+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. szeptember 28. hétfő, 14:00
Míg a választás előtt az egyik legnépszerűbb politikus volt Igor Matovič, a koronavírus-járvány második hulláma és a folyamatos botrányok kormányzása körül kikezdték a támogatottságát.

Úgy látszik, hiába a kezdeti remény az új szlovák kormánnyal szemben, az emberek egyre inkább elégedetlenek annak tagjaival: egy nemrég elkészített 1002 főn alapuló reprezentatív közvélemény-kutatás szerint ugyanis a joboldali-populista OĽaNO-s kormányfőben,

 

Igor Matovičban mindössze a megkérdezettek 32 százaléka bízik, és 66 százalék bizalmatlan vele szemben.

 

Ez április óta 16 százalékpontos csökkenést jelent, miközben a vele bizalmatlanok száma 22 százalékponttal nőtt.

 

Jelenleg a legkedveltebb politikus a mindössze reprezentációs feladatokat ellátó, valódi hatalommal nem rendelkező elnök, Zuzana Čaputová, akivel a megkérdezettek 66 százaléka elégedett. A nemrég új szociáldemokrata pártot alapító korábbi balpopulista-nacionalista Smer-es kormányfő, Peter Pellegrini támogatottsága sem olyan rossz: jelenleg a választók 51 százaléka bízik benne, ami csak 4 százalékpontos visszaesés április óta.

 

Kormányon már nem olyan könnyű

 

Igor Matovič a szlovák közéletben azzal szerzett magának hírnevet és hatalmas támogatottságot, hogy nem félt beleállni olyan ügyekbe, amik az embereket zavarták: 2008-ban egy – végül elbukott – antikorrupciós népszavazással vált ismertté, és mióta 2010 óta parlamenti képviselő, nem félt beleszállni koalíciós partnereibe sem, ellenzékből pedig kifejezetten harcias retorikát folytatott nemcsak a kormánnyal, hanem szövetségeseivel szemben is.

 

Az előző ciklusban plágiumbotrányba kerülő SNS-es házelnököt, Andrej Dankot például többször is lemondásra szólította fel a plágium miatt, azonban idén júliusban kiderült, hogy maga Matovič is plagizált a szakdolgozatában, azonban ő nem volt hajlandó lemondani:  

 

Matovič akkor úgy fogalmazott magáról, hogy kvázi tolvajjá vált, és emiatt le fog mondani, viszont csak abban az esetben, ha már teljesítette választási ígéreteit.

 

Ezenkívül arról is beszélt, hogyha tudta volna, hogy az ő mesterszakos dolgozatával is vannak problémák, akkor nem támadta volna ennyire intenzíven és élesen Andrej Dankot az ő plágiumbotránya miatt.

 

A miniszterelnök plágiumbotránya miatt júliusban ezért a korábbi kormányfő, a Smerből kegyvesztetté vált, és azóta Hlas-SD (Hang-Szociáldemokrácia) néven új pártot alapító Peter Pellegrini még egy bizalmatlansági indítványt is benyújtott a kormányfővel szemben, azonban az OĽaNO-s kormányfő mögött összezárt a kormánykoalíció, így nem lett meg az elmozdításához szükséges 76 szavazat, lévén, hogy míg az ellenzéknek csak 55 mandátuma van, addig a négy pártot egymásba foglaló kormánykoalíciónak összesen 95.

 

Ez a márciusban felállt új kormánynak már a harmadik ilyen jellegű botránya: az Sme Rodina (Család vagyunk) elnökét, az egyben házelnöki pozíciót is betöltő Boris Kollárt még júniusban vádolták meg azzal, hogy plagizált, míg Matovič-csal szinte egyidőben az oktatási miniszterről, az SaS-es Branislav Gröhlingről is kiderült, hogy plagizálhatott a szakdolgozatával.

 

Nemcsak Matovič, az OĽaNO is megszenvedi a kormányzást

 

Egy másik közvélemény-kutatás szerint a jelenlegi Matovič-kormánnyal mindössze a választók 38 százaléka elégedett, míg 55 szazlék elégedetlen. Ezenkívül a választók elvárásait is alulmúlja a kormány: a megkérdezettek 26 százaléka szerint nyújta azt a márciusban alakult új kormány, amit vártak tőle, míg a megkérdezettek 68 százaléka véli úgy, hogy szerinte alulmúlja az elvárásokat az új kormány.

 

De Matovičnak és az általa vezetett pártnak azonban más problémával is szembe kell néznie: ugyanis

 

a kormánypártok közül az OĽaNO-nak csökkent leginkább a támogatottsága.

 

A február végi választáson elért 25,02 százalékos eredményhez képest az OĽaNO támogatottsága 17 százalékra csökkent, ami 8 százalékpontos esést jelent, miközben lassan beéri az ellenzék legerősebb pártja, a Smer-ből kiváló Peter Pellegrini vezette szociáldemokrata Hlas-SD. A kormány tagjai közül a jobboldali-populista SME Rodina közel fél százalékponttal növelte a támogatottságát– bár ez az előző közvélemény-kutatásokhoz képest ez 1,4 százalékpontos esést jelent –, miközben a libertariánus SaS a februári 6,2 százalékos eredményét majdnem megduplázva már 11,9 százalékra tudta növelni a támogatottságát. Azonban a kormánypártok közül a legrosszabbul a Za ľudí áll: miután a választásokon 5,8 százalékkal 12 mandátumot szerzett, a párt alapítója, a korábbi államfő, Andrej Kiska kiválásával már bőven az ötszázalékos küszöb alá mérik: jelenleg a választók 3,7 százaléka szavazna rá.

 

 

Tokár Géza, felvidéki politológus az Azonnalinak elmondta, hogy az OĽaNO támogatottságának a csökkenése mögött leginkább az áll, hogy a pártnak nincsenek törzsszavazói. Tokár úgy véli, hogy

 

inkább az OĽaNO 25,02 százalékos választási eredménye volt kiugróan magas adat,

 

ugyanis tavaly ilyenkor még az is kétséges volt, hogy egyáltalán megugorják-e az ötszázalékos bejutási küszöböt, azonban végül sok bizonytalan szavazott rájuk, akik pedig könnyen vándorolnak a különböző pártok között.

 

Ugyanakkor a politológus korábban úgy gondolta, hogy ekkora mértékben nem fog csökkeni a jobboldali-populista párt és a kormányfő támogatottsága. Véleménye szerint emögött leginkább a koronavírus-járvány felerősödő második hulláma és Matovič sajátságos kommunikációs stílusa áll. Ugyanis a kormányfő kommunikációjában új elem, hogy most már nem a politikai riválisait, más politikusokat vagy pártokat hibáztat valamiért, hanem a szavazókat:

 

Matovič ugyanis az utóbbi időben a felelőtlen lakosságot kezdte el hibáztatni a járvány terjedéséért.

 

A miniszterelnök ellenségeinek köre ezzel kibővült, a sértettek száma jóval nagyobb, mint korábban – véli a politológus.

 

A szakértő továbbá arra is felhívta a figyelmet, hogy a plágiumbotrány utáni első számokban még nem érződött a támogatottság csökkenése, így az elmúlt hetek történései és a kormányfő éles kommunikációja mellett leginkább az egyre jobban tomboló járvány lehet az oka az elégedetlenségnek.

 

A járvány tekintetében pedig Szlovákia egyre rosszabbul áll: ugyan a halálozások száma még mindig elég alacsony, azonban nemrégiben maga a Matovič beszélt arról, hogy az egyre több pozitív eset miatt

 

a kontaktkutatás és a tesztelés helyzete kritikus Szlovákiában, mivel lassan már nem lesz elegendő ember, aki ellássa ezeket a feladatokat.

 

Matovič ezért be is jelenetette, hogy átveszi a járvány elleni küzdelem koordinálását, illetve egyre többször szólal fel amiatt, hogy szerinte az emberek nem veszik eléggé komolyan a járvány elleni védekezést és lazul a fegyelem. Matovič elődje, Peter Pellegrini szerint azonban Matovičnak nem az embereket kellene hibáztatnia a megemelkedett esetszám miatt, hanem a kormányát és önmagát. 

 

NYITÓKÉP: OĽaNO  / Facebook 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hol tart majd Magyarország 2030-ban? EU-tagok leszünk-e akkor még? Milyen adottságaink vannak? Kihasználjuk-e ezeket? Mit kellene tenni? Elolvastuk az Egyensúly Intézet új kötetét.

Daniel pátriárka figyelmeztette őket: '89-ben a kommunisták is valami hasonlóval rukkoltak elő, s lám, hamarosan el is buktak.

Az ápolásért felelős államtitkár azt tanácsolja a családoknak, ünnepeljék a karácsonyt inkább kétszer és kisebb létszámban.

Mutatjuk, hogyan néz ki a gyakorlatban a szoft lockdownnak nevezett lélekölés. Fotóriport Firenzéből!

A tervezett három helyett viszont két nap alatt akarják megoldani, mert nem jelentkezett elég egészségügyi dolgozó.

A közép-ázsiai országról kínos képet festő Sacha Baron Cohen figuráját megpróbálják javukra fordítani a kazahok. Borat egyik kedvenc mondata lesz a turizmusuk hívó szava.

Medúzát enni sokkal környezetkímélőbb, mint mondjuk tonhalat vagy makrélát, mert medúzából van elég.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás