+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. szeptember 21. hétfő, 16:10
Vasárnap és hétfőn Olaszország hét régiójában volt választás, és az egész országban népszavazás a parlamenti helyek csökkentéséről. A Legának nem sikerült bevennie az ötven éve vörös Toszkánát, az Öt Csillag az északi régiókban gyakorlatilag eltűnt, a déliekben összeomlott.

Olaszországban hétfő délután három órakor véget ért a részleges regionális választás és az országos népszavazás is, ahol a parlamenti helyek csökkentéséről volt szó.

 

A hét régióban lezajlott szavazás tétje az volt, hogy

 

a baloldal meg tudja-e tartani eddigi pozícióit, vagy folytatódik – még a közép- és délolasz régiókban is – a Matteo Salvini vezette Lega diadalmenete.

 

Liguriában és Venetoban nem volt kérdéses, hogy az eddigi jobboldali régióelnökök – Liguriában a forzaitaliás Giovanni Toti, Venetoban a Salvinitől külön indult, jobbközép Luca Zaia – meg tudják őrizni eddig hatalmukat. A Nápoly székhelyű Campaniában is elég biztosnak tűnt, hogy a balközepet nem fogja legyőzni a jobbközép. A legnagyobb figyelem Toszkánára irányult: a Firenze központú régiót ötven éve a baloldal vezeti, ezért egy legás politikus vezette jobbközép koalíció számára nagy fegyvertény lett volna, ha beveszik „a vörös Toszkánát“.

 

Toszkánában feljött a Lega, de a régió marad a balközépé

 

A 15 órakor közzétett exit-poll eredmények alapján

 

Toszkána maradhat vörös,

 

az Eugenio Giani jelenlegi régióelnök mögé felsorakozott balközép koalíció megnyerte a választásokat. Olaszországban (a francianyelvű Valle D´Aoste kivételével) közvetlenül választják a régióelnököt: Giani az exit poll szerint 43-47 százalékot szerezhetett, a legás Susanna Ceccardi, aki mögött a jobbközép sorakozott fel, 40-44 százalék között áll. A baloldal tehát vélhetően győzött, de az eredmény szoros, azaz

 

egy esetleges vereséget a Lega megélhet győzelemként is.

 

SUSANNA CECCARDINAK ÉS A LEGÁNAK ÚGY TŰNIK, NEM SIKERÜLT BEVENNIE A VÖRÖS TOSZKÁNÁT, DE MÁR AZ IS SIKERNEK SZÁMÍT, HOGY NAGYON MEGSZORONGATTÁK A BALKÖZEPET. FOTÓ: BUKOVICS MARTIN / AZONNALI

 

Nyertek a politikusok, akik Salvininél mérsékeltebb jobboldalt akarnak

 

Venetoban a Salvini-féle Legától eltávolodott (de Salviniék által is támogatott) Luca Zaia a várakozásoknak megfelelően hatalmas győzelmet aratott: a szavazatok 72-76 százalékát szerezhette meg, a balközép jelöltje a 16-20 százalék közötti eredményével teljesen leszerepelt. Hasonlóan magabiztos győzelmet aratott a Genova központú Liguriában Giovanni Toti: a Forza Italia politikusa, akit a többi jobbközép párt is támogatott, 51-55 százalékot kaphatott.

 

A venetói és ligúriai eredmények azért is fontosak, mert ezek két olyan politikust erősítettek meg, akik eséllyel pályázhatnak a jobbközép vezetésére, amiért eddig a nacionalistává vált Salvini és a neofasiszta Giorgia Meloni versenyzett. A forzaitaliás Toti és a Lega északi hagyományát folytató Zaia mérsékeltebb politikusoknak számítanak,

 

Silvio Berlusconi bizonyosan szívesebben látná őket a jobbközép élén, mint Salvinit vagy Melonit.

 

A Nápoly központú Campaniában is érvényesült a papírforma: a balközép Vincenzo De Luca eddigi régiólelnök 54-58 százalékkal ismételhet.

 

Eddig egy biztos jobboldali siker van: a kicsike Marchéban

 

Igazi szoros verseny az eddig balközép vezette, délkelet-olasz Appúliában látszik kialakulni: itt a jobbközép és a balközép jelöltje is 39 és 43 százalék között áll. Az Európai Parlamentben az EU-kritikus Konzervatívok és Reformerek frakcióalelnökének, Raffaele Fittonak a helyzetét az is megkönnyítette, hogy a Bari központú régióban a balközép teljesen megosztva indult.

 

Ahol már biztos, hogy hatalomváltás lesz: a középolasz Marche régióban a neofasiszta Francesco Acquaroli 47-51 százalékkal valószínűleg legyőzte a balközép jelöltjét.

 

Az Öt Csillag csak a népszavazást adhatja el sikereként

 

Ami szintén látható: az Öt Csillag összeomlott. A balpopulista párt nem csatlakozott a legtöbb régióban a balközép koalíciókhoz, hanem – Liguria kivételével – saját jelölteket állított.

 

A párt az észak- és középolasz régiókban gyakorlatilag eltűnt, Venetoban a jelöltjük 3-5 százalékot kaphatott csak.

 

A grillóisták persze mindig délen voltak erősek, de itt is jelentős a visszaesés: Campaniában 10-14 százalékot, Appuliában 11-15 százalékot kapott a 2018-as parlamenti választásokat megnyerő formáció.

 

A népszavazás kapcsán az, hogy a képviselői és szenátori helyek csökkentését előíró alkotmánymódosítás többséget kap, kevéssé volt kérdéses, elvégre mindegyik nagy párt beállt az igen mögé, bár a Forza Italia nem kampányolt mellette, Berlusconi pedig egyenesen „demagógnak“ nevezte az alkotmánymódosítást.

 

Nyíltan azonban csak két kis liberális párt, a Több Európa és az Azione, valamint a kis szocialista Szabadok és Egyenlőek párt kampányolt a nem mellett a parlamenti pártok között. Ennek fényében

 

meglepő, hogy a nem szavazatok az exit poll szerint mégis 36-40 százalékot érhettek el.

 

HIÁBA ÁLLT BE MINDEN NAGY PÁRT AZ IGEN MELLÉ, ÉS VOLT ELÉG GYÉR A NEM MELLETTI KAMPÁNY (AMINT EZEN FIRENZEI PLAKÁTHELYEN IS LÁTHATÓ), A NEMEK MÉGIS MAJDNEM 40 SZÁZALÉKOT IS ELÉRHETTEK. FOTÓ: BUKOVICS MARTIN / AZONNALI

 

Miközben az Öt Csillag a regionális választásokon összeomlott, a referendum eredményét – elvégre a parlamenti helyek csökkentése a pártnak megalakulása óta fontos követelése – megpróbálhatja eladni győzelemként.

 

NYITÓKÉP: Toszkánai plakátok / Bukovics Martin, Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hol tart majd Magyarország 2030-ban? EU-tagok leszünk-e akkor még? Milyen adottságaink vannak? Kihasználjuk-e ezeket? Mit kellene tenni? Elolvastuk az Egyensúly Intézet új kötetét.

Daniel pátriárka figyelmeztette őket: '89-ben a kommunisták is valami hasonlóval rukkoltak elő, s lám, hamarosan el is buktak.

Az ápolásért felelős államtitkár azt tanácsolja a családoknak, ünnepeljék a karácsonyt inkább kétszer és kisebb létszámban.

Mutatjuk, hogyan néz ki a gyakorlatban a szoft lockdownnak nevezett lélekölés. Fotóriport Firenzéből!

A tervezett három helyett viszont két nap alatt akarják megoldani, mert nem jelentkezett elég egészségügyi dolgozó.

A közép-ázsiai országról kínos képet festő Sacha Baron Cohen figuráját megpróbálják javukra fordítani a kazahok. Borat egyik kedvenc mondata lesz a turizmusuk hívó szava.

Medúzát enni sokkal környezetkímélőbb, mint mondjuk tonhalat vagy makrélát, mert medúzából van elég.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás