+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bakó Bea
2020. szeptember 30. szerda, 18:40
Nyolc tagállam nem engedné a német elnökséget tárgyalni az EU-s pénzekről és a jogállamiságról, az Európai Néppárt pedig nagyobb szigort szeretne: azt ígérik, kemény tárgyalások lesznek.

Kedden írtunk az Azonnalin részletesen a tagállami miniszterek alkotta Európai Unió Tanácsát ebben a félévben vezető német elnökség által beterjesztett, hozzánk is eljutott javaslatról, amely egy kompromisszumos megoldás akar lenni abban a vitában, hogy pontosan milyen jogállamiságsértések esetén lehessen megvonni egy tagállamtól az EU-s támogatásokat.

 

A német elnökség az Európai Parlament eddigi módosításait teljesen figyelmen kívül hagyta, és az eredeti bizottsági javaslatból kiindulva egy olyan megoldást szorgalmaz, hogy kifejezetten csak az EU-s pénzek szabálytalan felhasználását érintő jogsértéseket lehessen pénzmegvonással büntetni, és a címből is kikerült a jogállamiság, ehelyett inkább az EU pénzügyi érdekeinek védelmét hangsúlyozzák. Ehhez képest azonban nem csak az ellenzéki sajtó, de a kormány is elégedetlenül fogadta a javaslatot: Varga Judit igazságügyi miniszter például az EU-szerződések egyoldalú módosításáról és zsarolásról posztolt felháborodva a Facebookon.

 

Amint arról keddi cikkünkben is írtunk: a legfeltűnőbb a német tanácselnökség javaslatában az, hogy bár az EU-s jogalkotás elvileg az Európai Parlament és a Tanács párbeszédén alapszik, ezúttal az Európai Parlament által plenáris ülésen megszavazott módosításokat egytől egyig negligálták a javaslatban.

 

Az Azonnali ezért megkérdezett néhány magyar EP-képviselőt, és a Fidesz frakcióját, az Európai Néppártot, hogy mit szólnak ehhez.

 

A fideszesek nem nyilatkoznak, a Néppárt kemény vitát ígér

 

„Ez csak a kezdete a Tanáccsal való tárgyalásoknak.

 

Nagyon sokat vártunk arra, hogy a Tanács végre komolyan vegye ezt a kérdést, a tárgyalások pedig kemények lesznek”

 

– írta érdeklődésünkre Pedro Lopez, az Európai Néppárt EP-frakciójának szóvivője. A Néppárt, amelynek felfüggesztve ugyan, de a Fidesz is tagja, egy olyan megoldást támogatna, ahol a jogállamiságra, a demokráciára és az alapvető jogokra egyaránt vonatkozó feltételrendszert állapítanak meg az EU-s költségvetésből való kifizetésekre. Lopez szerint „az európai értékek nem eladók”, és egy depolitizált mechanizmust szeretnének.

 

Viszont a néppárti szóvivő válaszából az is kiderült: egyelőre nagyon távol van a folyamat attól, hogy konkrét módosításokról alkudozzanak.

 

„A Tanács most adott felhatalmazást a német elnökségnek, hogy tárgyaljon a javaslatról, de legalább nyolc tagállam nem is támogatja ezt a felhatalmazást”

 

– írta az Azonnalinak Lopez, aki szerint teljesen mindegy, mi a címe a javaslatnak, a lényeg az, hogy a jogállamiságra vonatkozó feltételrendszer teljes mértékben benne legyen.

 

Az Azonnali által megkérdezett, egyelőre még szintén a Néppártban ülő fideszes EP-képviselők visszautasították, hogy nyilatkozzanak az ügyről. Deutsch Tamás röviden csak annyit közölt, hogy Varga Judittal ért egyet, Hidvéghi Balázs pedig arra hivatkozott, hogy ez a tagállamok dolga, ő inkább a Bizottság – egyébként semmiféle normatív kötőerővel nem bíró – jogállamiság-jelentésével foglalkozik.

 

Az ellenzékből van, aki belemenne ebbe a kompromisszumba, van, aki szigort akar

 

Nem egységes a kérdésben az európai balközép S&D-frakció sem, már ami azok magyar tagjait érinti. Az MSZP-s Ujhelyi István egyáltalán nem tartja tragikusnak a német javaslatot, szerinte jó, hogy végre lépett az ügyben a Tanács, a tragédia a további halogatás lett volna – ezzel arra utalt, hogy az elmúlt egy évben sem a horvát, sem az azt megelőző finn tanácselnökség nem vette napirendre az ügyet. 

 

Ujhelyi azért bizakodó, mert szerinte a lényeges dolgok – például a végfelhasználók védelme –, még ha félmondatok szintjén is, benne vannak a javaslatban, és ezeket lehet a jogszabályon kívül, mondjuk a konkrét támogatási szerződésekben is konkretizálni majd.

 

„Ha az Európai Parlament ezt visszadobja, akkor nem lesz semmi az ügyben, tehát a kompromisszum most mindennél fontosabb”

 

– mondta az Azonnali kérdésére Ujhelyi, aki szerint bár nyilván az Európai Parlament a nemtetszését fogja kifejezni, az is mutatja, hogy a németek jól lőtték be a kompromisszumot, hogy a magyar kormány „elkezdett hisztizni”.

 

Nem lenne ennyire rugalmas a szintén az S&D-ben ülő Demokratikus Koalíció EP-képviselője, Rónai Sándor, aki az Azonnalinak úgy nyilatkozott: számukra a kompromisszumos megoldás akkor elfogadható, ha a jogállamiság hangsúlyosan szerepel a szövegben. Mint mondta, a frakciónak lesz ellenjavaslata, és az Azonnali harmadik rákérdezésére nagy nehezen azt is elárulta: jelen formájában a javaslatot nem szavazná meg.

 

A liberális Renew Europe frakcióban ülő momentumosok, Donáth Anna és Cseh Katalin elég egyértelműen kifejezték a csalódottságukat az Azonnali érdeklődésére: 

 

„Pontosan az az egyik legnagyobb gond az EU működésével, hogy a közvetlen demokratikus legitimációval rendelkező képviselők akaratát rendszerint megpróbálják lesöpörni a Tanácsban.”

 

Azt írták: nem fognak engedni rossz kompromisszumoknak, a német elnökség javaslatával pedig az a baj, hogy „nem egyértelmű, több olyan pontja is van, ami súlyos értelmezési kérdéseket nyit ki”, és mivel több javaslat is az asztalon van, azt sem tudják még, hogy pontosan miről kell majd szavazni. Nekik az a fontos, hogy a jogsértések ne maradjanak megválaszolatlanul, de végül ne a végfelhasználókat, a magyar embereket büntessék.

 

CÍMLAPFOTÓ: Donáth Anna (fotó: Genevieve Engel / EP), Ujhelyi István (fotó: Emilie Gomez / EP) és Rónai Sándor EP-képviselők (fotó: Christian Creutz).

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mivel nem látnak garanciát arra, hogy ne kerülhetnének megint politikai nyomás alá, maradnak mindenképpen Bécsben.

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás