+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. szeptember 25. péntek, 18:58
Miután a horvát alkotmánybíróság szeptember közepén alkotmányosnak találta a kormány járványügyi korlátozásait, a testület elnöke csütörtökön még egyszer leszögezte: a szájmaszk kötelező viselete nem sérti senki szabadságát, az alkotmány nem ad jogot a megtagadására. A volt szociáldemokrata belügyminiszter szerint az alkotmánybíróság politikai alapon állt csak ki a jobboldali kabinet döntései mellett.

Még szeptemberben került a horvát alkotmánybíróság elé több törvénymódosítás és kormányrendelet, amelyek a kínai koronavírus miatt korlátozásokat írták elő. Többen arra számítottak, hogy az alkotmánybírák egyes törvényeket alkotmányellenesnek nyilvánítanak, ugyanis noha rendkívüli helyzetre hivatkozva lettek elfogadva, de a horvát alkotmány 17. cikkelye alapján ezen alapjogkorlátozásokra elsősorban háborús konfliktus és természeti katasztrófa esetén lehetne csak lehetőség.

 

A zágrábi alkotmánybíróság azonban szeptember 14-i döntésében úgy vélte:

 

a horvát parlament és kormány „kizárólagos hatáskörében” áll, hogy ha úgy ítéli: más okból is fennáll veszélyhelyzet,

 

az emberek életét mentendő korlátozhat bizonyos alapvető szabadságjogokat, erre ugyanis szerintük a horvát alkotmány 16. cikkelye lehetőséget ad. Már akkor éles vita robbant a döntés kapcsán a horvát közéletben. Dražen Bošnjaković, egykori jobboldali (HDZ-s) igazságügyi miniszter is elismerte, hogy a 17. cikkely szerint nem áll fenn veszélyhelyzet, de szerinte ezen túlmenően a horvát parlament rendkívüli helyzetben korlátozhat jogokat.

 

Ezt vitatta azonban Ranko Ostojić, egykori szociáldemokrata belügyminiszter, aki szerint a horvát alkotmánybírák „politikai döntést” hoztak. Ostojić problematikusnak tartotta, hogy vitéz Željko Reiner, a horvát parlament jobboldali elnöke egyenesen kijelentette: „laikusok ne kommentálják az alkotmánybíróság döntéseit”. Sandra Benčić, a szélsőbaloldali Možemo parlamenti képviselője szerint

 

„csak egy totalitariánus államban bírálhatatlanok a bírók”, és„bevett európai gyakorlat”, hogy az alkotmánybíróságokat – amelyek szerinte eleve „politikai intézmények” – bírálni szokás és lehet.

 

(A júliusi parlamenti választások előtt Zágrábban készült Azonnali-interjút Sandra Benčić-tyel itt olvashatjátok vissza.)

 

A viták miatt látta szükségesnek Miroslav Šeparović, az alkotmánybíróság elnöke, hogy csütörtökön külön sajtótájékoztatón magyarázza el még egyszer a döntésüket. A jogász, aki Franjo Tudjman idején igazságügyi miniszter volt, azt mondta:

 

„A szájmaszk nem hordása veszélyezteti a többi embert, ezért nincs választási lehetőség.”

 

Kiemelte: az alkotmányban nincs olyan jog, hogy mást veszélyeztetni lehetne, és mivel szerinte a szájmaszkviselés ma szükséges, senki nem hivatkozhat alkotmányos szabadságjogra, ha mégsem akarja hordani.

 

Sőt: szerinte az alkotmányból, amely az emberek egészségének biztosítását állami kötelességként fogalmazza meg, éppen a kötelező szájmaszk-viselet következik. Az alkotmánybíróság elnöke azonban alapvetően azzal indokolta döntésüket, hogy a jelenlegi helyzetben elsősorban a végrehajtó és törvényhozó hatalom feladata a cselekvés, azt a horvát alkotmánybíróság nem akarja felülbírálni – noha maga is megállapította: a szájmaszk-viselet korlátoz alkotmányos jogokat.

 

NYITÓKÉP: A horvát alkotmánybíróság épülete / Suradnik13, Wikimedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az osztrák sajtóhoz eljutott információk szerint az éttermeknek pedig mind be kell zárniuk.

A jelenlegi válság más mint a többi, a megoldás pedig a hitelezés felpörgetése bankoknak nyújtott állami segítséggel. A Spiegel Carmen Reinharttal, a világbank alelnökével készített interjút.

Szemereyné Pataki Klaudia szerint Kecskemét gócponttá vált, azonban ezt semmilyen nyilvános adat nem tudja alátámasztani. Megkérdeztük a hivataltól, hogy mi alapján nyilvánították a várost gócponttá.

A szlovák minisztrelnök már csak arra vágyik, hogy kivezesse az országát a slamasztikából. Hétvégén Szlovákiában letesztelik a teljes lakoságot.

A fővárosi önkormányzat a Nagykörút komplex megújítását tervezi, ebbe lehet beleszólni.

Szlovéniában lakhelyelhagyási tilalom is van, azaz senki
nem mozdulhat ki arról
a településről, amelyben tartózkodik. Mutatjuk, hogyan érinti ez a fővárost, Ljubljanát!

Szombathelyen elindult a kampány: Ungár Péter beszólt a fideszes Hende Csabának és az exjobbikos Bana Tibornak, mire nem várt helyről bohócozták le.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás