+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. szeptember 21. hétfő, 09:43
Újabb 876 főnél mutatták ki a koronavírust, így az aktív fertőzöttek száma már bőven tízezer felett. Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

Újabb 876 főnél mutatták ki a koronavírust hétfőre, így már összesen 18 866 fő kapta azt el annak hivatalos itthoni márciusi megjelenése óta. Jelenleg az aktív esetek száma 13 779 fő, ami 863 fővel több, mint vasárnap. Az operatív törzs közleménye szerint 463 fő szorul kórházi kezelésre, közülük 35-en vannak lélegeztetőgépen.

 

Jelenleg egymillió lakosra vetítve 1427 aktív eset van, ami a duplája a 10 nappal ezelőtti adatnak.

 

Ezenkívül a tesztek pozitivitási rátája is nő: a hétfőn közölt adatok szerint az elmúlt 24 órában levett 10 022 minta majdnem 9 százaléka pozitív volt, miközben a WHO szernt egy járvány akkor van kordában tartva, ha ennek a számnak a hétnapos átlaga nem lépi át az 5 százalékot.

 

Sajnos újabb három ember vesztette életét a fertőzésben, ezzel a számuk 686 főre nőtt. A legfiatalabb egy 58 éves férfi volt, míg a legidősebb egy 87 éves szívritmuszavaros férfi volt.

 

A legtöbb fertőzött még mindig Budapesten van: az aktív fertőzöttek 40 százaléka, az elhunytak 57 százaléka és a gyógyultak 40 százaléka budapesti, azonban az elmúlt 24 órában az ország minden pontján találtak újabb fertőzötteket.

 

Hétfőtől szigorodnak a maszkhordási kötelezettségek: a boltokban és a tömegközlekedési eszközön túl immáron a múzeumokban, szórakozóhelyekben, a moziban, színházban és a bevásárlóközpontban is kötelező a szájat és az orrot eltakaró maszk viselése.

 

A szórakozóhelyeknek és a vendéglátóhelyeknek pedig este 11 órakor kötelező bezárniuk, ugyanis este 11 és reggel 6 között vendég nem tartózkodhat ezen helyeken. Amelyik hely ezeket a szabályokat nem tartja be, pénzbírság mellett akár egy évig is bezárathatják. Minderről bővebben itt írtunk.

 

NYITÓKÉP, GRAFIKONOK: Illés Gergő / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hol tart majd Magyarország 2030-ban? EU-tagok leszünk-e akkor még? Milyen adottságaink vannak? Kihasználjuk-e ezeket? Mit kellene tenni? Elolvastuk az Egyensúly Intézet új kötetét.

Daniel pátriárka figyelmeztette őket: '89-ben a kommunisták is valami hasonlóval rukkoltak elő, s lám, hamarosan el is buktak.

Az ápolásért felelős államtitkár azt tanácsolja a családoknak, ünnepeljék a karácsonyt inkább kétszer és kisebb létszámban.

Mutatjuk, hogyan néz ki a gyakorlatban a szoft lockdownnak nevezett lélekölés. Fotóriport Firenzéből!

A tervezett három helyett viszont két nap alatt akarják megoldani, mert nem jelentkezett elég egészségügyi dolgozó.

A közép-ázsiai országról kínos képet festő Sacha Baron Cohen figuráját megpróbálják javukra fordítani a kazahok. Borat egyik kedvenc mondata lesz a turizmusuk hívó szava.

Medúzát enni sokkal környezetkímélőbb, mint mondjuk tonhalat vagy makrélát, mert medúzából van elég.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás