+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. szeptember 24. csütörtök, 10:08
Három párt belső mérése is a függetlenként induló múzeumigazgatót, Soós Zoltánt hozta ki győztesnek.

Húsz éve nem volt magyar polgármestere a Székelyföld fővárosának mondott Marosvásárhelynek, ráadásul élhetőségben nemcsak az erdélyi nagyvárosok, hanem a székelyföldi kisvárosok is elhagyták. Az okok sokfélék, legtöbben Dorin Florea polgármester tevékenységét jelölik meg, aki a pár éve már román többségű várost kifejezetten rossz gazdaként irányította, ezt azonban – noha a város 58 ezer fős magyar közössége már csak a lakosság 43 százalékát teszi ki – a magyarkártyával sikeresen palástolni tudta egy darabig.

 

Florea a szeptember 27-i helyhatósági választáson már eleve nem is indul a polgármesteri székért (helyette a Maros Megyei Tanács elnökségére jelöltette magát), a legesélyebb jelöltként azt a Soós Zoltánt emlegetik, aki független jelöltként, több párt – köztük az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Szövetség – támogatásával indul a városvezetői pozícióért. Soós a Maros Megyei Múzeum igazgatója, és az Azonnalinak adott interjújában arról beszélt, hogy a 40 év alatti fiatal román korosztály már sokkal nyitottabb egy magyar polgármester megválasztására, őket ugyanis nem a polgármester nemzetisége érdekli, hanem az, hogy legyen egy élhető város, ahonnan nem kell elvándorolni.

 

Soós legesélyesebb voltát erősítik meg a Krónika napilap által közölt közvélemény-kutatási adatok is, amelyek lényegében az RMDSZ, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Pro Romania párt belső mérései.

 

Noha Romániában híresen megbízhatatlanok a közvélemény-kutatások, ennek azért adunk helyet, mert mindhárom kutatás arra lyukad ki, hogy Soós Zoltán nyerné a marosvásárhelyi választást.

 

Eltérések csupán a második helyen lévő politikus kilétét érintően vannak, az etnikai szavazás román híveit ugyanis ezzel lehet úgy manipulálni, hogy a legesélyesebb román kihívóra húzzák be az ikszet. Az RMDSZ-féle kutatás szerint a Dorin Florea jobbkezének tartott Claudiu Maior (Pro Románia) futna be a második helyre a 40 százalékkal vezető Soós mögé 22 százalékkal, a Pro Romania-féle szerint úgyszintén, viszont a különbség jóval kisebb saját jelöltjük és Soós támogatottsága között. A PNL-féle – a Krónika szerint sokak által vitatott szakmai hátterű — kutatás viszont azt hozta ki, hogy saját jelöltjük, Theodora Benedek áll a második helyen.

 

A meccs persze még nincs lefutva, az RMDSZ ugyanis a hírek szerint attól tart, hogy Floreáék megpróbálkoznak elcsalni a választást, és a koronavírussal kapcsolatos rémhíreket fognak terjeszteni a közismerten magyarlakta városrészeken, így tartva távol az embereket a szeptember 27-i szavazástól.

 

FOTÓ: Soós Zoltán / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az osztrák sajtóhoz eljutott információk szerint az éttermeknek pedig mind be kell zárniuk.

A jelenlegi válság más mint a többi, a megoldás pedig a hitelezés felpörgetése bankoknak nyújtott állami segítséggel. A Spiegel Carmen Reinharttal, a világbank alelnökével készített interjút.

Szemereyné Pataki Klaudia szerint Kecskemét gócponttá vált, azonban ezt semmilyen nyilvános adat nem tudja alátámasztani. Megkérdeztük a hivataltól, hogy mi alapján nyilvánították a várost gócponttá.

A szlovák minisztrelnök már csak arra vágyik, hogy kivezesse az országát a slamasztikából. Hétvégén Szlovákiában letesztelik a teljes lakoságot.

A fővárosi önkormányzat a Nagykörút komplex megújítását tervezi, ebbe lehet beleszólni.

Szlovéniában lakhelyelhagyási tilalom is van, azaz senki
nem mozdulhat ki arról
a településről, amelyben tartózkodik. Mutatjuk, hogyan érinti ez a fővárost, Ljubljanát!

Szombathelyen elindult a kampány: Ungár Péter beszólt a fideszes Hende Csabának és az exjobbikos Bana Tibornak, mire nem várt helyről bohócozták le.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás