+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. október 1. csütörtök, 19:45
Sőt, április óta nem közlekedő hajójáratokra is lehet jegyet venni, miközben a BKK arról még mindig nem adott tájékoztatást, hogy a hozzájuk potyára befolyt milliókkal mihez kezd.

Több, mint egy hete, szeptember 23-án hívta fel rá a Közlekedő Tömeg Egyesület a figyelmet, hogy a BKK megrövidíti az embereket azzal, hogy a reptérre közlekedő és a vonaljegyektől eltérő díjszabású, bérlettel igénybe eleve nem is vehető 100E buszra is ad el jegyeket, noha az a járat – a koronavírus-járvány miatt – április óta nem közlekedik.

 

Mint arról az Azonnali is beszámolt, a BKK-hoz – az egyesület közérdekű adatigénylése alapján – 14 millió forint folyt be a 900 forintos reptéri jegyekből a 100E leállítása óta, és a 15 ezer jegyvásárlóknak csak kis töredéke váltotta vissza a jegyét. A BKK arra hivatkozik, hogy a repülőtéri vonaljegyek árusítását egy elhúzódó „technikai hiba” miatt nem sikerült leállítani, valamint hogy a 100E-re váltott jegyeket a repülőtérre közlekedő más járatokon is elfogadják, noha erről nem adtak előzetesen tájékoztatást, és a cég honlapján található információk sem támasztják ezt alá: eszerint a 100E-re váltott jegyek csak a 100E-n való utazásra használhatóak fel.

 

 

Mindez több, mint egy hete volt, ám

 

változás azóta sem történt a Közlekedő Tömeg csütörtöki posztja szerint.

 

Mint írják, hiába jelezte a BKK még múlt hét szombaton, hogy „azonnali intézkedéseket tettek” a felesleges jegyvásárlások megelőzése érdekében (hacsak azt nem tekintjük azonnali intézkedésnek, hogy a jegyautomaták védőképernyőjén megjelenik erről egy tájékoztató szöveg), és hogy a fejleményekről „hamarosan sajtóközleményben is beszámolnak”, mindez azóta is várat magára.

 

 

Sőt, mint arra az egyesület Facebook-oldalának olvasói felhívták a figyelmet,

 

nemcsak a 100E buszra lehet venni jegyet a mai napig, hanem az úgyszint a koronavírus-járvány miatt április óta nem közlekedő hajókra is. Ez utóbbiakat 750 forintért árulja jelenleg is a BKK.

 

A Közlekedő Tömeg a repülőtéri buszjeggyel való visszaélés miatt múlt hét szombaton feljelentést is tett ismeretlen tettes ellen üzletszerűen, jelentős értékben elkövetett csalás bűntette miatt. A BKK a történtekkel kapcsolatban egyelőre arról sem adott tájékoztatást az egyesületnek, hogy mihez kezd a potyára befolyt 14 millióval, ahogy arról sem, hogy mikor értesültek a jegyértékesítést állításuk szerint megakadályozó technikai hibáról, valamint hogy tulajdonképpen mikor is fogják leállítani a jegyvásárlást.

 

Az üggyel kapcsolatban az Azonnali is megkereste a BKK-t: arra vagyunk kíváncsiak, hogy:

 

+ Van-e/lesz-e az ügynek személyi konzekvenciája a BKK vezetésében?

 

+ Van-e/lesz-e a BKK technikai személyzetében személyi konzekvencia amiatt, hogy a nem közlekedő járatokra történő jegyvásárlást megakadályozó technikai hibát fél év alatt sem tudják kijavítani?

 

+ Bocsánatot fognak-e kérni az utasoktól azok megkárosítása miatt? Ha nem, miért nem?

 

+ Mekkora összeg folyt be eddig a BKK-hoz a nem közlekedő hajóutakra kifizetett jegyekből?

 

+ Leállítják-e a hajókra történő jegyvásárlást? Ha igen, mikor, és addig milyen tájékoztatást fognak adni erről az utasoknak?

 

+ Mi indokolja a közvélemény hivatalos tájékoztatásának elmaradását/késését a cég részéről? Mikor fognak az ügyről hivatalos sajtóközleményt kiadni?

 

+ Elegendőnek ítélik a 100E járat közlekedésének szüneteltetéséről az automaták képernyőjén tájékoztatni az embereket? Ha nem, miért nem tettek ennél többet eddig?

 

+ Miért állították a Közlekedő Tömeg Egyesületnek írt levelükben, hogy a reptéri vonaljegy minden reptér és Budapest belvárosa között közlekedő járaton érvényes, ha a BKK honlapján található információk szerint a 100E buszjáratra megváltott jegyek kizárólag a 100E buszjáraton használhatóak? Ki nem mond igazat?

 

+ A nem közlekedő 100E reptéri vonaljegy mintájára terveznek-e bevezetni további jegytípusokat amolyan támogatói jegyekként, amelyek egy vonaljegy funkcióját látják el, csak éppen akár többezer forintért lehetne megvásárolni őket?

 

Amint választ kapunk, természetesen külön cikkben visszatérünk a témára!

 

NYITÓKÉP: A 100E repülőtéri busz. BKK / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A bevándorlásellenes Heinz-Christian Strache sajnálhatja, hogy nincs több szerb bevándorló Bécsben, mert köztük már most is megugrotta volna a parlamenti küszöböt. A bécsi szerbség között a szélsőjobboldali Szabadságpárt (FPÖ) is jobban szerepelt.

Miért nem elfogadható egy olyan orvos, aki még életében nem műtött, de alkalmas jelölt a Kúria élére egy olyan személy, aki még életében nem bíráskodott? Parlamenti képviselőket kérdeztünk.

A döntést a járványhelyzet súlyosságával indokolja a párt.

A Brit Egészségügyi Szolgálatnál arra készülnek, hogy decemberre már hatásos koronavírus elleni vakcina áll majd rendelkezésükre. Erről beszélt parlamenti képviselőknek a tisztifőorvos-helyettes. Boris Johnson egyelőre óvatos.

A környező országok közül lehagyta Magyarországot Szlovákia a lakosságarányos aktív fertőzések számában, de ez nem jelenti azt, hogy itthon javulna a járványhelyzet.

Az egészségügyi intézmények egyre kevésbé bírják a koronavírus-járvánnyal járó nyomást. Volt, hogy nem akartak beteget átvenni kórházak a mentősöktől, máshol már apácakra is szükség van.

A hét kérdése

Európa egyre több országában vezetnek be korlátozásokat a növekvő esetszámok miatt, emiatt elképzelhető, hogy lassan Magyarország is szigorítani fog. Te milyen korlátozásokat vállalnál be?

Azért ide elnéznénk

Hogyan lehet a szolidaritás kultúráját intézményesíteni a művészeti világban? Milyen egzisztenciális terheket és elvárásokat vehet le ez az alkotók válláról? Kerekasztal-beszélgetés, október 19.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Twitter megosztás Google+ megosztás