+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. szeptember 30. szerda, 10:45
A Fidesz-közeli elemzőcég közvélemény-kutatással támasztja alá, hogy mára annyi a balliberális médiatúlsúlynak.

Minden ízében újszerű médiapiaci elemzést tett közzé a Fidesz-közeli Nézőpont kötelékében működő Médianéző Központ, amelyben egyrészt megállapítja, hogy kifejezetten sokszínű a magyar média, és a médiapiaci szereplők túlnyomó többsége magyar tulajdonban van, másrészt ledönt egy fideszes sztereotípiát, miszerint még mindig balliberális médiafölényben, hovatovább liberális médiaellenszélben kell dolgoznia a kormánynak.

 

Maga Orbán Viktor mondta azt egy 2019. januári sajtótájékoztatóján, hogy „baloldali, liberális médiatöbbség van”, illetve hogy „felkelek, tudom, hogy a mai napon is ellenszélben fogok dolgozni”. Noha Orbán még ugyanazon évben Rómában visszavonta ezt az állítását, Fideszhez köthető blogokon továbbra is arról van szó, hogy „minden ellenkező állítással szemben Magyarország kapcsán inkább kétharmados baloldali véleménydiktatúráról kellene beszélnünk”, mindezt a nagyobb online portálok forgalmi adataira alapozva.

 

Ezeknek a szereplőknek mostantól nemcsak Orbán Viktorral, de a Médianéző Központtal is vitájuk van. Az elemzőcég szerint ugyanis már nincs se balliberális médiafölény, sem médiatúlsúly, ami viszont van, azt ők úgy nevezik, hogy

 

médiapiaci egyensúly.

 

Mint azt elemzőcég írja: „A magyar médiapiac kiegyensúlyozott: nagyságrendileg ugyanannyian tájékozódnak konzervatív (84 százalék, 6,8 millió fő), mint balliberális forrásokból (83 százalék, 6,7 millió fő), arányaiban elenyésző azok száma, akik kizárólag csak az egyik típusú médiából tájékozódnak.“ Fontos tudni, hogy ezt nem a forgalmi vagy nézettségi adatok alapján, hanem egy hatezer fő személyes megkérdezésével végzett reprezentatív közvélemény-kutatás alapján írják. Egy táblázatot is mellékelnek mellé illusztrációként:

 

FORRÁS: A MÉDIANÉZŐ KÖZPONT KUTATÁSA / 2020. SZEPTEMBER 30.

 

De a kutatásnak nem ez a legjobb része, hanem az, ahol arról van szó, hogy a 2010 óta tartó Fidesz-kormányzás alatt nemhogy csökkent volna az ún. balliberális médiumok száma, hanem épp ellenkezőleg, még több is lett belőlük. Mint írják: „Míg 2010-ben még 33 politikailag releváns ilyen felület működött Magyarországon, addig számuk 2020-ra 48-ra növekedett, ami 45 százalékos emelkedést jelent. A szerkesztőségek fenntarthatóságát mutatja, hogy tíz év alatt 19 balliberális felület kezdte meg működését és mindössze 4 médium szüntette meg tevékenységét.”

 

Az egy dolog, hogy külön médiumként számolják az ATV-t és az atv.hu-t, vagy épp a print HVG-t és a hvg.hu-t, ahogyan több más napi- vagy épp hetilapot és annak online felületét, ennél sokkal izgalmasabb, hogy

 

a kormányközeli intézetnél az ún. balliberális médiumok közé számolják az Azonnalin túl a konzervatív Magyar Hangot, a beszüntetett Heti Válasz újságírói által létrehozott Válasz Online-t, a Jobbik-pártlap Alfahírt, és ami a legbizarrabb: a mai napig cigánybűnözés”, zsidóbűnözés” és „holokamu” rovatcímekkel operáló Kurucinfót is.

 

Ez nem vicc (vagy ha igen, annak jó), itt van róla a táblázatuk:

 

 

Az elemzés szerint a médiumok besorolása a „balliberális” Átlátszó osztályozását „követi”, az azonban nem balliberálisként, hanem nem kormánypártiként és kormánypártiként sorolta be az egyes médiumokat, a Kurucinfót pedig meg sem említette.

 

A Nézőpont sajtóosztálya telefonon nem tudott választ adni ennek miértjére, ám ígérték, elemzőik mailben hamarosan tájékoztatják az Azonnalit a módszertanról. Erről természetesen beszámolunk majd.

 

FRISSÍTÉS (15:44): Megtudtuk az okokat. Részletek itt.

 

A cikk korábbi verziójában azt írtuk, hogy ez a Nézőpont Intézet elemzése lett volna, ez azonban nincs teljesen így: a Nézőpont Intézet és a Médianéző Központ a Nézőponton belül egymástól külön működő műhelyek, mindkettő a Nézőpont – tehát nem a Nézőponton belül működő Nézőpont Intézet – márkája. A tévedésért olvasóink elnézését kérjük.

 

CÍMLAPFOTÓ: Orbán Viktor / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

Egy év kell legalább a szakértő szerint, hogy beindulhasson a tavaly decemberben alapított cégnél egy covid-vakcina tömeges gyártása.

Három ütemben érkezik nagy mennyiségben a Sputnik-V hazánkba, jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter.

Gulyás Márton és a Partizán műsora Gajdics Ottóval tarolt, TGM és a többi véleményvezér pedig a nyomukban!

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás