+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2020. október 1. csütörtök, 14:25
Az oroszok közjogi méltóságokhoz közel álló személyekkel próbálták felvenni a kapcsolatot, a kínaiak egy telekommunikációs cég előtt egyengették az utat.

A Szlovákia területén túlnyomórészt diplomáciai fedésben dolgozó orosz hírszerzők megkíséreltek beszivárogni az államigazgatás szerveibe és a biztonsági egységekbe, valamint együttműködők beszervezésével próbálkoztak az energetikai és katonai szektorban dolgozók között – írja a jelentést szemléző Pravda.sk.

 

Az orosz hírszerzők rendszeresen részt vettek energetikai és katonai témákban szervezett szakmai eseményeken, ahol igyekeztek érzékeny adatokhoz hozzáférő EU-s és NATO-s kontaktszemélyekkel és közjogi méltóságokhoz közeli személyekkel felvenni a kapcsolatot.

 

Míg az oroszokat az energetika és honvédelem, addig a kínai hírszerzőket inkább az informatikai és telekommunikációs technológiák érdekelték.

 

A szolgálat szerint egy, a jelentésben meg nem nevezett jelentős kínai telekommunikációs cég érdekében építettek ki és tartottak fenn kapcsolatokat több minisztérium dolgozóival.

 

A külföldi szolgálatok élénken figyelték a szlovák közjogi méltóságok külföldi útjait is,

 

a balkáni és ukrajnai látogatásaikat pedig kiemelt érdeklődéssel követték.

 

Hasonló érdeklődés övezte a fegyverkezéssel és a kiberbiztonsággal kapcsolatos ügyeket is a külföldi szolgálatok részéről. 

 

A Szlovák Információs Szolgálat egyszerre lát el a belföldi és külföldi hírszerző feladatokat, ennek megfelelően sok területet lefed a gazdasági bűncselekményektől kezdve a külföldi hírszerzésen át a különféle biztonságpolitikia fenyegetésekig, ideértve a terrorizmus mellett például a radikalizmust, a vallási szektákat és a „szociálisan mellőzött közösségeket” is. A jelentés kerüli a konkrétumokat, de többek között az is kiderül belőle, hogy szemmel tartottak egy rendszeresen katonai gyakorlatokat tartó paramilitáris csoportot is, akik megfélemlítő felvonulásokat szerveztek cigányok lakta településeken, és néhány tagjának politikai ambíciói vannak.

 

A szolgálat külön figyelmet fordít több országra is, ezeket fel is sorolja a jelentés:

 

+ a szomszédos Ukrajnát, illetve a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságokat;

 

+ Oroszország belpolitikai eseményeit és azok hatását az ország külpoltikájára, illetve Oroszország közel-keleti aktivitását;

 

+ a Nyugat-Balkán országait (Szerbiát, Koszovót, Észak-Macedóniát, Bosznia-Hercegovinát és Montenegrót), különös tekintettel azok etnikai feszültégeire és politikai instabilitására az európai integrációs igyekezeteik fényében;

 

+ és a közel-keleti konfliktuszónákat.

 

A jelentésben nem esik szó sem a magyarországi szolgálatok esetleges szlovákiai tevékenységéről, sem a szlovákiai magyarokra irányuló információgyűjtésről.

 

NYITÓKÉP: Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

Kedden Markus Söder, bajor kormányfő visszavonulót fújt, és elfogadta a CDU elnökségének hétfői döntését Armin Laschet kancellárjelöltségéről. Vele szemben még a zöld kancellárjelölt is esélyes.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Újabb fejezetéhez érkezett az Angela Merkel utódlásáért vívott hatalmi harc a német jobboldalon: most minden szem Münchenre szegeződik.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás