+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba
2020. szeptember 29. kedd, 16:30
Nagy a valószínűsége annak, hogy inkább emberi lustaság és tudatlanság áll a háttérben, mintsem a hatalom által irányított cenzúra és keresztényellenesség.

Úgy tűnhet, hogy a Kínai Kommunista Párt ráállt a bibliai történetek átírására, ugyanis a kormány fennhatósága alá tartozó egyetemen, az University of Electronic Science and Technology Pressen – ahol a diákok etikát és törvényhozást tanulhatnak – olyan szentírási történeteket tartalmazó tankönyvet adtak a tanulók kezébe, amiben az Újszövetség egyik ikonikus jelenete teljesen másképpen van bemutatva, mint ahogy azt eddig ismerhettük.

 

Az olasz Il Messaggero lap által idézettek szerint a tankönyvben az a János Evangéliumában szereplő rész jelenik meg, ahol Jézus elé visznek egy házasságtörésen ért asszonyt, és azt kérik tőle, hogy Mózes törvényei szerint kövezze meg. A tankönyvben még bennehagyták azt a részt, ahol Jézus azt mondja: „aki bűntelen közületek, az vesse rá az első követ”, viszont innen a történet kínai adaptációja egészen érdekes fordulatot vesz.

 

A közismert történet szerint, miután a házasságtörésen ért asszonyt megkövezés nélkül hagyták ott vádlói, ez a párbeszéd zajlik le Jézus és az asszony között: „Asszony, hol vannak a vádlóid? Senki sem ítélt el téged? Ő így felelt: Senki, Uram. Jézus pedig ezt mondta neki: Én sem ítéllek el téged, menj el, és mostantól fogva többé ne vétkezz!” (Jn 8, 10-11).

 

Az új kínai változat szerint, miután a házasságtörésen ért asszonyt megkövezés nélkül hagyták ott vádlói, Jézus mégis megkövezi a nőt, majd így szól: „Én is bűnös vagyok, ha a törvényt csak a bűnteleneken alkalmazhatnák, akkor a törvény halott lenne.”

 

Miután ezek a szövegrészletek kikerültek a közösségi médiába, számos kínai keresztény jelezte értetlenkedését. Mathew Wang, egy kínai keresztény iskola tanára azt nyilatkozta, hogy a módosítás azért került bele a tankönyvbe, hogy az pontos legyen, és az ország bizonyos régióiban élők nehogy félreértsék azt. Ugyanakkor beszámolt arról, is, hogy az átdolgozott kiadást felülvizsgálta egy szakmai bizottság is, és az ő véleményük szerint az átdolgozás szerkesztői hibásan értelmezhették a történetet és az ország törvényeit is, amire hivatkozva a cenzúrázott változatot készítették.

 

Az UCA News nevű keresztény hírügynökség ennél tovább ment, és nevük elhallgatását kérő papok vallomásaira hivatkozva azt írták, hogy az evangéliumi szöveg fordítása egy jól kigondolt terv része.

 

Nem cenzúra, mulasztás történhetett

 

Az eset felgöngyölítése érdekében megkerestük Salát Gergely Kelet-Ázsia-szakértőt, aki elmondta, hogy nagy valószínűséggel nem központilag irányított cenzúrával van dolgunk – lévén, hogy egy egyetemi kiadványról beszélünk – hanem emberi mulasztás történhetett, a szerkesztő, szerző valószínűleg hibásan ismerte a történetet, és nagyon könnyen megeshet, hogy simán csak hanyagul végezte a munkáját.

 

Salát szerint ennek azért is nagy a valószínűsége, mert a keresztény kultúrában közismert történetek egyáltalán nincsenek olyan mélyen beágyazva a kínai kultúrába. Szerinte ha európai fejjel meg akarjuk érteni, hogyan történhetett meg ilyen,

 

érdemes belegondolni abba, hogy a nyugati világban hány olyan Konfuciusz-idézetet ismernek az emberek különböző kiadványokból, amikről a kínaiak az életükben nem hallottak, és nem is valódiak.

 

Az UCA News hírügynökség értesüléseire reagálva a Kelet-Ázsia-szakértő elmondta, hogy valóban nem felhőtlen a katolikus egyház és a kínai kormány viszonya, de központilag ilyen cenzúrát elrendelni semmi értelme nem volna, hiszen Salát szerint még

 

„a kommunisták sem akarnak nőket megkövezni”.

 

Nyitókép: Ifjabb Pieter Brueghel, Jézus és a házasságtörő nő c. festménye. 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szakszervezeti sikerrel zárult a kedd óta tartó határozatlan idejű sztrájk a makói gumigyárban.

A magyar külügyminiszter a szlovák állampolgársági törvényről is tárgyalt egy szlovákiai magyar parlamenti képviselővel Révkomáromban, erre vár Szlovákia magyarázatot.

Eddig csak a politikusok kritizálták a brexit miatt kialakult különleges helyzetet Észak-Írországban, most már egységpárti fegyveresek is kifejezik a nemtetszésüket.

Mindent megpróbált a derék Orbán, de nem lehet segíteni annak, a' ki maga is nem akarja.

Az IDEA Intézet kutatása szerint egy most vasárnapi választáson 39 százalékot kapna az ellenzék, a Fidesz-KDNP csak 36-ot. Az ellenzék legnépszerűbb pártja a DK, a Jobbik pedig már megelőzte a Momentumot.

A járványhelyzett miatti csonka kormányinfón kiderült az is, hogy az egészségügyi dolgozók döntő többsége elfogadta az új szolgálati jogviszonyt, és hogy az uniós tagállamok elfogadhatják egymás vakcinaútleveleit.

Az RMDSZ európai parlamenti képviselői ugyan az EPP EP-frakciójának belső szabályzatmódosítása ellen szavaztak, mégis úgy döntöttek: nem követik a Fideszt.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás