+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2020. szeptember 23. szerda, 18:18
A járvány miatt nem közlekedő reptéri járatra árult 900 forintos jegyek a BKK-t 14 millió forinttal gazdagították. Mi történt?

A koronavírus-járvány miatti márciusi korlátozásokhoz igazodva a Budapesti Közlekedési Központ április 1-jén a járványra és a budapesti reptér megcsappant forgalmára hivatkozva felfüggesztette a 100E buszjáratát. Ez az a busz, amely közvetlen és viszonylag gyors összeköttetést jelentett a belváros (Deák Ferenc tér, Astoria, Kálvin tér megállóhelyekkel) és a repülőtér között.

 

Bár a 100E járat április óta nem működik, a jegyeladások nem szűntek meg. A Közlekedő Tömeg Egyesület szerint

 

április 1. és szeptember 13. között több mint 15 ezer egyedi díjszabásos, 900 forintos jegyet értékesítettek a jegyautomatákon keresztül.

 

 

Közérdekű adatigénylésüket a BKK teljesítette, így tudták kiszámítani a 14 millió forintos összeget. Ugyanakkor azt is közölték, hogy azon személyek, akik megvásárolták a 900 forintos vonaljegyet, csak kis részben váltották vissza azokat, mindössze párszáz darabot. A BKK az egyesületnek küldött levelében arra is hivatkozik, hogy a repülőtéri vonaljegyet a repülőtérre közlekedő más járatokon is elfogadják, azonban erről semmilyen hivatalos tájékoztatás nincs, az utasok pedig más termékekkel (például az 530 forintos átszállójeggyel, vagy az egyébként is meglévő bérletükkel) olcsóbban juthatnak el a reptérre.

 

A BKK válaszában szereplő információnak, miszerint a 900 forintos reptéri jegyet elfogadják más járatokon is, némileg ellentmond a cég honlapja, miszerint „a jegy átszállásra vagy más vonalon történő utazásra nem érvényes”. 

 

 

Azaz 900 forintos reptéri jegy a 100E busz hiányában, a BKK-s válasz szerint lényegében egy sima, 350 forintba kerülő vonaljegyként viselkedik, ami még annyit sem tud, mint az 530 forintos átszállójegy, csak épp drágább.

 

„A Deák téri megállóban minden arra utal (plakát, automatán tájékoztató kiírás, automatán a helyi kedvencek), hogy a 100E jár, vegyél rá jegyet. Majd miután ezt megtennén, a megállóhelyi oszlopra ki van téve, hogy nem jár, de addigra van egy vagy több megvásárolt 900 Ft-os jegyem, feleslegesen (és esetleg várakoztam is a sosem érkező buszra). Érdemes lenne átmenetileg és hangsúlyosan tájékoztatni az utasokat és a turistákat, még ha nincs is most belőlük annyi” – írta az egyik pórul járt utas a Járókelőre.

 

Az egyesület még azt is tesztelte, hogy bárhol figyelmezteti-e a BKK az utasokat, hogy a járat nem létezik, ne vegyenek jegyet rá. Ebben az esetben is rosszul teljesített a BKK: a mobilalkalmazáson konkrétan semmi nem figyelmeztetett arra, hogy nem létező vonalra vásárolsz jegyet. A belvárosi automaták esetében pedig egy képernyővédő közli, hogy a repülőtéri járat nem közlekedik. 

 

NYITÓKÉP: A 100E repülőtéri busz. BKK / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A jelenlegi válság más mint a többi, a megoldás pedig a hitelezés felpörgetése bankoknak nyújtott állami segítséggel. A Spiegel Carmen Reinharttal, a világbank alelnökével készített interjút.

Szemereyné Pataki Klaudia szerint Kecskemét gócponttá vált, azonban ezt semmilyen nyilvános adat nem tudja alátámasztani. Megkérdeztük a hivataltól, hogy mi alapján nyilvánították a várost gócponttá.

A szlovák minisztrelnök már csak arra vágyik, hogy kivezesse az országát a slamasztikából. Hétvégén Szlovákiában letesztelik a teljes lakoságot.

A fővárosi önkormányzat a Nagykörút komplex megújítását tervezi, ebbe lehet beleszólni.

Szlovéniában lakhelyelhagyási tilalom is van, azaz senki
nem mozdulhat ki arról
a településről, amelyben tartózkodik. Mutatjuk, hogyan érinti ez a fővárost, Ljubljanát!

Szombathelyen elindult a kampány: Ungár Péter beszólt a fideszes Hende Csabának és az exjobbikos Bana Tibornak, mire nem várt helyről bohócozták le.

A kórházi ágyon következett be a nagyszebeni csendőrkapitány pálfordulása, aki addig nyíltan hangoztatta koronavírus-ellenes nézeteit, de akkor már késő volt. Romániában nemcsak a járvány tarol, de a fake news is.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás