+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. szeptember 28. hétfő, 14:00
Míg a választás előtt az egyik legnépszerűbb politikus volt Igor Matovič, a koronavírus-járvány második hulláma és a folyamatos botrányok kormányzása körül kikezdték a támogatottságát.

Úgy látszik, hiába a kezdeti remény az új szlovák kormánnyal szemben, az emberek egyre inkább elégedetlenek annak tagjaival: egy nemrég elkészített 1002 főn alapuló reprezentatív közvélemény-kutatás szerint ugyanis a joboldali-populista OĽaNO-s kormányfőben,

 

Igor Matovičban mindössze a megkérdezettek 32 százaléka bízik, és 66 százalék bizalmatlan vele szemben.

 

Ez április óta 16 százalékpontos csökkenést jelent, miközben a vele bizalmatlanok száma 22 százalékponttal nőtt.

 

Jelenleg a legkedveltebb politikus a mindössze reprezentációs feladatokat ellátó, valódi hatalommal nem rendelkező elnök, Zuzana Čaputová, akivel a megkérdezettek 66 százaléka elégedett. A nemrég új szociáldemokrata pártot alapító korábbi balpopulista-nacionalista Smer-es kormányfő, Peter Pellegrini támogatottsága sem olyan rossz: jelenleg a választók 51 százaléka bízik benne, ami csak 4 százalékpontos visszaesés április óta.

 

Kormányon már nem olyan könnyű

 

Igor Matovič a szlovák közéletben azzal szerzett magának hírnevet és hatalmas támogatottságot, hogy nem félt beleállni olyan ügyekbe, amik az embereket zavarták: 2008-ban egy – végül elbukott – antikorrupciós népszavazással vált ismertté, és mióta 2010 óta parlamenti képviselő, nem félt beleszállni koalíciós partnereibe sem, ellenzékből pedig kifejezetten harcias retorikát folytatott nemcsak a kormánnyal, hanem szövetségeseivel szemben is.

 

Az előző ciklusban plágiumbotrányba kerülő SNS-es házelnököt, Andrej Dankot például többször is lemondásra szólította fel a plágium miatt, azonban idén júliusban kiderült, hogy maga Matovič is plagizált a szakdolgozatában, azonban ő nem volt hajlandó lemondani:  

 

Matovič akkor úgy fogalmazott magáról, hogy kvázi tolvajjá vált, és emiatt le fog mondani, viszont csak abban az esetben, ha már teljesítette választási ígéreteit.

 

Ezenkívül arról is beszélt, hogyha tudta volna, hogy az ő mesterszakos dolgozatával is vannak problémák, akkor nem támadta volna ennyire intenzíven és élesen Andrej Dankot az ő plágiumbotránya miatt.

 

A miniszterelnök plágiumbotránya miatt júliusban ezért a korábbi kormányfő, a Smerből kegyvesztetté vált, és azóta Hlas-SD (Hang-Szociáldemokrácia) néven új pártot alapító Peter Pellegrini még egy bizalmatlansági indítványt is benyújtott a kormányfővel szemben, azonban az OĽaNO-s kormányfő mögött összezárt a kormánykoalíció, így nem lett meg az elmozdításához szükséges 76 szavazat, lévén, hogy míg az ellenzéknek csak 55 mandátuma van, addig a négy pártot egymásba foglaló kormánykoalíciónak összesen 95.

 

Ez a márciusban felállt új kormánynak már a harmadik ilyen jellegű botránya: az Sme Rodina (Család vagyunk) elnökét, az egyben házelnöki pozíciót is betöltő Boris Kollárt még júniusban vádolták meg azzal, hogy plagizált, míg Matovič-csal szinte egyidőben az oktatási miniszterről, az SaS-es Branislav Gröhlingről is kiderült, hogy plagizálhatott a szakdolgozatával.

 

Nemcsak Matovič, az OĽaNO is megszenvedi a kormányzást

 

Egy másik közvélemény-kutatás szerint a jelenlegi Matovič-kormánnyal mindössze a választók 38 százaléka elégedett, míg 55 szazlék elégedetlen. Ezenkívül a választók elvárásait is alulmúlja a kormány: a megkérdezettek 26 százaléka szerint nyújta azt a márciusban alakult új kormány, amit vártak tőle, míg a megkérdezettek 68 százaléka véli úgy, hogy szerinte alulmúlja az elvárásokat az új kormány.

 

De Matovičnak és az általa vezetett pártnak azonban más problémával is szembe kell néznie: ugyanis

 

a kormánypártok közül az OĽaNO-nak csökkent leginkább a támogatottsága.

 

A február végi választáson elért 25,02 százalékos eredményhez képest az OĽaNO támogatottsága 17 százalékra csökkent, ami 8 százalékpontos esést jelent, miközben lassan beéri az ellenzék legerősebb pártja, a Smer-ből kiváló Peter Pellegrini vezette szociáldemokrata Hlas-SD. A kormány tagjai közül a jobboldali-populista SME Rodina közel fél százalékponttal növelte a támogatottságát– bár ez az előző közvélemény-kutatásokhoz képest ez 1,4 százalékpontos esést jelent –, miközben a libertariánus SaS a februári 6,2 százalékos eredményét majdnem megduplázva már 11,9 százalékra tudta növelni a támogatottságát. Azonban a kormánypártok közül a legrosszabbul a Za ľudí áll: miután a választásokon 5,8 százalékkal 12 mandátumot szerzett, a párt alapítója, a korábbi államfő, Andrej Kiska kiválásával már bőven az ötszázalékos küszöb alá mérik: jelenleg a választók 3,7 százaléka szavazna rá.

 

 

Tokár Géza, felvidéki politológus az Azonnalinak elmondta, hogy az OĽaNO támogatottságának a csökkenése mögött leginkább az áll, hogy a pártnak nincsenek törzsszavazói. Tokár úgy véli, hogy

 

inkább az OĽaNO 25,02 százalékos választási eredménye volt kiugróan magas adat,

 

ugyanis tavaly ilyenkor még az is kétséges volt, hogy egyáltalán megugorják-e az ötszázalékos bejutási küszöböt, azonban végül sok bizonytalan szavazott rájuk, akik pedig könnyen vándorolnak a különböző pártok között.

 

Ugyanakkor a politológus korábban úgy gondolta, hogy ekkora mértékben nem fog csökkeni a jobboldali-populista párt és a kormányfő támogatottsága. Véleménye szerint emögött leginkább a koronavírus-járvány felerősödő második hulláma és Matovič sajátságos kommunikációs stílusa áll. Ugyanis a kormányfő kommunikációjában új elem, hogy most már nem a politikai riválisait, más politikusokat vagy pártokat hibáztat valamiért, hanem a szavazókat:

 

Matovič ugyanis az utóbbi időben a felelőtlen lakosságot kezdte el hibáztatni a járvány terjedéséért.

 

A miniszterelnök ellenségeinek köre ezzel kibővült, a sértettek száma jóval nagyobb, mint korábban – véli a politológus.

 

A szakértő továbbá arra is felhívta a figyelmet, hogy a plágiumbotrány utáni első számokban még nem érződött a támogatottság csökkenése, így az elmúlt hetek történései és a kormányfő éles kommunikációja mellett leginkább az egyre jobban tomboló járvány lehet az oka az elégedetlenségnek.

 

A járvány tekintetében pedig Szlovákia egyre rosszabbul áll: ugyan a halálozások száma még mindig elég alacsony, azonban nemrégiben maga a Matovič beszélt arról, hogy az egyre több pozitív eset miatt

 

a kontaktkutatás és a tesztelés helyzete kritikus Szlovákiában, mivel lassan már nem lesz elegendő ember, aki ellássa ezeket a feladatokat.

 

Matovič ezért be is jelenetette, hogy átveszi a járvány elleni küzdelem koordinálását, illetve egyre többször szólal fel amiatt, hogy szerinte az emberek nem veszik eléggé komolyan a járvány elleni védekezést és lazul a fegyelem. Matovič elődje, Peter Pellegrini szerint azonban Matovičnak nem az embereket kellene hibáztatnia a megemelkedett esetszám miatt, hanem a kormányát és önmagát. 

 

NYITÓKÉP: OĽaNO  / Facebook 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Eddig három okból lehetett Lengyelországban abortuszt végezni, most az Alkotmánybíróság határozatának kihirdetésével már csak kettő maradt. Csütörtökre máris új tüntetéseket jelentettek be.

Folytatódik a küzdelem a hatalom és az ellenzéki politikus közt. Navalnij hívei már a második országos tüntetést szervezik szombatra, hogy elérjék szabadon bocsátását.

A 2019 májusában került elő az a videó, ami aztán Heinz-Christian Strache egykori osztrák alkancellár teljes bukásához vezetett. Most végre megszólalt a csapda egyik kitervelője: így zajlott le Strache lépre csalása. Kalandos, filmbe illő részletek!

Egy egri kávézó tulajdonosa tavaly februárban indította a vállalkozását, de márciusban már be kellett zárnia. Májusban újranyitott, novemberben újra bezárt, február elsején pedig megint ki fog nyitni a tiltás ellenére is. Miniinterjú!

A független képviselő a budapesti orosz nagykövetség előtt tüntet egyedül,
mert egy orosz diáknak a járványra hivatkozva a
rendőrség ezt megtiltotta.

A gyógyszergyártó cég szerint az EU kötött velük túl későn szerződést, az EU szerint ők viszont rengeteg pénzt adtak az AstraZenecának, hogy ilyen véleletlenül se fordulhasson elő.

Egy lombardiai kórház elhunyt covidos betegeiről szóló aktáiban azzal szembesültek a nyomozók, hogy a betegek állapota hirtelen drasztikusan romlani kezdett.

A hét kérdése

Minden nap járványparáztató cikkek tucatjait termeli ki magából a magyar média, de van-e ezzel egyáltalán baj?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás