Horvátországban nincs senkinek joga arra, hogy ne hordja a szájmaszkot

Szerző: Techet Péter
2020.09.25. 18:58

Miután a horvát alkotmánybíróság szeptember közepén alkotmányosnak találta a kormány járványügyi korlátozásait, a testület elnöke csütörtökön még egyszer leszögezte: a szájmaszk kötelező viselete nem sérti senki szabadságát, az alkotmány nem ad jogot a megtagadására. A volt szociáldemokrata belügyminiszter szerint az alkotmánybíróság politikai alapon állt csak ki a jobboldali kabinet döntései mellett.

Horvátországban nincs senkinek joga arra, hogy ne hordja a szájmaszkot

Még szeptemberben került a horvát alkotmánybíróság elé több törvénymódosítás és kormányrendelet, amelyek a kínai koronavírus miatt korlátozásokat írták elő. Többen arra számítottak, hogy az alkotmánybírák egyes törvényeket alkotmányellenesnek nyilvánítanak, ugyanis noha rendkívüli helyzetre hivatkozva lettek elfogadva, de a horvát alkotmány 17. cikkelye alapján ezen alapjogkorlátozásokra elsősorban háborús konfliktus és természeti katasztrófa esetén lehetne csak lehetőség.

A zágrábi alkotmánybíróság azonban szeptember 14-i döntésében úgy vélte:

a horvát parlament és kormány „kizárólagos hatáskörében” áll, hogy ha úgy ítéli: más okból is fennáll veszélyhelyzet,

az emberek életét mentendő korlátozhat bizonyos alapvető szabadságjogokat, erre ugyanis szerintük a horvát alkotmány 16. cikkelye lehetőséget ad. Már akkor éles vita robbant a döntés kapcsán a horvát közéletben. Dražen Bošnjaković, egykori jobboldali (HDZ-s) igazságügyi miniszter is elismerte, hogy a 17. cikkely szerint nem áll fenn veszélyhelyzet, de szerinte ezen túlmenően a horvát parlament rendkívüli helyzetben korlátozhat jogokat.

Ezt vitatta azonban Ranko Ostojić, egykori szociáldemokrata belügyminiszter, aki szerint a horvát alkotmánybírák „politikai döntést” hoztak. Ostojić problematikusnak tartotta, hogy vitéz Željko Reiner, a horvát parlament jobboldali elnöke egyenesen kijelentette: „laikusok ne kommentálják az alkotmánybíróság döntéseit”. Sandra Benčić, a szélsőbaloldali Možemo parlamenti képviselője szerint

„csak egy totalitariánus államban bírálhatatlanok a bírók”, és„bevett európai gyakorlat”, hogy az alkotmánybíróságokat – amelyek szerinte eleve „politikai intézmények” – bírálni szokás és lehet.

(A júliusi parlamenti választások előtt Zágrábban készült Azonnali-interjút Sandra Benčić-tyel itt olvashatjátok vissza.)

A viták miatt látta szükségesnek Miroslav Šeparović, az alkotmánybíróság elnöke, hogy csütörtökön külön sajtótájékoztatón magyarázza el még egyszer a döntésüket. A jogász, aki Franjo Tudjman idején igazságügyi miniszter volt, azt mondta:

„A szájmaszk nem hordása veszélyezteti a többi embert, ezért nincs választási lehetőség.”

Kiemelte: az alkotmányban nincs olyan jog, hogy mást veszélyeztetni lehetne, és mivel szerinte a szájmaszkviselés ma szükséges, senki nem hivatkozhat alkotmányos szabadságjogra, ha mégsem akarja hordani.

Sőt: szerinte az alkotmányból, amely az emberek egészségének biztosítását állami kötelességként fogalmazza meg, éppen a kötelező szájmaszk-viselet következik. Az alkotmánybíróság elnöke azonban alapvetően azzal indokolta döntésüket, hogy a jelenlegi helyzetben elsősorban a végrehajtó és törvényhozó hatalom feladata a cselekvés, azt a horvát alkotmánybíróság nem akarja felülbírálni – noha maga is megállapította: a szájmaszk-viselet korlátoz alkotmányos jogokat.

NYITÓKÉP: A horvát alkotmánybíróság épülete / Suradnik13, Wikimedia

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek