+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2020. október 1. csütörtök, 14:25
Az oroszok közjogi méltóságokhoz közel álló személyekkel próbálták felvenni a kapcsolatot, a kínaiak egy telekommunikációs cég előtt egyengették az utat.

A Szlovákia területén túlnyomórészt diplomáciai fedésben dolgozó orosz hírszerzők megkíséreltek beszivárogni az államigazgatás szerveibe és a biztonsági egységekbe, valamint együttműködők beszervezésével próbálkoztak az energetikai és katonai szektorban dolgozók között – írja a jelentést szemléző Pravda.sk.

 

Az orosz hírszerzők rendszeresen részt vettek energetikai és katonai témákban szervezett szakmai eseményeken, ahol igyekeztek érzékeny adatokhoz hozzáférő EU-s és NATO-s kontaktszemélyekkel és közjogi méltóságokhoz közeli személyekkel felvenni a kapcsolatot.

 

Míg az oroszokat az energetika és honvédelem, addig a kínai hírszerzőket inkább az informatikai és telekommunikációs technológiák érdekelték.

 

A szolgálat szerint egy, a jelentésben meg nem nevezett jelentős kínai telekommunikációs cég érdekében építettek ki és tartottak fenn kapcsolatokat több minisztérium dolgozóival.

 

A külföldi szolgálatok élénken figyelték a szlovák közjogi méltóságok külföldi útjait is,

 

a balkáni és ukrajnai látogatásaikat pedig kiemelt érdeklődéssel követték.

 

Hasonló érdeklődés övezte a fegyverkezéssel és a kiberbiztonsággal kapcsolatos ügyeket is a külföldi szolgálatok részéről. 

 

A Szlovák Információs Szolgálat egyszerre lát el a belföldi és külföldi hírszerző feladatokat, ennek megfelelően sok területet lefed a gazdasági bűncselekményektől kezdve a külföldi hírszerzésen át a különféle biztonságpolitikia fenyegetésekig, ideértve a terrorizmus mellett például a radikalizmust, a vallási szektákat és a „szociálisan mellőzött közösségeket” is. A jelentés kerüli a konkrétumokat, de többek között az is kiderül belőle, hogy szemmel tartottak egy rendszeresen katonai gyakorlatokat tartó paramilitáris csoportot is, akik megfélemlítő felvonulásokat szerveztek cigányok lakta településeken, és néhány tagjának politikai ambíciói vannak.

 

A szolgálat külön figyelmet fordít több országra is, ezeket fel is sorolja a jelentés:

 

+ a szomszédos Ukrajnát, illetve a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságokat;

 

+ Oroszország belpolitikai eseményeit és azok hatását az ország külpoltikájára, illetve Oroszország közel-keleti aktivitását;

 

+ a Nyugat-Balkán országait (Szerbiát, Koszovót, Észak-Macedóniát, Bosznia-Hercegovinát és Montenegrót), különös tekintettel azok etnikai feszültégeire és politikai instabilitására az európai integrációs igyekezeteik fényében;

 

+ és a közel-keleti konfliktuszónákat.

 

A jelentésben nem esik szó sem a magyarországi szolgálatok esetleges szlovákiai tevékenységéről, sem a szlovákiai magyarokra irányuló információgyűjtésről.

 

NYITÓKÉP: Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azt azért megtudhattuk a kormányinfón, hogy jövőhét szerdáig nem várhatóak további járványügyi szigorítások.

November végén már véget is ért volna a határzár, de a magyar kormány másképp döntött, így idén biztosan nem utazhatunk rendesen külföldre.

Az elzászi nagyváros idegenforgalma keményen megszenvedi emiatt a koronavírus-válságot, érvel a francia kormány. Az EP vezetését mindez irritálja.

Igazi ritkaságot kaptak lencsevégre Délnyugat-Románia egyik erdejében. A szakemberek is csak ámulnak, és azt gyanítják, hogy az állat tőlünk szökhetett át Romániába.

Szerinte ezeket a vitákat nem az unós polgárok millióinak a kárára kellene lefolytatni.

Továbbra sem lehet pontosan tudni, mit akar pontosan Budapest a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatban. Merkel bízik a megállapodásban, a lengyel miniszterelnök csütörtökön Budapesen tárgyal.

A román egészségügyi rendszer éppen összeomlóban van, sorra betelnek a kórházak intenzív osztályai. Közben pedig azt kommunikálják, hogy a járvány terjedését sikerült megállítani.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás