+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Petróczi Rafael
2020. szeptember 30. szerda, 07:37
A XII. kerületben nagyon nem nézik jó szemmel, hogy Kovács Gergely a nyilvánosságban kritizálja az önkormányzat működését, még az MSZP-s képviselő is kiakadt emiatt. De mire kell vélni a felindulást? Dolgoznak-e egyáltalán a képviselők Pokorni Zoltán kerületében, és el tudják-e hallgattatni a kétfarkú kutyák társelnökét?

Augusztus 28-án Kovács Gergely, a Kétfarkú Kutya Párt társelnöke félórás interjút adott a Klubrádiónak, amiben elég kritikusan beszélt a XII. kerületi önkormányzat munkájáról, többek között az alacsony munkamorálról, a munkát megnehezítő bürokráciáról és a helyben tapasztalható korrupcióról. Ez azonban nagyon nem tetszett az MSZP-s Vincze Gézának, aki egy szeptemberi testületi ülésen – miután több Fidesz-KDNP-s képviselő is kritikával illette Kovács tevékenységét – felszólalásában indulatosan képviselőtársa szemére vetette, hogy a nyilvánosságban ekézi az önkormányzati képviselőket, és egy „rohadt rendes szót” sem mondott róluk a Klubrádióban. 

 

 

Vincze Géza azt is szorgalmazta, hogy a testület „találjon ki valamit” annak érdekében, hogy megregulázzák a nyilvánosságban nem éppen szépeket mondó Kovács Gergelyt – erre végül nem került sor. A kérdőre vont képviselőt kérdeztük az esetről.

 

+ + +

 

Mire véli Vincze Géza felindulását?

 

Úgy látom, meglepődött az egész önkormányzat, és benne Vincze Géza is, hogy valaki elkezdett jobban utánanézni a kerület dolgainak. A többi képviselő munkája kimerül a testületi ülésekre való esetleges felkészülésben és hozzászólásban. És amíg mi elég sok időt töltünk azzal, hogy átnézzük a közbeszerzéseket, az ingatlaneladásokat vagy az önkormányzat működését, addig

 

a többi képviselőtől nem hallok olyan kritikai megjegyzéseket, amik mögött komolyabb munka lenne.

 

És akkor most megjelent ez a Hang Géza bácsi (azaz Vincze Géza – a szerk.), aki megkapta azt a bizottsági helyet, amit szeretett volna (a Tulajdonosi és Városfejlesztési Bizottságban – a szerk.), és azóta mindennek örül, amit a Fidesz csinál, és sok mindent meg is szavaz, amit ők terjesztenek elő. De szerintem még soha nem beszéltek róla ennyit, mint most.

 

Ezek szerint nincs különbség a XII. kerületben a Fidesz és az ellenzék között? Mindenki ugyanolyan lusta?

 

Ezt azért nem mondanám. Itt van Vágó István, Hajnal Miki meg Élő Norbert is – ők azért felkészülnek a testületi ülésekre, elolvassák az előterjesztéseket, és azokhoz vannak hozzászólásaik. Ezt az LMP-s Hajdu Máriáról nem feltétlen tudom elmondani. De azt a munkát ők sem teszik hozzá, hogy külön utánamenjenek ügyeknek és feltárják azokat.

 

A fideszes és KDNP-s képviselőknél meg elég nehéz megmondani, hogy mit csinálnak: volt egy gyűjtés, hogy az elmúlt öt évben kinek hány hozzászólása volt a testületi üléseken – volt köztük több, aki egyszer sem vagy csak egyszer-kétszer szólalt meg az öt év alatt.

 

Ők igazából néznek a Pokornira, hogy hogyan kell szavazni, és nem azzal töltik az idejüket, hogy elmélyedjenek az önkormányzat ügyeiben.

 

Akkor mivel töltik az idejüket ezek a képviselők?

 

Van, akinek ügyvédi irodája van, van, aki egy cégnél vezérigazgató, vagy aki állami cégeknél van magas pozícióban. Van nekik nyolcórás munkájuk, és az önkormányzati munkára hobbiként tekintenek. Miközben megkapják a nettó háromszázezres fizetésüket az önkormányzati állásukért.

 

Visszatérve a Vincze Géza által megfogalmazott kritikára: ön miért nem gondolja, hogy nem elegáns abba a fészekbe piszkítani a nyilvánosság előtt, amiből ön is eszik?

 

Ha vannak problémák egy önkormányzat működésével, azokat szerintem igenis el kell mondani minél szélesebb körben, minél több információt megosztva. Sok mindent megírtunk az önkormányzatról az elmúlt fél évben, de soha nem tudtak olyan dolgot felhozni, amiben tévedtünk volna, és helyreigazítást kéne tennünk.

 

Ha úgy mennék a nyilvánosság elé, hogy közben csak borkaizom, és szidom a Fideszt általánosságban, akár még jogos is lehetne, hogy milyen alapon szidom az önkormányzatot. De úgy, hogy az állításainkat igazoljuk tényekkel, információkkal, tulajdoni lapokkal, rendeletek szövegével... És hát basszus,

 

mégiscsak közpénzről van szó.

 

Akkor nem gondolja, hogy ön hibázott volna bármiben.

 

Igazából azt látom, hogy az önkormányzatban egyszerűen nem készültek fel arra, hogy valaki kritizálja őket, és ezekre a kritikákra a nyilvánosságban is reagálni kell. Csomó esetben elmondhatnák ezek a képviselők az álláspontjukat, árnyalhatnák a képet, de ezt nem teszik meg soha. Visszatérve a kérdéses testületi ülésre: azon én is meglepődtem, hogy mire Vincze Gézához értünk, már egymás után öt ember kiabált velem. Ez azért nekem is furcsa volt.

 

Vincze Géza azt kérte az ülésen, hogy csináljanak önnel valamit annak érdekében, hogy a nyilvánosságban ne nyilvánuljon meg kritikusan önkormányzati ügyekben. Ezt ugyan akkor nem tették meg, de ha később mégis megteszik, el fogja fogadni?

 

Megpróbálhatjuk, sőt,

 

én is szívesen beadok egy rendelettervezetet a következő ülésre arról, hogy Kovács Gergő nem nyilatkozhat a rádiónak vagy a tévének az önkormányzat ügyeiről, és meglátjuk, hogy ezt megszavazzák-e.

 

Aztán majd nem tartom be, ha megszavazzák.

 

Néhanapján nem kéne mondani – idézem Vincze Gézát – „egy rohadt rendes szót”, hogy jobb legyen a hangulat a testületben?

 

Vannak ilyen szavak, nekem sincs mindennel problémám. Vannak előterjesztések, amik szerintem is okék, és meg is mondom, hogy szerintem oké valami. A Hegyvidéki Zöld Irodának is vannak jó projektjei. De ezeket nekik kéne kommunikálniuk, nem nekem. Nekik az a bajuk, hogy egyáltalán vannak dolgok, amikkel problémám van.

 

És ezzel az a baj, hogy az ő kritikáiknak nincsen tartalmuk. Nem azt mondják, hogy „Gergő, ebben te itt tévedtél, mert az nem úgy van”. Olyan érzelmi kitörést előadni, mint amit most Vincze Géza is tett, sok értelme nincsen, mert azzal nem tudok mit kezdeni. Ha tartalmilag tévedek valamiben, azt szívesen elismerem. De ezek az érzelmi kirohanások elég furcsák.

 

NYITÓKÉP: Fekő Ádám / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A heti Tsúfos Tükör megmutatja, miért örülhetünk a fővárosban épülő kínai egyetemnek.

Ebből nyáron akár óriási káosz is lehet: minden egyes EU-tagállam maga döntheti el, hogy elfogadja-e az EMA-engedéllyel nem rendelkező vakcinákat.

Az óvodák és az iskolák alsó tagozatai április 19-től nyitnak.

És ha még meg is épül Óbuda és Újpest között a vasúti híddal párhuzamosan, az is valószínűleg csak 20-25 év múlva lesz esedékes – a híd és a környező terület fejlesztési tervéhez azonban az embereket is megkérdezi a főváros.

Litvániában eleve olyan igazolást csináltak, ami megfelel az EU-s zöldigazolványnak. Az újból kinyitott üzleteket májustól csak egy ilyen igazolás felmutatásával lehet majd igénybe venni.

Napok óta tüntetnek, hogy munkakör és ne kor szerint oltsanak, és minél előbb elkezdődhessen az olasz turisztikai szezon.

Nem véletlen, hogy Orbán Viktor egyik fontos hőse lett Bethlen, ám ez az érdeklődés ma már csak takaréklángon ég.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás