+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szűcs Donát
2020. szeptember 22. kedd, 14:16
Hétfőtől minden szórakozóhelynek este 11-kor be kell zárnia. Klubokat és kocsmákat kérdeztünk arról, hogyan érinti őket az intézkedés: bár a letargia általános a szórakoztatóiparban dolgozók körében, és csak az érdemi támogatás jelentene valódi megoldást, ötleteik azért még mindig akadnak.

Orbán Viktor múlt szerdán bejelentette: szeptember 21-én hétfőtől minden szórakozóhelynek este 11-kor be kell zárnia. Azt, hogy a kormány pontosan mit ért szórakozóhelyek alatt, egészen péntekig bizonytalanság övezte, amikor a Magyar Közlönyből kiderült: nemcsak a kluboknak és koncerthelyszínek kell majd 11-kor bezárnia a boltot, hanem minden kocsmának és vendéglátóhelynek is.

 

A kormányrendelet egészen pontosan a következőkről rendelkezik:

 

+ 500 fő feletti zenés-táncos rendezvényt továbbra sem lehet tartani.

 

+ Este 11 és reggel 6 között csak az ott foglalkoztatottak tartózkodhatnak a klubokban és rendezvényhelyszíneken.

 

+ A vendéglátóhelyeken este 11 és reggel 6 között szintén csak az ott dolgozók tartózkodhatnak, kivéve, ha valaki ételt rendel vagy vesz át.

 

Az intézkedés a zeneiparban és vendéglátásban dolgozókat hidegzuhanyként érte.

 

„Szívesen bezárok 11 előtt is, ha lesz rendes támogatás”

 

Manek Gábor több klubot, néhány kocsmát és éttermeket is üzemeltet, a budapesti underground egyik legismertebb alakja. Ő az üzemeltetője többek között a LÄRM-nek, a Toldinak és a Központnak, de az ő nevéhez köthető a népszerű Dobrumba étterem is, aminek nemrég nyílt meg a testvérétterme a Széll Kálmán téren. Manek az Azonnalinak elmondta:

 

a döntés nagyon rosszul érinti őket, egyre inkább demotiváltak, ő legszívesebben inkább egy vidéki bungalóban töltené most az idejét.

 

A klubtulajdonos szerint a zenei rendezvényekre vonatkozó 500 fős korlátozás a hozzá köthető helyeket kevésbé érintette, hiszen ezek jellemzően kisebbek. A 11 órás zárás viszont szó szerint beteheti nekik a kaput, hiszen több helyen a forgalom nagy részét ezekben az órákban bonyolították eddig.

 

Megküzdési stratégiák persze vannak: a LÄRM-ben

 

már szervezik a délután kezdődő és 11-ig tartó technobulikat, a Központban pedig több koncertet kora estére raknak át.

 

Manek abban is bízik, hogy az új idők új szokásokat is magukkal hoznak majd, korábban indulnak az emberek bulizni, és ez tompíthatja a korai zárás negatív hatásait – bár a napközben moziként üzemelő Toldi esetében ez nem sokat segít majd rajtuk. Arra a kérdésre, hogy az események átszervezésén kívül milyen ötleteik vannak még, hogy csökkentsék a veszteségeket, Manek így reagált:

 

„esetleg streamelgethetünk”.

 

Bár az alaphangulat szerinte letargikus, folyamatosak az elbocsátások, és a megtakarítások felélése zajlik, természetesen nem adják fel: továbbra is gondolkodnak olyan alternatív megoldásokon, melyek segítségével tompíthatják az intézkedés hatását, és pluszforrásokat vonhatnak be. A vendéglátósok és klubüzemeltetők vírus elleni védekezéssel kapcsolatos felelősségéről Manek annyit mondott: ő szívesen bezár akár 11 előtt is, ha a kormány hajlandó érdemben támogatni őket. Erre viszont szerinte jelenleg egyáltalán nem számíthatnak. Ahogy beszélgetésünk során többször is kiemelte: 

 

Magyarország az egyetlen hely Európában, ahol a zeneipart, a vendéglátósokat és az övéhez hasonló helyzetben levő klubokat nem támogatják érdemben.

 

Mivel a raktárkoncertekre költött pénz nagyobb része a szervezésre megy el, szerinte annak hosszú távon nem sok értelme van, ha néhány zenész „elmegy a kormánynak klimpírozni" valamekkora gázsiért cserébe. Felvetésünkre, hogy a kormány a klubokat is tervezi támogatni, Manek elmondta: ezek a támogatások nem általánosak, pályázni kell rájuk, és az eseti, eseményekre megpályázható támogatás nem jelent valódi megoldást az iparág számára.

 

Itt a nappali bulik ideje

 

Ágoston Dániel, a Dürer Kert kommunikációs vezetője hasonlóan rossznak érzi a helyzetet, mint Manek. Az éjszakai programok lemondása mellett a Dürer Kertet az is rosszul érinti, hogy az esti programok közönsége a koncertek vége után nem tudja majd azt néhány órát eltölteni náluk a helyen, amit eddig megtehettek. A megoldás náluk is az éjszakai programok törlése, az estiek korábbra időzítése. Bár Ágoston szerint nehéz dolguk lesz az őszi időszakban, továbbra sem tudnak nagyon mást tenni, mint eddig: folyamatosan tájékoztatják a dolgozóikat, a fellépőket és a közönséget is, a fertőtlenítőket újratöltik, a takarításnál kiemelt figyelmet fordítanak a fertőtlenítésre, higiéniára.

 

Ágoston a budapesti és győri éjszakában DJ-ként is ismert, Man + Machine néven lép fel. Megkérdeztük tőle azt is, hogyan érinti az ő fellépéseit a 11 órás zárás, és vajon hogyan reagálnak a már eddig is sarokba szorított a promóterek az új helyzetre. Szerinte most

 

nagyot fognak menni a nappali bulik, ahogy Franciaországban és Berlinben is történik, ahol nappal mennek a rave-ek, és mindenki maszkot visel.

 

Ágoston DJ-ként és a Dürer Kert dolgozójaként is reméli, hogy nem fog már sokáig tartani mindez, és mielőbb normalizálódik majd a helyzet.

 

„Már tavasszal elkezdtünk futárkodni, a legrosszabbra vagyunk felkészülve”

 

Kőműves Zsófia, a Madách téri Hivatal kocsma üzemeltetője elmondta: bár ők reggel 9-től éjfélig voltak eddig nyitva, az esti egy óra kiesés így is igen rosszul érinti őket az amúgy is szorongatott helyzetben. Az intézkedést viszont alapvetően üdvözli, ahogy az Azonnalinak elmondta: több hely, már korábban önkorlátozásba kezdett a nyitvatartás terén, mert féltették a vendégeiket –

 

ilyen például a Gólya, ahol már szeptember 7-én, jóval Orbán bejelentése előtt eldöntötte a helyet működtető szövetkezet, hogy korábban fognak zárni és nem tartanak bulikat és koncerteket sem.

 

 

A Hivatalt üzemeltető Kőműves álláspontja szerint igazságos, hogy az intézkedés szórakozóhelyekre és kocsmákra egyaránt vonatkozik, így nem érvényesül kettős mérce. Viszont miután Kőműves szerint a kormány érdemben nem segíti őket, a 11 órás intézkedés lehet az utolsó csepp a pohárban. Bár a többi, nagyobb, korábban turistákra építő helyhez képest a Hivatalnak előnye, hogy az ő vendégkörük jellemzően magyar, és kisebbek is, de ennek ellenére

 

egy hónapon belül minden valószínűség szerint be kell zárniuk.

 

A Hivatalban dolgozók erre felkészültnek érzik magukat: már tavasszal elkezdtek másodállásokban dolgozni, néhányan futárkodnak, van, aki autókat matricáz – de Kőműves szerint nem mindenki volt ennyire előrelátó, mint ők. Sokan elveszíthetik az állásukat a bulinegyedben, hiszen az éttermek és kocsmák közül is többen vannak, akik nyáron nem tudták visszahozni a tavaszi kiesést.

 

A 11 órás zárás kötelezettsége a budapesti éjszakai életet egy olyan helyzetben érinti, mikor a nyári újranyitás után a koronavírusos esetszámok növekedése és a szabadtéri helyszínek, teraszok bezárása miatt egyébként is szorongatott helyzetbe kerültek az üzemeltetők és a dolgozók. A valódi kérdés az, hogy a koronavírus-járvány végére mi maradhat meg abból, amit korábban budapesti éjszakai életként ismertünk. Egy biztos:

 

2020 őszén teljesen másképp indul majd a kocsma- és klubszezon, mint azt a budapesti, nyilvános helyen sört fogyasztani és négynegyedre táncolni szerető emberek korábban megszokták.

 

NYITÓKÉP: Dürer Kert / FB

 

A bulinegyed helyzetéről és kilátásairól podcastunkban, a Helyzetben még júliusban beszélgettünk, az adást itt hallgathatod vissza.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sajnos nemcsak a fertőzöttek, hanem a kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépre szorulók száma is hatalmasat ugrott.

Az alapvetően olvasói videókat újraközlő Nextának a hatóságok szerint az a bűne, hogy „szélsőséges tartalmat” gyárt.

A Cambridge Egyetem kutatása szerint egy generáció sem ábrándult még ki annyira a demokráciából, mint a mai fiatal felnőtteké. Az Orbán Viktorhoz hasonló populista politikusok azonban visszaadhatják a demokráciába vetett hitüket.

Olaszországban is folyamatosan növekszik a fertőzésszám. Noha a kormány azt ígéri: sem az iskolákat nem fogja bezárni, sem kijárási tilalmat nem fog bevezetni, egyes régiók megtették ezeket a lépéseket.

Egy tiroli szállodatulajdonos felvetette: ha novemberben nem jön részleges lockdown a nyugat-ausztriai tartományban, a fertőzések növekedése nem állítható meg, ami a téli síszezon teljes összeomlását jelentené.

Közben a lakhatási támogatások 90 százaléka jómódú családokhoz kerül. Interjú a Habitat for Humanity Magyarország ügyvezetőjével.

A Politico által megszerzett felmérés az Európai Parlament megrendelésére készült, a jogállamisági feltételt az egész EU lakossága is inkább támogatja, mint ellenzi.

A hét kérdése

Európa egyre több országában vezetnek be korlátozásokat a növekvő esetszámok miatt, emiatt elképzelhető, hogy lassan Magyarország is szigorítani fog. Te milyen korlátozásokat vállalnál be?

Azért ide elnéznénk

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Twitter megosztás Google+ megosztás