+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2020. szeptember 29. kedd, 09:37
Az október elsejétől életbe lépő szigorúbb szabályok a rendezvényeket, a maszkviselést és a vásárlást is érintik.

A csökkenő támogatottságú szlovák miniszterelnök péntek óta drámai, sértődött, helyenként militarista, a felelőtlen lakosságot hibáztató Facebook-posztokkal készítette fel országát a járványügyi szigorításokra. A válságstáb pénteken és hétfőn is órákon keresztül ülésezett, végül Igor Matovič és Ján Mikas tiszti főorvos hétfő este jelentették be az október 1-től életbe lépő, de még mindig nem véglegesített szabályokat.

 

A Denník N összefoglalója szerint 

 

+ betiltják a tömegrendezvényeket, beleértve minden sport-, kulturális, egyházi és egyéb társas rendezvényt, nem lehet misét sem tartani. Kivételt képeznek az olyan események, ahova minden résztvevő negatív teszttel érkezik – hogy ezt hogyan lehet biztosítani, azt még a bizottság pontosítja.

 

+ Az esküvői szertartások, keresztelők és temetések megtarthatók, hogy mekkora létszámmal, azt még szintén pontosítják, de a lakodalmak, halotti torok, keresztelő utáni ebédek tilosak lesznek.

 

+ A családi összejöveteleket nem tudják betiltani, de a tiszti főorvos azt javasola a lakosságnak, ne tartsanak ilyeneket.

 

+ Az éttermek, bárok és kávézók csak reggel hat és este tíz között lehetnek nyitva, és csak azok, ahol a vendégek ülnek.

 

+ Az üzleteknek és üzletházaknak korlátozniuk kell a bent tartózkodó vásárlók számát úgy, hogy tíz négyzetméterre jusson egy ember. A boltoknak csökkenteniük kell a kosarak számát, kötelező a maszkvielés, a kézfertőtlenítés és a távolságtartás. A szabályok betartását a boltoknak kell felügyelniük.

 

+ A maszk viselése beltéren továbbra is kötelező, október elsejétől azonban kültéren is viselni kell a nem egy háztartásban élőknek, ha két méternél közelebb vannak egymáshoz.

 

+ Az oktatási intézményekben az általános iskolák felső tagozatától felfelé szintén továbbra is kötelező a maszkviselés, de az alsó tagozaton is ajánlott. A felsőoktatási intézményektől azt kéri a miniszterelnök, hogy tegyenek meg mindent a távoktatásra való átállás érdekében, a kollégiumban lakó diákokat pedig arra, hogy ha lehet, menjenek haza.

 

+ Tilos lesz a látogatás a szociális intézményekben és a kórházakban.

 

A szabályok betartását szigorúan ellenőrzi majd a rendőrség, továbbá a kormány azt ígéri, kompenzálni fogja az elmaradt kulturális és sportrendezvények szervezőit a bevételkiesések miatt. 

 

Szlovákia az országhatárain nem vezet be korlátozásokat, bár nemrég felmerült, hogy Ausztria és Magyarország is felkerül a kockázatos országok listájára, de a válságstáb egyelőre elvette a javaslatot, így a Szlovákiába utazáshoz továbbra sincs szükség negatív tesztre, és karanténnal sem kell számolni.

 

A szigorításokon kívül tesztből is sokkal többet kell készíteni Veronika Remišová befektetési, régiófejlesztési és informatizációért felelős miniszterelnök-helyettes szerint - írja az Új Szó. Remišová napi 20 ezer tesztet végezne, főleg az egészségügyben, a szociális intézményekben és az oktatásban dolgozókat tesztelné rendszeresen, javaslata szintén a válságstáb előtt van.

 

NYITÓKÉP: Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Eddig három okból lehetett Lengyelországban abortuszt végezni, most az Alkotmánybíróság határozatának kihirdetésével már csak kettő maradt. Csütörtökre máris új tüntetéseket jelentettek be.

Folytatódik a küzdelem a hatalom és az ellenzéki politikus közt. Navalnij hívei már a második országos tüntetést szervezik szombatra, hogy elérjék szabadon bocsátását.

A 2019 májusában került elő az a videó, ami aztán Heinz-Christian Strache egykori osztrák alkancellár teljes bukásához vezetett. Most végre megszólalt a csapda egyik kitervelője: így zajlott le Strache lépre csalása. Kalandos, filmbe illő részletek!

Egy egri kávézó tulajdonosa tavaly februárban indította a vállalkozását, de márciusban már be kellett zárnia. Májusban újranyitott, novemberben újra bezárt, február elsején pedig megint ki fog nyitni a tiltás ellenére is. Miniinterjú!

A független képviselő a budapesti orosz nagykövetség előtt tüntet egyedül,
mert egy orosz diáknak a járványra hivatkozva a
rendőrség ezt megtiltotta.

A gyógyszergyártó cég szerint az EU kötött velük túl későn szerződést, az EU szerint ők viszont rengeteg pénzt adtak az AstraZenecának, hogy ilyen véleletlenül se fordulhasson elő.

Egy lombardiai kórház elhunyt covidos betegeiről szóló aktáiban azzal szembesültek a nyomozók, hogy a betegek állapota hirtelen drasztikusan romlani kezdett.

A hét kérdése

Minden nap járványparáztató cikkek tucatjait termeli ki magából a magyar média, de van-e ezzel egyáltalán baj?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás