Hazamennek-e a bulizók, ha este 11-kor bezárnak a kocsmák?

Szerző: Petróczi Rafael
2020.09.29. 20:12

11 órás zárás ide vagy oda, a partivonatot aligha tudja megfékezni a kormány: a bulizni vágyók a kocsmák helyett a parkokban isznak tovább, elmennek a reneszánszukat élő házibulik valamelyikébe, vagy már délután egy szórakozóhelyen szeletelnek majd a barátaikkal. De akkor mégis mi értelme van a korai zárásnak? Köztereken mulató fiatalokat kérdeztünk. Videó.

„Azért kell este 11-kor bezárni a vendéglátóhelyeket, hogy minél keveseb időt töltsünk el olyan helyeken, ahol megvan a vírus átadásának lehetősége” – ezzel indokolta Müller Cecília országos tisztifőorvos, hogy szeptember 21-től miért záratják be az összes szórakozóhelyet – beleértve nem csak a klubokat és más rendezvényhelyszíneket, hanem a kocsmákat és pubokat is – este 11-kor. 

Ennek a szórakozóhelyek felesleges szívatásán túl nem sok értelme van, különösen úgy, ha a bulizni vágyók kijátsszák a rendszert. Márpedig tapasztalataink alapján a bulivonatot nem lesz egyszerű megállítani. Belevetettük magunkat a pesti éjszakába, és megkérdeztük a köztéren mulatókat, hogy szerintük van-e egyáltalán értelme a 11 órás zárásnak.

„Aki inni vagy szórakozni akar, az ugyanúgy megoldja, akár egy házibuliban, vagy bérel helyet, vagy bármi”

– mondta egy barátaival a kocsma kerthelyisége helyett a Rákóczi téren üldögélő lány. Így gondolja sok más megszólaló is, akik szerint most a házibulik reneszánsza következik majd, sőt, egy fiatal srác már pár nappal a 11 órás zárás bevezetése után arról számolt be, hogy egyre több házibulit rendeznek az ismerősei. 

Az új szabályozást csak egytelen megszólaló értékelte pozitívan, aki arra számít, hogy a korai zárás miatt a belvárosi lakosság nyugodtabban tud majd pihenni. Egy másik fiatal azonban arra is rámutatott, hogy a korai zárás miatt az emberek is korábban kezdenek el bulizni, és már este 10 környékén is „besikerült éjszakájú fiatalok hőbörögnek” az utcán. Ahogy ő fogalmazott:

„Mindenképpen nagyon nagy váltás az, hogy kilépsz az utcára, és már megy a buli mindenhol.”

Vajon személyesen a bulizó fiatalokat befolyásolja-e, hogy zárnak a szórakozóhelyek? Felszállnak-e 11-kor az első hazafele tartó buszra, vagy inkább kiülnek a terekre, és vesznek italt a legközelebbi dohányboltban? Előbb kezdik-e a bulizást a korai zárás miatt? Számítanak-e arra, hogy a szórakozóhelyek is ki fogják játszani a szabályokat, mondjuk délután kezdődő bulikkal? A videóból kiderül.

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek