+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba
2020. október 1. csütörtök, 18:10
Egy osztrák állatvédő kezdeményezésére jött létre Románia első mobilállatkórháza 1999-ben. Az átalakított busz most múzeummá avanzsált.

Felavatják Románia első kóbor kutyáknak szentelt múzeumát vasárnap a román fővárost körülölelő Ilfov megye Popești-Leordeni nevű városában. A vasárnapi megnyitó apropója az, hogy október negyedikén lesz az állatok világnapja.

 

 

A múzeum egyébként az Animal Society, Vier Pfoten (Négy Mancs) állatvédő egyesületek, valamint az Asociația Spranța (Remény Egyesület) összefogásaként jött létre. A múzeummal egyúttal emléket szeretnének állítani Heli Dungler osztrák állatvédő aktivistának is, aki idén januárban hunyt el.

 

Dungler 1999-ben egy régi buszt alakított át, itt hozta létre Románia első mobil állatkórházát. Tíz év alatt a mobilkórháznak köszönhetően több mint hetvenezer gazdátlanná vált háziállatot sikerült ivartalanítani Romániában.

 

A mobilkórházat most a megalapításakor használt eredeti műszereivel látták el, és múzeumot csináltak belőle. Az osztrák állatorvos alapította meg azt a Vier Pfoten nevű nemzetközi szervezetet is, akik jelenleg 550 gazdi nélkül maradt kutyának biztosítanak szállást és élelmet. 

 

A román belügyminisztérium egyébként nemrégiben vitára bocsájtott egy olyan rendelettervezetet is, amely értelmében létrehoznák az állatrendőrséget, akik elrendelhetnék a bántalmazott állatok állatmenhelyre való költöztetését.

 

Ha a tervezetet megszavazzák és hatályba lép, akkor a megyei tanácsoknak kötelességük lesz állandó állatmenhelyeket biztosítani a bántalmazott állatok számára. Ezek a menhelyek lehetnek intézményes jellegűek, de akár létre lehet őket hozni állatkertekben, vagy állatvédő személyek bevonásával is. A bántalmazott állatok így legalább ideiglenesen olyan civil szervezetekhez kerülhetnének, amelyek bizonyítottan képesek ellátni őket.

 

NYITÓKÉP: Vier Pfoten mobil állatkórháza / vier-pfoten.at

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Itt a szlovákok nagyszabású sorozatának új előzetese, van benne csodaszarvas is.

Méghozzá egyhangúan. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

Erre az Európai Gyógyszerügynökség hívta fel a figyelmet, miután látókörébe került több gyanús eset.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Van, aki az EU-s büdzsé blokkolásának abbahagyására, és van, aki bocsánatkérésre vagy az EPP-ből való távozásra szólította fel Deutschékat.

Újságírónk egyik riportalanya elmondta a történetét a Kisalföldnek is, de a megyei napilap nem fektetett túl sok energiát az anyag megírásába: a cikk nagy részét az Azonnali riportjából másolták át.

Van olyan főváros Európában, ahol idén nem állítanak karácsonyfát, Budapesten viszont ez idén sem maradhatott el. Megkérdeztük az embereket az ország karácsonyfájának nevezett Kossuth téri fenyőnél.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás