+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. szeptember 18. péntek, 14:50
Egy állatvédelmi törvény miatti vita odáig fajult a varsói jobboldali kormányban, hogy a PiS frakcióvezetője szerint is vége az eddigi koalíciónak – de ezzel a kormánytöbbségnek is. Fontosabbak Kaczyńskinak a macskák, mint a koalíciós partnerei? Jönnek az előrehozott választások?

A lengyel jobboldali kormánykoalícióban éles vita robbant ki egy állatvédelmi törvény kapcsán, amely korlátozná az állatok tenyésztését, ha a cél a bundájuk hasznosítása, valamint tiltaná a rituális célú állatlevágásokat. A legnagyobb kormánypárt, a nacionalista-szociálkonzervatív Jog és Igazságosság (PiS) elnökéről,

 

Jarosław Kaczyńskiről közismert, hogy nagy macskabarát,

 

ezért a macskáival egyedül élő politikus számára már csak személyes okokból is nagyon fontos volt, hogy átmenjen a törvény a lengyel alsóházban.

 

A kormánykoalícióból többeknek nem ennyire fontosak az állatok

 

A PiS-szel közösen kormányzó – Egyesült Jobboldal (ZR) néven közös frakciót is alkotó –, katolikus-nacionalista Szolidáris Lengyelország (SP) ellenezte a törvényjavaslatot, ráadásul ezen párthoz tartozik Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter is. Nem csak az SP, de az Egyesült Jobboldal másik kis tagpártja, a konzervatív szabadelvű Egyetértés (P) se értett egyet az állatvédelmi törvénnyel, amely

 

csütörtök este végül tényleg csak az ellenzéki képviselők szavazataival tudott átmenni.

 

Ráadásul még a PiS-ből is többen Kaczyński kérésével szemben szavaztak, azaz nem mondtak igent az állatvédelmi szigorításokra.

 

A PiS ELNÖKE 2017-BEN A LENGYEL ALSÓHÁZBAN IS MACSKÁS KÖNYVET OLVASOTT, RAJONGÁSA A MACSKÁK IRÁNT KÖZISMERT. FOTÓ: MARTA SZCZEPANIK / FB

 

A világnak nem, de a kormánynak talán vége van

 

Az Egységes Jobboldalon belüli ellentétek például Marek Suskit, a PiS parlamenti képviselőjét annyira felháborították, hogy már péntek reggel egy rádióinterjúban azt mondta: „Ez nem a világ vége, de a koalícióé igen!” Suski a felháborodását azzal indokolta, hogy „csak jó emberek irányíthassák Lengyelországot”, márpedig

 

olyanok, akik nem állnak ki az állatok mellett, nem tekinthetőek szerinte „jó embereknek”.

 

Azon PiS-esekre, akik nem szavazták meg az állatvédelmi törvényt, szintén retorziók várnak. Pénteken Kaczyński pártelnök el is döntötte már: kizáratja mindegyiküket a pártból. Ezzel a döntésével tovább csökkentette a PiS parlamenti helyeinek számát.

 

Suski reggeli nyilatkozata a koalíció végéről nem egyéni vélemény. Pénteken Ryszard Terlecki, a PiS frakcióvezetője is azt közölte, hogy „a koalíció gyakorlatilag nem létezik”. Piotr Müller, a kormány szóvívője pedig bejelentette:

 

„jelenleg minden lehetséges: kisebbségi kormány vagy előrehozott választások”.

 

Mivel a PiS-nek a Szolidáris Lengyelország és az Egyetértés nélkül nincs többsége az alsóházban (a felsőházban a jobboldali kormánynak jelenleg sincs többsége), a PiS számára – ha komolyan gondolja a szakítást a partnereivel – tényleg más út, mint a kisebbségi kormány bevállalása vagy az előrehozott választások (ahol a két kis rebellis párt, ha egyedül indul, vélhetően elvérezne) nem maradt. A koalíciós partnerek hétfőn fognak egymással találkozni hivatalosan, hogy a továbbiakat megbeszéljék.

 

A vita köztük azonban már péntek délutánra annyira elmérgesedett, hogy például a Szolidáris Lengyelország (SP)

 

azzal vádolta meg a PiS-t, hogy „az LGBT-lobbi“ érdekében cselekedne.

 

Kaczyński ugyanis ahhoz mindenképpen ragaszkodik, hogy a kispárt által jelölt igazságügyi miniszter, Ziobro lemondjon. Az SP képviselői azonban kiálltak elnökük mellett – sőt, úgy vélik: ha Kaczyński állatbarátsága miatt végül tényleg jönnek az előrehozott választások, az csak az ellenzéki Polgári Platformnak (PO) és a homoszexuálisoknak fog kedvezni.

 

NYITÓKÉP: 2019. októberi választási győzelem a PiS-székházban / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hol tart majd Magyarország 2030-ban? EU-tagok leszünk-e akkor még? Milyen adottságaink vannak? Kihasználjuk-e ezeket? Mit kellene tenni? Elolvastuk az Egyensúly Intézet új kötetét.

Daniel pátriárka figyelmeztette őket: '89-ben a kommunisták is valami hasonlóval rukkoltak elő, s lám, hamarosan el is buktak.

Az ápolásért felelős államtitkár azt tanácsolja a családoknak, ünnepeljék a karácsonyt inkább kétszer és kisebb létszámban.

Mutatjuk, hogyan néz ki a gyakorlatban a szoft lockdownnak nevezett lélekölés. Fotóriport Firenzéből!

A tervezett három helyett viszont két nap alatt akarják megoldani, mert nem jelentkezett elég egészségügyi dolgozó.

A közép-ázsiai országról kínos képet festő Sacha Baron Cohen figuráját megpróbálják javukra fordítani a kazahok. Borat egyik kedvenc mondata lesz a turizmusuk hívó szava.

Medúzát enni sokkal környezetkímélőbb, mint mondjuk tonhalat vagy makrélát, mert medúzából van elég.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás