Az Azonnalinak küldött közleményben közölte hat ellenzéki párt – a DK, a Jobbik, a Momentum, az LMP, a Párbeszéd és az MSZP –, hogy csütörtökön, október 1-jén elnökeik megtartották második találkozójukat, ahol megerősítették, amiben korábban már megállapodtak, hogy a 2022-es választáson az ellenzéki pártok együttműködésére van szükség a NER lebontása érdekében. Ami ehhez képest újdonság, az az, hogy a hat ellenzéki párt elnöke most már nemcsak elhatározta, de meg is erősítette, hogy közös programot kell az ellenzéknek adnia Magyarországnak.

 

Mint írják, a program összeállítása időigényes feladat, ezért ezt már most megkezdik a pártok: a pártelnökök megalapították a programíró bizottságot, amelynek fő feladata az ellenzéki pártok programjainak összehangolása lesz.

 

A bizottságban a pártok szakpolitikai stábjai együtt fognak dolgozni, külső szakértők bevonására is törekednek, és korábbi programalkotó kezdeményezések eredményeire is építenek.

 

Miután korábban megállapodtak abban is, hogy a 106 egyéni országgyűlési választókerületben egy közös ellenzéki jelöltet állít a hat párt, a csütörtöki pártelnöki találkozón ennek jegyében további egyeztetések történtek mind a választókerületi esélyek felméréséről, mind az előválasztások részletszabályairól – ezekről azonban a pártelnökök csak egy későbbi találkozón döntenek majd.

 

Mint írták, az ellenzéki pártok figyelme most elsődlegesen az október 11-ei, a közlemény által valamiért borsodinak nevezett zempléni időközi választáson van, ahol a közlemény szerint az „utolsó napos mozgósításon és a részvételen múlhat, hogy a közös ellenzéki jelölt, Bíró László győzelmével megfosztható-e a Fidesz a kétharmados többségétől”. Mint azt az Azonnali már korábban megírta: nem, függetlenül attól, hogy nyer-e Bíró, hiszen Ritter Imre német nemzetiségi képviselő eleve a kormánypártokkal szavaz.

 

Van egyébként egy friss közvélemény-kutatás is: a Závecz Research szerint amennyiben most vasárnap lenne a választás, a teljes népesség körében 34–32-re nyerne Fidesz az ellenzéki pártok összesített támogatottságával szemben, a biztos pártválasztók körében pedig 50–47 arányú a különbség.

 

A kérdés, hogy az ellenzéknek egy vagy több listán indulva van-e esélye leváltania az Orbán-rezsimet, azokat is megosztja, akik ezt a rezsimváltást tényleg szeretnék. Másfél évre a parlamenti választásoktól az Azonnali ellenzéki politikusok és értelmiségiek részvételével vitát indított arról, hogy hány listán érdemes, szükséges elindulni a győzelemhez: ezt itt olvashatjátok.

 

FOTÓ: Pxhere

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A koronavírus-járvány miatt a tavalyi évhez hasonlóan bár nagyobb számban, de még mindig csak saját, szaúdi állampolgárai vehetnek részt az idei mekkai zarándoklaton.

Egy hónapig minden a fociról fog szólni, a szurkolók közös mámorban ünneplik csapataik győzelmét a kocsmák teraszain és az utcákon. Összeszedtünk tizenegy helyet Budapesten, ahol megúszhatod mindezt.

Lukasenka így akar elébe menni az uniós szankciónak, ugyanis az unió szigorítana az eddig bevezetett fegyverembargóján.

A független képviselő szerint a pontszerzés is már akkora népünnepélyt váltana ki, hogy sokan bizony nem tudnának másnap munkába menni.

Így jelenleg az LMP titkárát már kettő, míg a DK-s Czeglédy Csabát egy párt támogatja. Ugyanakkor elég szoros előválasztást ígér kettejük harca.

A hét elején meghirdetett akció igen népszerű: reggel már rengetegen álltak sorba az oltásért, majd azt követően miccsért és kenyérért.

Ötszáz évvel ezelőtt halt meg Bakócz Tamás érsek. Ő volt az egyetlen magyar főpap, akinek lehetősége nyílt megszerezni Szent Péter trónját.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

A helyszín Mecseknádasd, de Pécsről és Szekszárdról különbuszok is mennek majd a helyszínre. Június 12., érdemes már most foglalni!

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás