Átléptük a 20 ezer fertőzöttet, ebből 15 ezer az aktív eset

2020.09.23. 09:55

Továbbra is nagyon sokan fertőzödnek meg Magyarországon a koronavírusban. Az elmúlt 24 órában 951 új esetet regisztráltak, elhunyt 8 fő, viszont meggyógyultak 85-en. Grafikonokon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban.

Átléptük a 20 ezer fertőzöttet, ebből 15 ezer az aktív eset

Az elmúlt 24 órában újabb 951 pozitív esetet regisztráltak a hatóságok, így most már 20 450-en kapták el a koronavírust annak márciusi megjelenése óta. Azonban ami ennél rosszabb hír, az az aktív esetek magas száma: jelenleg 15 104 fertőzöttről tudunk, akik közül 558 beteg szorul kórházi ápolásra, közülük 35-en lélegeztetőgépre is.

Azonban ami a grafikonokon is látszik:

a magyarországi járványgörbe jelenleg elég meredeken emelkedik, míg a szomszédos országokban a növekvő esetszámok ellenére nem látni ilyen mértékű növekedést.

Szomszédaink közül a legjobban a horvátok állnak: ott egymillió főre csak 461,1 beteg jut, és a szeptember eleji növekedés után stagnál az aktív esetek száma, de Szlovákia sem áll rosszul ebben a tekintetben: ott 590,3-on áll ez a mutató, bár északi szomszédunk esetében is folyamatosan emelkedik. A szlovák miniszterelnök, Igor Matovič ezért úgy gondolja, hogy kezd kritikussá válni a helyzet Szlovákiában, mivel szerinte a hatóságoknak már egyre nehezebb felkutatni a kontaktszemélyeket.  

Ezzel szemben Magyarországon jelenleg egymillió főre 1564,2 fertőzött jut, ami a tíz nappal ezelőtti adat duplája.

Az elmúlt 24 órában viszont jóval többet, majdnem a kétszer annyi tesztet végeztek el, mint hétfőről keddre, azonban még így is elég magas a pozitív tesztek aránya: jelenleg 7,06 százalék. Azaz

az elmúlt hét nap átlaga bőven meghaladja azt az ötszázalékos értéket, amely felett a WHO szerint a járvány nincs kordában tartva.

Az elmúlt 24 órában nyolc halálos áldozata volt a fertőzésnek, így március óta már 702-en vesztették életüket a koronavírusban. A szerdai adatok szerint a legfiatalabb elhunyt egy 48 éves férfi, akinek alapbetegségként a vírusos tüdőgyulladást mellett többek között a kóros elhízást, magas vérnyomást és infarktus utáni állapotot nevezték meg, míg a legidősebb egy 69 éves férfi volt, aki magas vérnyomás és veseelégtelenség mellett végbél tályogban is szenvedett.

Az elmúlt 24 órában 85 fertőzöttről állapították meg, hogy felgyógyult a betegségből, így a beazonosított fertőzöttek közül március óta már 4644 fő gyógyult fel a koronavírusból.

NYITÓKÉP, GRAFIKONOK: Illés Gergő / Azonnali

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek