Egy bárány zaklatása – a szlovák miniszterelnök elképesztő történettel sújtott le vitapartnerére a parlamentben

Szerző: Renczes Ágoston
2020.09.25. 14:10

Kancának nevezte feleségét, a miniszterelnök egy bárány megrontásával vádolta meg a képviselőt.

Egy bárány zaklatása – a szlovák miniszterelnök elképesztő történettel sújtott le vitapartnerére a parlamentben

A szlovák közélet legforróbb témája az elmúlt két hétben Igor Matovič feleségének gyanús befektetése volt. A Plus 7 dní bulvárlap írt arról még szeptember 16-án, hogy a csőd szélére sodródott Arca Capital nevű pénzügyi csoportba Pavlína Matovičová is befektetett 10 millió eurót, amit állítólag a bedőlés szélén álló cég soron kívül visszafizetett neki, miközben a többi befektető valószínűleg bukja a pénzét. 

Igor Matovič eleinte nem volt hajlandó foglalkozni a vádakkal, de végül szeptember 19-én mégis megszólalt az ügyben. A miniszterelnök elmondta, hogy a feleségének nincs befektetése az Arca Capitalban, hanem három, összesen 600 ezer euró értékű váltója van a cégcsoport másik tagjánál, az Arca Investmentnél. A miniszterelnök azt is hozzátette, hogy felesége nem kapta vissza a váltók értékét, és valószínűleg ő is ugyanúgy elveszíti a pénzét, mint a többi hitelező.

Az ügybe az ellenzéki szociálpopulsta Smer párt és elnöke, Róbert Fico bukott exminiszterelnök személyesen is beleállt, Matovič azóta állandó támadásoknak van kitéve.

A támadások eddigi csúcspontja a parlament csütörtöki ülése volt, ahol az azonnali kérdések órájában a Smer egyik képviselője, Ľuboš Blaha kérdezte a miniszterelnököt a felesége befektetéséről. Ebből alakult ki az az egyre durvább személyeskedésbe torkolló szóváltás,

aminek a csúcsán megjelent a bárány.

Az ellenfél

A Matovičnak kérdéseket feltevő képviselő a szlovák közélet egyik legszínesebb, legellentmondásosabb és sokak szerint a legkárosabb figurája. Ľuboš Blaha olyan, mintha a kommunizmust a fasizmussal összeházasító, Oroszország és az orosz külpolitika hivatalos ideológiáját kidolgozó Alexandr Dugin képezte volna ki személyesen a szentpétervári Internet Research Agency nevű troll-és álhírgyárban. 

Az 1979-es születésű, magát nyíltan marxistának valló, Szovjetunió-rajongó képviselő – aki politológusként és filozófusként tagja a Szlovák Tudományos Akadémiának is – az orosz dezinformációs propaganda egyik legerősebb szlovákiai bástyája: parlamenti képviselőként terjeszti a nyugat-, EU-, Amerika-, kapitalizmus-, globalizáció- és mindenellenes álhíreket, és még Magyarországról nézve is kivételesen mocskos módszerekkel támadja a politikai ellenfeleit meg mindenkit, aki nem fér bele a világképébe. Harcos baloldali elkötelezettsége az európai trendeknek és főleg a hivatalos orosz állami ideológiának megfelelően nem zárta ki azt sem, hogy ő maga a szlovák szélsőjobboldal egyik ikonjává, a Facebook-oldala pedig a oroszpárti propaganda kiapadhatatlan forrásává váljon.

Az összecsapás

Ľuboš Blaha tehát ebből a pozícióból támadta Igor Matovičot. A Pravda.sk részletes összefoglalója szerint a képviselő azzal vádolta a miniszterelnököt, hogy nők szoknyái mögé bújik, és bizonyítétokat követelt tőle, amik tisztázzák a feleségét és a családját a vádak alól.

Matovičot tolvajnak és hülyének, a feleségét pedig „fehér kancának” nevezte – szándékosan női nemben használva a „fehér ló” kifejezést, ahogy a szlovák szleng a strómanokat nevezi.

Matovič a válaszaiban élősködőnek, primitívnek és idiótának nevezte Blahát, védekezésének stratégiája pedig az volt, hogy nem köteles teljesen légből kapott vádakat bizonyítékokkal cáfolni. A miniszterelnök a helyzet fonákjára azzal próbált rámutatni, hogy – előrebocsátva: ő nem fog cáfoló bizonyítékokat követelni a Smer képviselőjétől – előadott egy szintén légből kapott történetet Blaháról.

A bárány

Pár éve kapott egy e-mailt – mesélte Matovič – a képviselő egyik volt évfolyamtársától, amiben az leírta, ahogy Blaha egy sikeres vizsga után berúgott. A későbbi képviselő részegen kószálva a kertben meglátott egy bárányt, átugrotta a kerítést, odament a bárányhoz és közösült vele. 

Matovič szerint a feleségéről terjesztett vádak pont ugyanannyira nélkülöznek minden alapot, mintha ő ezen e-mail alapján, amihez semmi bizonyíték nem volt csatolva, Blaháról azt terjesztené, hogy báránnyal közösült.

Bár a szlovák parlamentben nem ritkák az éles szóváltások és a trágár, dehumanizáló személyeskedések; a miniszterelnök ezzel a hasonlattal minegyiket alulmúlta.

Az egyszerű ember

Igor Matovič „egyszerű ember” figurája sok tekintetben nagyon jól működik: a választóknak szimpatikus a miniszterelnök egyenes szókimondása és a szenvedélyes megnyilvánulásai, a közvetlensége pedig a nemzetközi porondon is az előnyére válik. (Matovič pártának az is a neve, hogy Egyszerű Emberek és Független Személyiségek.)

A botrányok kezelésében viszont ez az eszköztár kevésbé működőképes: a vádakra adott hisztérikus reakciói elmossák a határvonalat közte és azok között a politikusok között, akiket még ellenzékből keményen támadott (mint Robert Fico exminiszterelnök, akinek legendásak a durva, arrogáns reakciói). A szlovák sajtó szerint Matovič a bárányos történetével most nem csupán lesüllyedt Ľuboš Blaha szintjére, hanem már meg sem lehet tőle különböztetni.

NYITÓKÉP: Igor Matovič / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek