+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Antal Róbert-István
2020. szeptember 20. vasárnap, 18:55
Egyetlen ellenzéki listával, egyetlen ellenzéki jelölttel és egy miniszterelnök-jelölttel vágna neki a DK a 2022-es országgyűlési válaszásoknak. Online eseményükön még kamu utca emberét is kérdeztek erről.

Vasárnap délután a koronavírus-járványra való tekintettel a budapesti Hősök tere helyett online tartotta a DK a „Közös lista, közös győzelem, közös Magyarország” című rendezvényét. A rendezvény célja a az ellenzék által követendő stratégia bemutatása volt a 2022-es országgyűlési választásokra – mármint annak a startégiának, amit a DK kitalált az ellenzéknek.

 

Gyurcsányék szerint egy közös ellenzéki lista, egyéni választókerületenként egy ellenzéki képviselőjelölt és egy közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt kell.

 

A DK szerint a pozíciókról lehetne döntetni pártközi egyezménnyel vagy akár előválasztással is.

 

Az online rendezvényen szavazni is lehetett arról, hogy a néző támogatja-e, hogy az ellenzék a 2022-es országgyűlési választásokon egyetlen, közös listán induljon. A módszertanilag némileg megkérdőjelezhető szavazáson szívvel a támogató, dühös arc hangulatjellel pedig a nem támogató véleményeknek lehetett hangot adni. Az esemény végére meg is lett ennek az eredménye,

 

az épp online lévő DK-s szavazók 98 százaléka az egyetlen, közös listára voksolt.

 

Az eseményt egyébként háromezer ember követte élőben. Bár a korfára kíváncsiak lettünk volna, demográfiai adatokat a Facebook sajnos nem mutat a nézőkről.

 

A DK-S SZAVAZÓK 98 SZÁZALÉKA A KÖZÖS LISTA MELLETT VAN.

 

A rendezvényen legelőször Gyurcsány Ferenc DK-elnök és guru osztotta meg a gondolatait. Politikai szóvirágokkal tarkított beszédének csak a végén merült fel az ellenzéki összefogás, az egyetlen közös lista víziója. Addig szó volt otthonról és hazáról, szabadságról, keresztény értékekről, a jelenlegi kormány kritikájáról, arról, hogy csak szavakban követnek nemzeti és keresztény politikát. Gyurcsány szerint nagy eredményt ért el a magyar ellenzék, mivel „tisztességes nemzeti-konzervatív hazafiak, mérsékelt jobboldailak, zöldek, szabadelvűek, baloldaliak” összefogtak.

 

Beszédet mondott Kiss László, Óbuda MSZP-sből nemrég DK-ssá lett polgármestere is, ő gyakorlatilag Gyurcsány szavait ismételte el. Zseniális logikával kifejtette, hogy „a kormány tehetetlensége a járványban az összefogás leckéjét adta fel az ellenzéknek”. Kiss beszéde bebizonyította, hogy még egy magyar pártban sem lehetetlen vallásos révületbe esni: szerinte az ellenzéki szentháromság alapja a közös lista, a közös győzelem és a közös Magyarország kell legyen.

 

A DK ifjúsági szervezete, a Demokratikus Lendület „spontán” videókon az „utca emberének” a véleményét kérdezte az ellenzéki közös listával kapcsolatban.

 

A vasárnap délutáni verőfényes napsütés az élő videóban valamiért nem jelent meg.

 

Borús égbolt, artikulált, kidolgozott válaszok, természetesen minden megkérdezett választó az egyetlen listát, az egyetlen egy jelöltet támogatja a Fidesz ellenében.

 

Az online eseményt a DK EP-képviselőjének, Dobrev Klárának a beszéde zárta. Beszéde elején Dobrev is felmondta a DK-s ukázt a közös listát és jelölteket illetően.

 

A RENDEZVÉNY FŐSZEREPLŐJE: DOBREV KLÁRA EP-KÉPVISELŐ.

 

Dobrev ezután az Orbán-kormányt kritizálta. A koronavírus-járványt is átpolitizálta, szerinte

 

„az a kormány, amely párezer helyett 16 ezer lélegeztetőgépet vásárolt mindenkinél drágábban, az nem egyszerűen pazarol, hanem alkalmatlan, és valószínűleg lop”.

 

Dobrev Klára még a végén irodalmi és történeti fejtegetésbe is kezdett. Szerinte Petőfi már a 19. században megfogalmazta a jogállamiság feltételét, amikor azt írta, hogy „haza csak ott van, ahol jog is van”. Szerinte mivel az Orbán-kormány nem biztosítja az egyenlő jogokat a magyar állampolgárok számára, ezért hazáról sem beszélhetünk Magyarország esetében.

 

Az egyórás online eseményt végighallgatva nem igazán tudtam, hová helyezzem az egészet. Eddig is tudtuk, hogy az ellenzék összefogással próbálkozik majd 2022-ben. Eddgi is tudtuk, hogy a DK-ban Gyurcsányt és Dobrevet is személyi kultusz övezi. Ez az online esemény alatt érkező nézői kommentekből csak még világosabb lett. Egy 21. századi „legeurópaibb” és „legdemokratikusabb” pártjának azonban nem így kéne kinéznie. Tíz év után is vagy Gyurcsány, vagy Orbán? Ó, te szegény magyar nemzet!

 

FOTÓK: Screenshotok a DK online eseményéről

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A TUI már építi át ennek megfelelően a portugáliai és Kanári-szigeteki hoteljeit.

Kedden három fontos magyar közéleti személyiség koronavírus-tesztje is pozitív lett. Van, aki már a tüntetek kezelésekor otthoni karanténba vonult, és van, aki örül, hogy nincs tüdőgyulladása.

Hol tart majd Magyarország 2030-ban? EU-tagok leszünk-e akkor még? Milyen adottságaink vannak? Kihasználjuk-e ezeket? Mit kellene tenni? Elolvastuk az Egyensúly Intézet új kötetét.

A romániai megyei közegészségügyi hivatalok már nem állnak a helyzet magaslatán, most két település nevét keverték össze.

Daniel pátriárka figyelmeztette őket: '89-ben a kommunisták is valami hasonlóval rukkoltak elő, s lám, hamarosan el is buktak.

Az ápolásért felelős államtitkár azt tanácsolja a családoknak, ünnepeljék a karácsonyt inkább kétszer és kisebb létszámban.

Mutatjuk, hogyan néz ki a gyakorlatban a szoft lockdownnak nevezett lélekölés. Fotóriport Firenzéből!

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás