+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. szeptember 17. csütörtök, 10:28
A figyelemfelkeltés érdekében még egy nemlétező appot is indított egy helyi aktivistacsoport. Na de hogy áll Budapest közvécék tekintetében?

A népszerű lakásmegosztó szolgáltatás, az Airbnb mintájára Airpnp (Air Poop and Pee) néven kezdte el reklámozni applikációját egy varsói aktivistacsoport, a Miasto Jest Nasze (A Város a Miénk – a szerk.). Az app lényege, hogy az emberek ingyen felajánlhatják közösségi használtra a saját illemhelyiségeiket, a felhasználók pedig egy interaktív térképen láthatják a használható magánvécéket. Mint az appot népszerűsítő hirdetésben áll:

 

„Mindenkinek megvannak a maga biológiai szükségletei, de sokunknak okoz gondot nyilvános vécéket használni. Sokszor nehéz gyorsan találni egy vécét, ami elég közel van és elég tiszta. Mostantól nem kell emiatt aggódni.”

 

Az appot ismertető hirdetést egy nap alatt több százan osztották meg, azonban annak hivatalos indulásakor az élhetőbb Varsóért fellépő aktivistacsoport bevallotta,

 

az egész csak egy átverés volt, aminek célja, hogy felhívják rá a figyelmet: elégtelen a nyilvános illemhelyiségek száma Varsóban.

 

AZ AKTIVISTACSOPORT A VARSÓI KÖZVÉCÉPROBLÉMA MEGOLDÁSÁT ÍGÉRTE A LAKOSOKNAK, AMENNYIBEN A NEM IS LÉTEZŐ APPJUK TESZTJE SIKERES LETT VOLNA.

 

A varsói vezetés szerint több közvécé áll rendelkezésre, mint az aktivisták szerint

 

Mint azt a csoport vezetője, Jan Mencwel elmondta: Lengyelország fővárosában számításaik szerint 153 nyilvános vécé található, ami „nem tragikus, de nem is jó például Berlinhez vagy Prágához képest”, ahol a nyilvános illemhelyek száma 653 és 243. Igaz, Bécs majdnem kétszer akkora területű, mint Varsó (előbbi 892, míg utóbbi 517 négyzetkilométer), Prága viszont még kisebb is lengyel társánál a maga 496 négyzetkilométeres területével.

 

A városháza becslése szerint a varsói nyilvános vécék száma inkább 400 körülre tehető – a különbség a Miasto Jest Nasze számításaihoz képest abból származhat, hogy

 

sok nyilvánosnak mondott vécé vagy nem üzemel, vagy annyira mégsem nyilvánosak, hogy beengedjék oda az embereket.

 

Az önkormányzati hivatalok illemhelyiségeit például hivatalosan minden varsói ingyen használhatná, azonban inkognitóban lévő újságírók többször is beszámoltak arról, hogy megtiltották nekik a belépést.

 

Jan Mencwel azt is kifejtette: akciójuk mögött – túl a szerintük nem megfelelő vécéellátottság fókuszba állításán – olyan szándék is volt, hogy felhívják a figyelmet: az Airbnb és Uber-féle szolgáltatások, hiába épülnek az emberek közötti interakciókra, fizetőssé teszik a szolgáltatásaikat – ellentétben az általuk kitalált Airpnp-vel –, és így hiányzik belőlük a közszolgálati jelleg.

 

Akármennyire is kreatív elgondolásnak tűnik ez, az ötletet a Miasto Jest Nasze is koppintotta: azt eredetileg a New Orleansban megrendezett Mardi Gras-fesztivál szervezői találták ki 2014-ben, hogy az emberek a karnevál ideje alatt kényelmesen elintézhessék, amit kell.

 

Hogyan áll Budapest?

 

Összehasonlítva a varsói helyzettel a budapesti lakosok végképp nem lehetnek elégedettek: a Varsóhoz hasonló területű Budapesten

 

a nagyrészt önkormányzati tulajdonú Fővárosi Csatornázási Művek mindössze 44 nyilvános illemhelyiséget üzemeltet.

 

ITT TALÁLHATÓAK NYILVÁNOS VÉCÉK BUDAPESTEN A FŐVÁROSI CSATORNÁZÁSI MŰVEK SZERINT.

 

Erre jöhetnek rá még a kerületi vagy magánfenntartású vécék: az Index 2017-es becslése szerint összességében akkor körülbelül 85 nyilvános vécét lehetett találni. Ráadásul ezek közül is sok van rossz állapotban, ahova nem szívesen tér be az ember, főleg úgy, hogy százforintokat is kéne fizetni azért, amit egy eldugodtabb sikátorban vagy egy bokor takarásában ingyen is el lehet végezni.

 

Az Azonnali levélben kereste meg Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármeseter-helyettest, hogy megtudja, pontosan hány közvécé van jelenleg Budapesten, azok milyen állapotban vannak, hány mellékhelyiségben kell fizetni, valamint hogy milyen terveik vannak a helyzet javítása érdekében. Amint választ kapunk a főpolgármester-helyettestől, természetesen közöljük azt.

 

NYITÓKÉP: Junior Libby / Needpix.com

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szerdán tárgyalnak a tartományi miniszterelnökök Angela Merkellel további szigorításokról. Markus Söder bajor kormányfő a tavaszihoz hasonló teljes leállást szeretne legalább novemberben.

Elmérgesedett a viszony a török államfő és Franciaország között, az ügy hátterében a Charlie Hebdo Mohamed-karikatúrái és az ezek miatt lefejezett tanár esete áll. A francia szatirikus lap megint lépett egy merészet.

A TUI már építi át ennek megfelelően a portugáliai és Kanári-szigeteki hoteljeit.

Kedden három fontos magyar közéleti személyiség koronavírus-tesztje is pozitív lett. Van, aki már a tüntetek kezelésekor otthoni karanténba vonult, és van, aki örül, hogy nincs tüdőgyulladása.

Hol tart majd Magyarország 2030-ban? EU-tagok leszünk-e akkor még? Milyen adottságaink vannak? Kihasználjuk-e ezeket? Mit kellene tenni? Elolvastuk az Egyensúly Intézet új kötetét.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás