+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. szeptember 30. szerda, 15:42
Azért, mert szerintük a kormánynak nincs jobboldali ellenzéke.

Annyi a balliberális médiatúlsúlynak, beköszöntött a médiapiaci egyensúly kora: ez a leglényegesebb állítása a Médianéző Központ friss elemzésének, amiben olyan meglepő állítások is szerepelnek, mint hogy az Azonnali, a Magyar Hang, a Válasz Online vagy épp a Nők Lapja és a Kurucinfó balliberális médiumok. Az Azonnali ezért megkereste az elemzés készítőit, hogy mondják el, ezt így hogy. A válaszaik azonban finoman szólva sem tudományos igényűek, lényegében egybeesnek a Fidesz aktuális kommunikációs irányvonalával.

 

Boros Bánk Levente, a kormányzatnak évi nettó 1,3 milliárd forintért sajtót figyelő Médianéző Központ igazgatója ezt válaszolta kérdésünkre, miszerint milyen módszertani kritériumok alapján lett balliberális médiafelületnek elkönyvelve a Válasz Online, a Magyar Hang, az Azonnali, a politikamentes Nők Lapja vagy éppen a Kurucinfó:

 

„Magyarországon nem létezik »független« médium, különösen igaz ez a közélettel, politikával foglalkozó sajtótermékekre. Tartalomelemzéssel, a szerzők munkásságának ismeretével vagy a tulajdonosok, finanszírozók, sőt adott esetben egyértelmű pártkötődés beazonosításával jól elhelyezhető valamennyi médium a politikai térben.

Minthogy a jelenlegi kormánynak nincs jobboldali (nemzeti/konzervatív/kereszténydemokrata – ezen fogalmak szinonimaként itt felcserélhetőek) ellenzéke, így bármely sajtótermék, amely »ellenzékiként«, »kormányellenesként« lenne beazonosítható, egyértelműen besorolható a balliberális kategóriába – ahogy a Jobbik is nemzeti radikálisból Gyurcsánnyal együttműködő párttá vált, így része lett a balliberális oldalnak.

Azt a médiafelületet pedig, amely a Lehet Más a Politika nevet viselő párt elnökségi titkárának érdekeltségi körébe tartozik, ab ovo nem sorolhatunk máshová, mint a balliberális oldalra.”

 

Ez tehát Magyarország legújabb balliberális hírportálja:

 

 

Kérdésünkre, hogy a Nők Lapja miért lett balliberálisnak minősítve, Boros Bánk Levente a nemrég indult fizetőkapus noklapja.hu két napja megjelent véleménycikkét hozta fel példaként. A cikk kiáll a Meseország mindenkié című mesekönyv mellett, amelyet nemrég egy sajtótájékoztatón a Mi Hazánk országgyűlési képviselője, Dúró Dóra konkrétan ledarált egy iratsemmisítőn, a könyvet „homoszexuális propagadának” minősítette, majd később azt nyilatkozta, hogy amúgy csak futólag olvasta azt. Boros Bánk Levente szerint a Nők Lapján megjelent cikk szerzőjének könyvmegsemmisítés elleni, tolerancia melletti érvelése miatt lett balliberális a női hetilap:

 

„Ad1) ezek a megállapítások nem jelennének meg egy keresztény-konzervatív sajtótermékben és fordítva, ad2) amely sajtótermék – figyelembe véve különösen a téma utóbbi napokban kapott politikai fel- és visszahangját – megjelenteti ezt az (vagy ehhez hasonló tartalmú) írást, minden további nélkül minősíthető balliberálisnak.”

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az osztrák sajtóhoz eljutott információk szerint az éttermeknek pedig mind be kell zárniuk.

A jelenlegi válság más mint a többi, a megoldás pedig a hitelezés felpörgetése bankoknak nyújtott állami segítséggel. A Spiegel Carmen Reinharttal, a világbank alelnökével készített interjút.

Szemereyné Pataki Klaudia szerint Kecskemét gócponttá vált, azonban ezt semmilyen nyilvános adat nem tudja alátámasztani. Megkérdeztük a hivataltól, hogy mi alapján nyilvánították a várost gócponttá.

A szlovák minisztrelnök már csak arra vágyik, hogy kivezesse az országát a slamasztikából. Hétvégén Szlovákiában letesztelik a teljes lakoságot.

A fővárosi önkormányzat a Nagykörút komplex megújítását tervezi, ebbe lehet beleszólni.

Szlovéniában lakhelyelhagyási tilalom is van, azaz senki
nem mozdulhat ki arról
a településről, amelyben tartózkodik. Mutatjuk, hogyan érinti ez a fővárost, Ljubljanát!

Szombathelyen elindult a kampány: Ungár Péter beszólt a fideszes Hende Csabának és az exjobbikos Bana Tibornak, mire nem várt helyről bohócozták le.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás