Amikor egy szenilis öregember és egy megrögzött hazudozó vitatkoznak egymással

2020.09.30. 14:36

A vitának egyetlen értelmes pillanata lehetett volna, de Donald Trump kihasználva a tények ellenőrzésének hiányát, inkább teljes sebességre kapcsolta a shitshowt.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

A vita egy szép demokratikus hagyomány, nem véletlenül tanították már az ókori görög poliszokban is. A vita az űzőjét erényre tanítja, a két egymással szembenálló fél a másikat végighallgatva ütközteti az álláspontját, és a végén az marad talpon, aki jobban érvelt. A vita, ha azt jól művelik, nemes tevékenységnek számít, ezért a jó debatőröket nagy tisztelet övezi.

De a szerda hajnalban lezajlott amerikai elnökjelölti vita minden volt, csak nem egy becsülendő, nemes tevékenység, inkább egy 90 perces követhetetlen shitshow.

El kell ismerni, Nancy Pelosinak volt igaza: így tényleg semmi értelme nincs a vitának. Ki kell mondani: ez ilyen formában nem is számít annak. A szembenálló feleknek még véletlenül sem az érvek ütköztetése volt a célja, hanem hogy főműsoridőben szóljanak a választóikhoz.

Hiába keltem fel hajnali kettőkor, hogy megnézzem a magyar idő szerint háromkor kezdődő „vitát”, pár órával a vége után is alig tudok visszaemlékezni arra, hogy amúgy miről is szólt ez az egész. Ha nemjegyzeteltem volna, akkor le se tudtam volna írni, hogy egyáltalán mit kiabáltak egymásnak a jelöltek.

Trumpnak ugyanis be nem állt a szája, Biden pedig folyamatosan vagy kikerülte a kérdéseket, vagy próbálta Trumpot túlkiabálni. Egyszer még oda is szólt neki, hogy kussoljon már, amikor már negyedjére kezdett bele ugyanabba a mondatba Obama korábbi alelnöke. Szerencsére utána lejárt Biden ideje, az est moderátora pedig megvonta tőle a szót, így örök rejtély marad, hogy amúgy milyen magvas gondolatokról akart értekezni.

A vita hangulatát legjobban az a pillanat mutatja, amikor a moderátor is beszállt a kiabálásba, mondván jó lenne, ha végre Trump legalább egyszer végighallgatná Bident.

A moderátor azzal akarta meggyőzni Trumpot, hogy hallgasson, hogy a következő kérdést az elnök akár negligálhatja is, és beszélhet arról két percen keresztül, amiről csak szeretne.

Ami rámutat egy másik problémára:

Trump végig arról beszélt, amiről csak akart, folyamatosan hazugságokkal, álhírekkel és félinformációkkal jött,

és ezzel senki nem szembesítette őt a vita során. Aki eddig nem követte az elnök Twitter-oldalát, most fő műsoridőben tapasztalhatta meg, hogy milyen lenne, ha valaki felolvasná Trump tweetjeit: szedett-vetett gondolatok, VÉGIG NAGYBETŰS KIABÁLÁS, Crooked Hillary, hoax, fake news és a társaik, ami éppen eszébe jut Trumpnak a 140 szavas szókincséből.

Mondanám, hogy Biden ennél jobb volt, de az a baj, hogy a demokrata elnökjelölt nemcsak elszenvedője volt az estének, hanem aktív alakítója is:  sokszor megkerülte a kérdéseket, és helyette a kamerába beszélve az előre, valószínűleg tükör előtt begyakorolt mondatait puffogtatta, aminek szintén nem volt túl sok hozzáadott értéke a vitához.

Az este egyetlen értelmes pillanata az lehetett volna, amikor Trump nyíltan elítéli a fehér felsőbbrendűséget hirdető csoportokat, de az elnök inkább – a tények élő ellenőrzésének hiányával visszaélve – elkezdett a radikális baloldalnak és az antifasisztáknak tulajdonított problémákról beszélni, mert ugye ők lőnek le tüntetőket az utcákon, és ők öltek meg egy rendőrt is.

A „vitát” leginkább ahhoz tudnám hasonlítani, amikor két részeg ember vitatkozik egymással a politikáról, csak itt

a sarki késdobáló törzsvendégei helyett elméletileg két elnökjelöltről beszélünk.

Szerencsére az amerikai elnökválasztásig már csak kétszer kell átvészelni ezt a 90 perces kaotikus shitshowt. Ha meg minden jól alakul, akkor Trumptól januárban könnyes búcsút intünk majd, hogy átadja a stafétát a nála csak egy fokkal értelmesebb Bidennek.

És egy megrögzött hazudozó öregember helyett egy szenilis nagypapa veheti majd át a Fehér Ház irányítását.

Milyen szép is a demokrácia!

Olvass még Karóczkai Balázstól az Azonnalin! Vitáznál vele? Hozzászólnál? Írj nekünk!

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől
Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek