A franciák 72 százaléka akár két hétnél hosszabb kijárási tilalmat is támogatna

Szerző: Techet Péter
2020.09.29. 14:41

A franciaországi fertőzésszámok növekedése kihat a francia közvéleményre is: egy felmérés szerint hatalmas többség tartana elfogadhatónak egy legalább kéthetes (de akár hosszabb) teljes lockdownt.

A franciák 72 százaléka akár két hétnél hosszabb kijárási tilalmat is támogatna

A Journal du Dimanche felmérése szerint a franciák 72 százaléka hajlandó lenne nagyobb áldozatokat is vállalni a járvány elleni küzdelemben, elfogadnának egy legalább két hétig tartó teljes lockdownt is, ami

nem csak az üzletek, éttermek bezárásával, de kijárási tilalommal is együtt járna.

A felmérés nem teljesen hipotetikus alapokra építkezik, ugyanis Jean Castex francia kormányfő múlt csütörtökön a közszolgálati tévé egyik műsorában azt mondta, hogy nem zárja ki egy újabb lockdown és kijárási tilalom lehetőségét, ha a fertőzésszámok ugyanabban az ütemben növekednek, mint az elmúlt hetekben.

Részleges lezárásokra már eddig is sor került,

Marseilleben például vasárnaptól be kell zárniuk az éttermeknek és kávézóknak.

Az egészségügyi miniszter ígérete szerint egyelőre csak egyhetes lesz a marseille-i zárás, de arra nem tett ígéretet, hogy utána biztosan fel is oldják, inkább megnézik, milyen eredménnyel jár az intézkedés, és csak annak alapján döntenek a zárás fenntartásáról. Már hétfőn több étterem- és kávézótulajdonos is tüntetett a földközi-tengeri városban, szerintük az intézkedés azért szükségtelen, mert úgy vélik, nincs az éttermek és kávézók munkatársai között egyetlen koronavírusos sem.

Franciaországban az elmúlt 24 órában 4070 új fertőzést állapítottak meg, a tesztek pozitivitási rátája 7,5 százalék. A kínai koronavírus-járvány kirobbanása óta a 60 milliós Franciaországban már több mint félmillió fertőzés volt. A halálesetek száma hétfő óta 81.

Az országban már nyáron szigorú maszkviselési szabályokat vezettek be, számos településen – köztük Párizsban – a köztereken is szájmaszkot kell hordani.

NYITÓKÉP: Dijonban már júliusban sokan az utcán is szájmaszkot hordtak / Techet Péter, Azonnali

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek