+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba
2020. szeptember 29. kedd, 16:30
Nagy a valószínűsége annak, hogy inkább emberi lustaság és tudatlanság áll a háttérben, mintsem a hatalom által irányított cenzúra és keresztényellenesség.

Úgy tűnhet, hogy a Kínai Kommunista Párt ráállt a bibliai történetek átírására, ugyanis a kormány fennhatósága alá tartozó egyetemen, az University of Electronic Science and Technology Pressen – ahol a diákok etikát és törvényhozást tanulhatnak – olyan szentírási történeteket tartalmazó tankönyvet adtak a tanulók kezébe, amiben az Újszövetség egyik ikonikus jelenete teljesen másképpen van bemutatva, mint ahogy azt eddig ismerhettük.

 

Az olasz Il Messaggero lap által idézettek szerint a tankönyvben az a János Evangéliumában szereplő rész jelenik meg, ahol Jézus elé visznek egy házasságtörésen ért asszonyt, és azt kérik tőle, hogy Mózes törvényei szerint kövezze meg. A tankönyvben még bennehagyták azt a részt, ahol Jézus azt mondja: „aki bűntelen közületek, az vesse rá az első követ”, viszont innen a történet kínai adaptációja egészen érdekes fordulatot vesz.

 

A közismert történet szerint, miután a házasságtörésen ért asszonyt megkövezés nélkül hagyták ott vádlói, ez a párbeszéd zajlik le Jézus és az asszony között: „Asszony, hol vannak a vádlóid? Senki sem ítélt el téged? Ő így felelt: Senki, Uram. Jézus pedig ezt mondta neki: Én sem ítéllek el téged, menj el, és mostantól fogva többé ne vétkezz!” (Jn 8, 10-11).

 

Az új kínai változat szerint, miután a házasságtörésen ért asszonyt megkövezés nélkül hagyták ott vádlói, Jézus mégis megkövezi a nőt, majd így szól: „Én is bűnös vagyok, ha a törvényt csak a bűnteleneken alkalmazhatnák, akkor a törvény halott lenne.”

 

Miután ezek a szövegrészletek kikerültek a közösségi médiába, számos kínai keresztény jelezte értetlenkedését. Mathew Wang, egy kínai keresztény iskola tanára azt nyilatkozta, hogy a módosítás azért került bele a tankönyvbe, hogy az pontos legyen, és az ország bizonyos régióiban élők nehogy félreértsék azt. Ugyanakkor beszámolt arról, is, hogy az átdolgozott kiadást felülvizsgálta egy szakmai bizottság is, és az ő véleményük szerint az átdolgozás szerkesztői hibásan értelmezhették a történetet és az ország törvényeit is, amire hivatkozva a cenzúrázott változatot készítették.

 

Az UCA News nevű keresztény hírügynökség ennél tovább ment, és nevük elhallgatását kérő papok vallomásaira hivatkozva azt írták, hogy az evangéliumi szöveg fordítása egy jól kigondolt terv része.

 

Nem cenzúra, mulasztás történhetett

 

Az eset felgöngyölítése érdekében megkerestük Salát Gergely Kelet-Ázsia-szakértőt, aki elmondta, hogy nagy valószínűséggel nem központilag irányított cenzúrával van dolgunk – lévén, hogy egy egyetemi kiadványról beszélünk – hanem emberi mulasztás történhetett, a szerkesztő, szerző valószínűleg hibásan ismerte a történetet, és nagyon könnyen megeshet, hogy simán csak hanyagul végezte a munkáját.

 

Salát szerint ennek azért is nagy a valószínűsége, mert a keresztény kultúrában közismert történetek egyáltalán nincsenek olyan mélyen beágyazva a kínai kultúrába. Szerinte ha európai fejjel meg akarjuk érteni, hogyan történhetett meg ilyen,

 

érdemes belegondolni abba, hogy a nyugati világban hány olyan Konfuciusz-idézetet ismernek az emberek különböző kiadványokból, amikről a kínaiak az életükben nem hallottak, és nem is valódiak.

 

Az UCA News hírügynökség értesüléseire reagálva a Kelet-Ázsia-szakértő elmondta, hogy valóban nem felhőtlen a katolikus egyház és a kínai kormány viszonya, de központilag ilyen cenzúrát elrendelni semmi értelme nem volna, hiszen Salát szerint még

 

„a kommunisták sem akarnak nőket megkövezni”.

 

Nyitókép: Ifjabb Pieter Brueghel, Jézus és a házasságtörő nő c. festménye. 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A TUI már építi át ennek megfelelően a portugáliai és Kanári-szigeteki hoteljeit.

Kedden három fontos magyar közéleti személyiség koronavírus-tesztje is pozitív lett. Van, aki már a tüntetek kezelésekor otthoni karanténba vonult, és van, aki örül, hogy nincs tüdőgyulladása.

Hol tart majd Magyarország 2030-ban? EU-tagok leszünk-e akkor még? Milyen adottságaink vannak? Kihasználjuk-e ezeket? Mit kellene tenni? Elolvastuk az Egyensúly Intézet új kötetét.

A romániai megyei közegészségügyi hivatalok már nem állnak a helyzet magaslatán, most két település nevét keverték össze.

Daniel pátriárka figyelmeztette őket: '89-ben a kommunisták is valami hasonlóval rukkoltak elő, s lám, hamarosan el is buktak.

Az ápolásért felelős államtitkár azt tanácsolja a családoknak, ünnepeljék a karácsonyt inkább kétszer és kisebb létszámban.

Mutatjuk, hogyan néz ki a gyakorlatban a szoft lockdownnak nevezett lélekölés. Fotóriport Firenzéből!

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás