+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. szeptember 30. szerda, 18:58
A Heinz-Christian Strache körüli büntetőeljárás kapcsán elég bizarr részletek kerülnek ki Strache magánéletéből. Például egy Bécs melletti jósnőhöz és egy dél-burgenlandi sámánhoz járt rontást levetetni. A tanácsukra kis üvegcsében hordta magánál saját vizeletét – azt mondták neki: ez minden támadástól megvédi és hatalmas politikussá teszi.

Bármennyire is úgy tűnik Magyarországról nézve, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) egykori elnöke, Ausztria korábbi alkancellárja, Heinz-Christian Strache a bukását nemcsak az Ibiza-videónak köszönheti, hanem azon számláknak is, amelyek ugyan magánköltéseit tartalmazták, de az FPÖ-vel lettek kifizettetve.

 

Strache havi 10 ezer eurót kapott a párttól a fizetése mellé, aminek nagyrészét ő nem a munkájával összefüggésben felmerülő költségekre, hanem fodrászra, ruhákra, a klosterneuburgi villájának bérleti díjára fordította. Mindez Strachénak azonban nemcsak politikai bukást jelentett – ellehetetlenült emiatt volt pártjában –, de büntetőeljárás is indult ellene.

 

Mint kiderült: az egyik testőre, akivel később megromlott a viszonya, előtte éveken át gyűjtötte a számlákat, amelyeket Strache az FPÖ-vel egyenlíttetett ki. Ennek kapcsán merül fel többek között a hűtlen kezelés gyanúja a politikussal szemben, aki az október 11-i bécsi tartományi választásokon már egy saját listával, a Team Strachéval indul rá egykori pártjára.

 

Múlt héten a bécsi rendőrség őrizetbeis  vette az egykori testőrt, aki terhelő vallomást tett a volt pártelnökre – azt állítva például, hogy Strache neki pontosan elmondta volna: az FPÖ-nek benyújtott számlák nem elszámolhatóak amúgy a pártkasszából.

 

Mire ment a pénz?

 

Már korábban is szivárogtak ki Strachére nézve kínos részletek a tekintetben, hogy mire költötte a pártpénzt – például potencianövelő szerekre. Strache számláiból azonban más is kiderült:

 

a pártelnök ugyanis jósnőkhöz, sámánokhoz is járt, hogy azok védjék, valamint karrierjét segítsék.

 

A volt testőr ugyanis elmondta: Strache például rendszeresen járt egy Bécs melletti jósnőhöz, a látogatások alkalmanként 200 euróba kerültek (ezeket is az FPÖ-vel fizettette ki). Azonban egy dél-burgenlandi sámántól is rendszeresen tanácsokat kért Strache. Az ő javaslatára hordott magánál az alsónadrágjában egy „megáldott” fémlapot, ez volt hivatott védeni és segíteni őt.

 

A jósnő azonban más védelmi tippeket is adott. Azt javasolta Strachénak, hogy a saját vizeletét hordja magánál egy kis ampullában, az ugyanis leveszi a rontást, hatalmat ad neki, és az esetleges támadásoktól is – amelyektől Strache folyamatosan félt – megvédi. A volt testőr azt állítja, hogy

 

Strache rendszeresen magánál hordta a saját vizeletét egy kis üvegcsében.

 

A jósnő Strachénak amúgy nagy jövőt prognosztizált: azt mondta neki – még az Ibiza-videó előtt –, hogy egy „bukás után“ olyannyira fel fog támadni, hogy a világ hat legbefolyásosabb politikusa közé kerül.

 

Strache számára a feltámadás egyelőre csekélyebb mértékű: listáját, a Team Strachét a bécsi tartományi választásokon 4 százalékra mérik, ezzel még éppen a városházára való bejutás küszöbén van. Strache leginkább egykori pártjának árt mostani indulásával, de egy múlt heti interjúban már nem a bosszú, hanem a megbocsátás hangja szólt belőle: szerinte „mindenkinek meg kell tudni bocsátania”, és ő kész az FPÖ-vel is újra egyesülni, ha ott is megvan erre a szándék.

 

NYITÓKÉP: HC Strache egyik klipje

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az osztrák sajtóhoz eljutott információk szerint az éttermeknek pedig mind be kell zárniuk.

A jelenlegi válság más mint a többi, a megoldás pedig a hitelezés felpörgetése bankoknak nyújtott állami segítséggel. A Spiegel Carmen Reinharttal, a világbank alelnökével készített interjút.

Szemereyné Pataki Klaudia szerint Kecskemét gócponttá vált, azonban ezt semmilyen nyilvános adat nem tudja alátámasztani. Megkérdeztük a hivataltól, hogy mi alapján nyilvánították a várost gócponttá.

A szlovák minisztrelnök már csak arra vágyik, hogy kivezesse az országát a slamasztikából. Hétvégén Szlovákiában letesztelik a teljes lakoságot.

A fővárosi önkormányzat a Nagykörút komplex megújítását tervezi, ebbe lehet beleszólni.

Szlovéniában lakhelyelhagyási tilalom is van, azaz senki
nem mozdulhat ki arról
a településről, amelyben tartózkodik. Mutatjuk, hogyan érinti ez a fővárost, Ljubljanát!

Szombathelyen elindult a kampány: Ungár Péter beszólt a fideszes Hende Csabának és az exjobbikos Bana Tibornak, mire nem várt helyről bohócozták le.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás