+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Renczes Ágoston
2020. szeptember 25. péntek, 14:10
Kancának nevezte feleségét, a miniszterelnök egy bárány megrontásával vádolta meg a képviselőt.

A szlovák közélet legforróbb témája az elmúlt két hétben Igor Matovič feleségének gyanús befektetése volt. A Plus 7 dní bulvárlap írt arról még szeptember 16-án, hogy a csőd szélére sodródott Arca Capital nevű pénzügyi csoportba Pavlína Matovičová is befektetett 10 millió eurót, amit állítólag a bedőlés szélén álló cég soron kívül visszafizetett neki, miközben a többi befektető valószínűleg bukja a pénzét. 

 

Igor Matovič eleinte nem volt hajlandó foglalkozni a vádakkal, de végül szeptember 19-én mégis megszólalt az ügyben. A miniszterelnök elmondta, hogy a feleségének nincs befektetése az Arca Capitalban, hanem három, összesen 600 ezer euró értékű váltója van a cégcsoport másik tagjánál, az Arca Investmentnél. A miniszterelnök azt is hozzátette, hogy felesége nem kapta vissza a váltók értékét, és valószínűleg ő is ugyanúgy elveszíti a pénzét, mint a többi hitelező.

 

Az ügybe az ellenzéki szociálpopulsta Smer párt és elnöke, Róbert Fico bukott exminiszterelnök személyesen is beleállt, Matovič azóta állandó támadásoknak van kitéve.

 

A támadások eddigi csúcspontja a parlament csütörtöki ülése volt, ahol az azonnali kérdések órájában a Smer egyik képviselője, Ľuboš Blaha kérdezte a miniszterelnököt a felesége befektetéséről. Ebből alakult ki az az egyre durvább személyeskedésbe torkolló szóváltás,

 

aminek a csúcsán megjelent a bárány.

 

Az ellenfél

 

A Matovičnak kérdéseket feltevő képviselő a szlovák közélet egyik legszínesebb, legellentmondásosabb és sokak szerint a legkárosabb figurája. Ľuboš Blaha olyan, mintha a kommunizmust a fasizmussal összeházasító, Oroszország és az orosz külpolitika hivatalos ideológiáját kidolgozó Alexandr Dugin képezte volna ki személyesen a szentpétervári Internet Research Agency nevű troll-és álhírgyárban. 

 

 

Az 1979-es születésű, magát nyíltan marxistának valló, Szovjetunió-rajongó képviselő – aki politológusként és filozófusként tagja a Szlovák Tudományos Akadémiának is – az orosz dezinformációs propaganda egyik legerősebb szlovákiai bástyája: parlamenti képviselőként terjeszti a nyugat-, EU-, Amerika-, kapitalizmus-, globalizáció- és mindenellenes álhíreket, és még Magyarországról nézve is kivételesen mocskos módszerekkel támadja a politikai ellenfeleit meg mindenkit, aki nem fér bele a világképébe. Harcos baloldali elkötelezettsége az európai trendeknek és főleg a hivatalos orosz állami ideológiának megfelelően nem zárta ki azt sem, hogy ő maga a szlovák szélsőjobboldal egyik ikonjává, a Facebook-oldala pedig a oroszpárti propaganda kiapadhatatlan forrásává váljon.

 

Az összecsapás

 

Ľuboš Blaha tehát ebből a pozícióból támadta Igor Matovičot. A Pravda.sk részletes összefoglalója szerint a képviselő azzal vádolta a miniszterelnököt, hogy nők szoknyái mögé bújik, és bizonyítétokat követelt tőle, amik tisztázzák a feleségét és a családját a vádak alól.

 

Matovičot tolvajnak és hülyének, a feleségét pedig „fehér kancának” nevezte – szándékosan női nemben használva a „fehér ló” kifejezést, ahogy a szlovák szleng a strómanokat nevezi.

 

Matovič a válaszaiban élősködőnek, primitívnek és idiótának nevezte Blahát, védekezésének stratégiája pedig az volt, hogy nem köteles teljesen légből kapott vádakat bizonyítékokkal cáfolni. A miniszterelnök a helyzet fonákjára azzal próbált rámutatni, hogy – előrebocsátva: ő nem fog cáfoló bizonyítékokat követelni a Smer képviselőjétől – előadott egy szintén légből kapott történetet Blaháról.

 

A bárány

 

Pár éve kapott egy e-mailt – mesélte Matovič – a képviselő egyik volt évfolyamtársától, amiben az leírta, ahogy Blaha egy sikeres vizsga után berúgott. A későbbi képviselő részegen kószálva a kertben meglátott egy bárányt, átugrotta a kerítést, odament a bárányhoz és közösült vele. 

 

Matovič szerint a feleségéről terjesztett vádak pont ugyanannyira nélkülöznek minden alapot, mintha ő ezen e-mail alapján, amihez semmi bizonyíték nem volt csatolva, Blaháról azt terjesztené, hogy báránnyal közösült.

 

Bár a szlovák parlamentben nem ritkák az éles szóváltások és a trágár, dehumanizáló személyeskedések; a miniszterelnök ezzel a hasonlattal minegyiket alulmúlta.

 

Az egyszerű ember

 

Igor Matovič „egyszerű ember” figurája sok tekintetben nagyon jól működik: a választóknak szimpatikus a miniszterelnök egyenes szókimondása és a szenvedélyes megnyilvánulásai, a közvetlensége pedig a nemzetközi porondon is az előnyére válik. (Matovič pártának az is a neve, hogy Egyszerű Emberek és Független Személyiségek.)

 

A botrányok kezelésében viszont ez az eszköztár kevésbé működőképes: a vádakra adott hisztérikus reakciói elmossák a határvonalat közte és azok között a politikusok között, akiket még ellenzékből keményen támadott (mint Robert Fico exminiszterelnök, akinek legendásak a durva, arrogáns reakciói). A szlovák sajtó szerint Matovič a bárányos történetével most nem csupán lesüllyedt Ľuboš Blaha szintjére, hanem már meg sem lehet tőle különböztetni.

 

NYITÓKÉP: Igor Matovič / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hol tart majd Magyarország 2030-ban? EU-tagok leszünk-e akkor még? Milyen adottságaink vannak? Kihasználjuk-e ezeket? Mit kellene tenni? Elolvastuk az Egyensúly Intézet új kötetét.

Daniel pátriárka figyelmeztette őket: '89-ben a kommunisták is valami hasonlóval rukkoltak elő, s lám, hamarosan el is buktak.

Az ápolásért felelős államtitkár azt tanácsolja a családoknak, ünnepeljék a karácsonyt inkább kétszer és kisebb létszámban.

Mutatjuk, hogyan néz ki a gyakorlatban a szoft lockdownnak nevezett lélekölés. Fotóriport Firenzéből!

A tervezett három helyett viszont két nap alatt akarják megoldani, mert nem jelentkezett elég egészségügyi dolgozó.

A közép-ázsiai országról kínos képet festő Sacha Baron Cohen figuráját megpróbálják javukra fordítani a kazahok. Borat egyik kedvenc mondata lesz a turizmusuk hívó szava.

Medúzát enni sokkal környezetkímélőbb, mint mondjuk tonhalat vagy makrélát, mert medúzából van elég.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás