+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. szeptember 21. hétfő, 17:44
A koronavírus miatt idén hiány volt a külföldi munkaerőből, hamarosan viszont robotok szedhetik a karfiolt Nagy-Britanniában a kelet-európaiak helyett.

Hogy Nyugat-Európában a koronavírus-járvány nemcsak egészségügyi, de munkaügyi válságot is eredményezett, arról mi is írtunk: áprilisban Ausztria csak azért indította újra az éjszakai járatokat, hogy a román vendégmunkások beutazhassanak; Németország a spárgaszezon miatt engedte be a lengyel munkavállalókat a járvány közepén, a románokat egyenesen közvetlen repülőjáratokkal utaztatta az országba.

 

Erre mindkét országnak jó oka volt. Ausztriában például az Osztrák Gazdasági Kamara kimutatása szerint a 60 ezer bejelentett idősgondozó 80 százaléka Romániából vagy Szlovákiából érkezik. A németeknek pedig 80 ezer idénymunkásra volt szükségük, hogy senkinek ne kelljen lemondania a spárga élvezetéről.

 

A britek is bajban voltak

 

Nagy-Britanniát is érzékenyen érintette, hogy a járvány miatt nem számíthatott kellő mennyiségben kelet-európai vendégmunkásokra. Az országnak körülbelül

 

70-80 ezer mezőgazdasági idénymunkásra van szüksége minden évben, 99 százalékuk pedig rendszerint valamelyik keleti EU-tagállamból érkezik.

 

Idén azonban a járvány miatt olyan súlyos volt a munkaerőhiány a földeken, hogy félő volt, a termény jelentős része a földeken maradhat. A gondot a britek házon belül orvosolták: májusban George Eustice mezőgazdasági miniszter bejelentette a Pick for Britain címmel létrehozott honlap elindítását, és arra kérte a kényszerszabadságolt vagy a járvány miatt munkahelyükről elbocsátott briteket, hogy jelentkezzenek mezőgazdasági idénymunkára.

 

A britek pedig kaphatóak is voltak az ötletre: pillanatokkal a miniszter megszólalása után annyian kattintottak a honlapra, hogy az túlterheltté és elérhetetlenné vált.

 

Látva a mezőgazdaság problémáit, a trónörökös Károly herceg is megszólalt. Ő arra figyelmeztetett, hogy „a koronavírus-járvány mindannyiunkat megtanított arra, hogy az élelem értékes, és nem vehetjük azt magától értetődőnek”. Majd ő maga is kiállt a Pick for Britain mellett: „ha idén mi takarítjuk be a brit gyümölcsöket és zöldségeket, akkor valóságos hadseregre lesz szükségünk” – mondta.

 

Megspórolható lehet az idénymunka

 

Ezeket a problémákat pipálhatják ki Nagy-Britanniában – és sok más, idénymunkásokra támaszkodó országban –, ha sikeres lesz a brit Fieldwork Robotics és a tartós élelmiszereket gyártó francia Bonduelle együttműködése.

 

A mezőgazdasági robotokat gyártó Fieldwork Robotics nemrégiben már előállt az első málnaszedő gépével, amely ha lassan is, de megbízhatóan és sérülésmentesen képes leszedni a málnaszemeket és a paradicsomot is. A gép jelenleg átlagosan 2,8 másodperc alatt szed le egy szem málnát, a cél ezt az időtartamot levinni 2,5 másodpercre. Az embereknek két másodpercre van szüksége ugyanerre – a robotok azonban éjszaka is képesek lesznek dolgozni.

 

„A gazdáknak időnként nehéz szezonális munkaerőt szerezniük, mert egyre kevesebben akarnak a földeken dolgozni”

 

– mondta Martin Stoelen, a Fieldwork Robotics igazgatója és a Plymouthi Egyetem tanára a Mashable 2019-es videójában, amelyben a málnaszedőjüket mutatták be.

 

 

Stoelenék most tökéletesítenék a gépeiket, a következő lépésben pedig a karfiol betakarítását akarják elérni. A különböző érzékelőkkel, 3D-kamerákkal, fogó- és vágó karokkal ellátott robotok pedig laboratóriumi körülmények között már jól is dolgoznak.

 

Nehezebb azonban karfiolt betakarítani, mint málnát: mivel a vásárlók a fehér színű zöldséget szeretik, ezért a termelők addig nemesítették a növényt, amíg annak levelei kellően védték a fehér részt a napfénytől, amelytől elszíneződne. Így azonban a robotok sokkal nehezebben tudják megállapítani, hogy érett-e a földön lévő növény.

 

A robotok tökéletesítését a Bonduelle a saját földjein fogja segíteni, az pedig már most biztos, hogy van igény a munkaerőhiánnyal küzdő brit gazdák között a modern megoldásra. A málnaszedő gép iránt ugyanis már most is van érdeklődés. És a befektetők is látnak fantáziát a Fieldwork Roboticsben: januárban 300 ezer fontot gyűjtött be a cég a támogatóitól, állami támogatásból is több mint félmillió fontot kapott, és jelenlegi, valamint új befektetőknek köszönhetően további 500 ezer fontra számítanak.

 

Ha minden a tervek szerint halad, a legújabb robotokat 2022-től tesztelhetik a földeken. A technológia tökéletesítésébe egyébként a német Bosch is beszállt: ők szállítják a Fieldwork Roboticsnek a szoftvereket, valamint a robotok kinézetéért is ők felelnek.

 

NYITÓKÉP:  Munkában a Fieldwork Robotics málnaszedő gépe

FOTÓ: agbz.ru / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A jelenlegi válság más mint a többi, a megoldás pedig a hitelezés felpörgetése bankoknak nyújtott állami segítséggel. A Spiegel Carmen Reinharttal, a világbank alelnökével készített interjút.

Szemereyné Pataki Klaudia szerint Kecskemét gócponttá vált, azonban ezt semmilyen nyilvános adat nem tudja alátámasztani. Megkérdeztük a hivataltól, hogy mi alapján nyilvánították a várost gócponttá.

A szlovák minisztrelnök már csak arra vágyik, hogy kivezesse az országát a slamasztikából. Hétvégén Szlovákiában letesztelik a teljes lakoságot.

A fővárosi önkormányzat a Nagykörút komplex megújítását tervezi, ebbe lehet beleszólni.

Szlovéniában lakhelyelhagyási tilalom is van, azaz senki
nem mozdulhat ki arról
a településről, amelyben tartózkodik. Mutatjuk, hogyan érinti ez a fővárost, Ljubljanát!

Szombathelyen elindult a kampány: Ungár Péter beszólt a fideszes Hende Csabának és az exjobbikos Bana Tibornak, mire nem várt helyről bohócozták le.

A kórházi ágyon következett be a nagyszebeni csendőrkapitány pálfordulása, aki addig nyíltan hangoztatta koronavírus-ellenes nézeteit, de akkor már késő volt. Romániában nemcsak a járvány tarol, de a fake news is.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás