+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2020. október 1. csütörtök, 09:15
Ciprus eddig vétózta a felségvizeire beúszkáló török hajók miatt a Lukasenka-rezsim elleni szankciókat. Kiderül, ki tudja-e engesztelni valamivel a többi 26 EU-tagállam.

Az elmúlt napokban a brüsszeli politika legfőbb témája jogállamiság volt, de nem is annyira az Európai Bizottság jogállamiságról szóló jelentése, hanem a Bizottság cseh alelnöke, Věra Jourová és a magyar kormány közötti csörte miatt. Az egyébként az EU-s értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztosként is dolgozó Jourová egy Spiegelnek adott interjúban Orbán illiberális demokráciájára „ill democracy”-ként, azaz beteg demokráciaként hivatkozott, amin a magyar fél teljesen kiborult.

 

Orbán a Bizottság elnökétől, Ursula von der Leyentől Jourová lemondását követelte „a Magyarországot és a magyar embereket sértő kijelentései miatt,” Jourová pedig a Politicón megjelent válaszában határozottan visszautasította, hogy a magyar embereket sértegette volna, ellenkezőleg: mélyen tiszteli őket és a választásaikat. Hogy akkor mégis miért nevezte ill democracynek azt a rendszert, amiben a magyarok háromszor is kétharmados parlamenti többséghez juttatták Orbán Viktort, a Politico már nem tartotta fontosnak megkérdezni.

 

Ebben a hangulatban kezdődik csütörtök délután a tagállami állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács rendkívüli ülése, amin olyan kemény témák lesznek naprenden többek közt Orbán Viktor előtt is, mint

 

+ Törökország és a Földköz-tenger keleti részén kialakult konfliktus: egyre feszültebb a helyzet amiatt, hogy évek óta rendszeresen úsznak be török hadihajók és fúróhajók görög és ciprusi vizekre, hogy az ottani földgázkészleteket feltárják.

 

Belarusz: az EU Belarusz elleni szankcióit legutóbb pont Ciprus vétózta meg arra hivatkozva, hogy az EU nem lép fel elég határozottan a vizeire beúszkáló Törökország ellen. Most a Tanács újra nekifut a kérdésnek, hátha sikerül egységesen fellépni a Lukasenka-rezsim ellen.

 

+ Szó lesz még az EU és Kína kapcsolatáról, a migráció hagyományosan megosztó témájáról, amivel kapcsolatban a Bizottság új javaslatot dolgozott ki, és tárgyalják majd azt a gazdasági helyreállítási csomagot is, ami a piac és az iparpolitika egységesítésével, valamint a zöld és digitális transzformációval kívánja segíteni az EU gazdaságának kilábalását a koronavírus okozta gazdasági válságból.

 

Az ülést egyébként múlt héten tartották volna, ám Charles Michel, az Európai Tanács elnöke karanténba került koronavírus-kontaktszemélyként, így azt halasztani kellett. A belga politikus a mostani ülésnek egyébként azt a mottót adta, hogy „Európa helye a világban és képessége a saját sorsunk alakításának képessége”, a legnagyobb tétje pedig az, hogy sikerül-e az Uniónak végre egységesen fellépnie Belarusz és Törökország ellen. 

 

NYITÓKÉP: Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A heti Tsúfos Tükör megmutatja, miért örülhetünk a fővárosban épülő kínai egyetemnek.

A 2019-es önkormányzati választáson Pikó András mögé álltak be, és most sem állítanak saját jelöltet a VIII. kerületben.

Ebből nyáron akár óriási káosz is lehet: minden egyes EU-tagállam maga döntheti el, hogy elfogadja-e az EMA-engedéllyel nem rendelkező vakcinákat.

Az óvodák és az iskolák alsó tagozatai április 19-től nyitnak.

És ha még meg is épül Óbuda és Újpest között a vasúti híddal párhuzamosan, az is valószínűleg csak 20-25 év múlva lesz esedékes – a híd és a környező terület fejlesztési tervéhez azonban az embereket is megkérdezi a főváros.

Litvániában eleve olyan igazolást csináltak, ami megfelel az EU-s zöldigazolványnak. Az újból kinyitott üzleteket májustól csak egy ilyen igazolás felmutatásával lehet majd igénybe venni.

Napok óta tüntetnek, hogy munkakör és ne kor szerint oltsanak, és minél előbb elkezdődhessen az olasz turisztikai szezon.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás