Tizenhárom budapesti metróállomáson lehet már kezet fertőtleníteni

Szerző: Bukovics Martin
2020.09.25. 11:15

Ez persze nem váltja ki továbbra se a maszkhordást, figyelmeztet a BKK.

Tizenhárom budapesti metróállomáson lehet már kezet fertőtleníteni

Tizenhárom forgalmas metróállomásra érintésmentes kézfertőtlenítő állomást helyezett ki a Budapesti Közlekedési Központ, ezzel segítve a járványügyi védekezést, közölte a fővárosi cég az Azonnalival. Azt is, hogy melyek ezek:

+ a Deák Ferenc tér és a Keleti pályaudvar csomópontban, 

+ az M2-es metró Déli pályaudvar, Széll Kálmán tér, Batthyány tér, Blaha Lujza tér, Puskás Ferenc Stadion, Örs vezér tere,

+ az M3-as metró Újpest-központ, Nyugati pályaudvar és Nagyvárad tér, 

+ az M4-es metró Kelenföld vasútállomás és Móricz Zsigmond körtér állomásán

van lehetőség arra, hogy a vírusölő hatású kézfertőtlenítővel folyamatosan feltöltött szerkezetek használatával gondoskodhassunk saját biztonságunkról utazás közben is. A fertőtlenítő állomásokat minden nap 7 és 19 óra között lehet igénybe venni.

Mint a BKK közleménye írja, a koronavírus terjedésének megakadályozásában, lassításában fontos szerepe van a rendszeres kézfertőtlenítésnek, hiszen ezek a szerek gyorsan csökkentik a kezünkön található mikrobák számát, és segít a megbetegedést okozó különféle anyagok – beleértve az új koronavírust is – elpusztításában. Ahhoz, hogy a kézfertőtlenítő szer megfelelően fejtse ki a hatását, célszerű a kezünk és az ujjaink teljes felületét lefedni a fertőtlenítővel, és 30-60 másodpercig dörzsölni, amíg a bőrünk száraz nem lesz.

Az új, a védekezést és a biztonságos utazást elősegítő intézkedés azonban nem váltja ki a korábbi előírásokat: a közösségi közlekedés használatakor továbbra is kötelező az orrot és a szájat is eltakaró maszk viselése nemcsak a járműveken, de a megállóhelyeken és a metróállomásokon is. A 2020. szeptember 21-én életbe lépett kormányrendelet értelmében ráadásul

már nem elegendő maszk híján kendővel, sállal eltakarni az arcunkat, azt csak és kizárólag szájmaszkkal lehet.

A BKK ellenőrei a maszkviselést szeptember 10-e óta szigorúbban, a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóságának munkatársaival közösen ellenőrzik. Amelyik utas nem, vagy nem szabályosan viseli a maszkot, azt nemcsak kizárhatják a közösségi közlekedési szolgáltatásból, de pótdíjazhatják is, amelynek összege a helyszínen vagy két napon belül a BKK ügyfélközpontjaiban kiegyenlítve 8000 forint, utólag, csekken befizetve pedig 16 ezer forint.

FOTÓ: BKK

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek