+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2020. szeptember 17. csütörtök, 18:11
A Párbeszéd csatlakozott a feltétel nélküli alapjövedelmet az egész EU-ban bevezetni akaró európai polgári kezdeményezéshez. Bár a párt alapjövedelem-javaslata nem feltétel nélküli, ezt nem érzik ellentmondásnak, és országjárásra indulnak, hogy megszólítsák a vidék Magyarországát.

Szabó Tímea és Tordai Bence egy keddi sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Párbeszéd pártalapítványa, a Megújuló Magyarország Mozgalom is csatlakozik ahhoz az európai polgári kezdeményezéshez, aminek célja a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetése az egész Unióban. Az aláírásgyűjtés szeptember 25-én indul, egy év alatt hét tagországból összesen egymillió aláírást kell összegyűjteni ahhoz, hogy az Európai Bizottság foglalkozzon a kezdeményezéssel.

 

A Párbeszéd saját, az európai polgári kezdeményezés előtt létrejött koncepciója viszont – az európai polgári kezdeményezéstől eltérően – azoknak a jövedelmét egészítené ki százezer forintra, akiknek ennél kevesebb a bevételük:

 

tehát feltételekhez kötné azt, ki kaphat pénzt az államtól.

 

Emellett a Párbeszéd-féle a javaslat az alacsony-közepes jövedelműekeket is megcélozná: a minimálbérért dolgozók jövedelmét bruttó ötvenezer forinttal egészítené ki, és ebből az összegből kiindulva sávosan csökkenő támogatás járna mindenkinek, aki nem keres többet bruttó 510 ezer forintnál. Külön támogatást kapnának a szülők a gyerekek után, a várandós anyák, és a teljes állásban dolgozók bérét is kiegészítenék bruttó 250 ezer forintra, ha a jövedelmük nem éri el ezt az összeget.

 

A Párbeszéd által is támogatott európai polgári kezdeményezés azonban egyértelműen fogalmaz: kimondottan a feltétel nélküli alapjövedelmet bevezetését szorgalmazza az Unió egész területén. Ettől Tordaiék saját koncepciója teljesen eltér: eszerint nem jár mindenkinek feltétel nélkül a pénz és nem is meghatározott összegű juttatásról, hanem többféle feltételhez kötött jövedelem-kiegészítésekről van szó.

 

A koncepciók különböznek, de a szándékok ugyanúgy nemesek

 

Az Azonnali telefonon kérdezte Tordai Bencét arról, hogy miért támogatnak európai szinten egy olyan koncepciót, ami az övéktől lényegesen eltér.

 

Tordai elmondta, hogy az ő javaslatuk valóban közelebb áll a garantált minimumjövedelemhez, mint a feltétel nélküli alapjövedelmhez, de pont ezért nem is szerepel saját koncepciójukban a „feltétel nélküli” jelző. Azt pedig, hogy egy feltételeket támasztó koncepcióval álltak be a kimondottan a feltétel nélküli alapjövedelmet megcélzó kezdeményezés mögé,

 

Tordai azzal magyarázta, hogy az egyes koncepciók közti különbségek ellenére a csatlakozók céljai azonosak és szándékaik ugyanúgy nemesek,

 

a szakpolitikai megoldások pedig országspecifikusak, így a kivitelezésben lehetnek rugalmasak az egyes országok.

 

A Párbeszéd koncepciója azért sem biztosítana feltétel nélküli alapjövedelmet mindenkinek, mert ezzel kapcsolatos felméréseik szerint az emberek nem támogatnák, hogy a gazdagoknak, a jól keresőknek és a nagy vagyonok tulajdonosainak járjon feltétel nélkül alapjövedelem. A társadalom felső harmadát Tordaiék kihagyták a koncepcióból, és azzal próbálnak széles társadalmi koalíciót kialakítani a javaslatuk mögött, egyben biztosítani a terv társadalmi és politikai támogatottságát, hogy a legszegényebbek mellett az alacsony és közepes jövedelműeket is támogatnák. 

 

Indul az Alapjövedelem-menet

 

Tordai azzal kapcsolatban konkrét becslésekbe nem bocsátkozott, hogy mennyi aláírást sikerülhet összegyűjteniük. Úgy tudja, hogy az európai polgári kezdeményezés magyarországi partnere, a Első Magyar Feltétel Nélküli Alapjövedelemért Egyesület, amihez a Párbeszéd is csatlakozott, huszonötezer aláírás összegyűjtését tűzte ki célul, ami bő tízezerrel több a Magyarországra vonatkozó 14805 darabos küszöbértéknél (az Európai Bizottság csak akkor fogadja el az egy adott országban összegyűjtött aláírásokat, ha azok száma eléri az országra meghatározott minimum mennyiséget, ami az ország által delegált európai parlamenti képviselők számától függ). Tordai egyébként arra számít, hogy ennél jóval több aláírás is összegyűlik, amihez reményei szerint a Párbeszéd is több tízezerrel járulhat majd hozzá.

 

A keddi sajtótájékoztatón Tordai az aláírásgyűjtő kampány részeként

 

egy budapesti Alapjövedelem-menet megtartásáról is beszélt. 

 

Ennek a részleteire is rákérdezetünk Tordainál, de a szeptember 19-re tervezett menettel kapcsolatban még nem tudott konkrétumokat mondani. A politikus elmondta, a szeptember 25-én induló aláírásgyűjtést támogató kampány tervezésében egyelőre nem lát másfél napnál tovább. Annyi azonban bizonyos, hogy ha a járványhelyzet miatt le nem fújják, akkor valóban úgy fog kinézni ez a menet, hogy mennek az utcán – válaszolt a Párbeszéd politikusa felvetésünkre, hogy miben hasonlít majd az Alapjövedelem-menet a Békemenetre.

 

A legutóbbi európai polgári kezdeményezés, ami itthon is nagy figyelmet kapott – és amit Tordai is aláírt –, a nemzeti régiókról szólt. Tordai nem számít arra, hogy az ő kezdeményezésüket is „közpénzekkel kitömött kampány” segíti majd, így százezres nagyságrendű aláírást sem vár. Mindenesetre úgy gondolja, hogy az alapjövedelem egyre szélesebb tömegeket érdekel, és most már nem csak zöld és baloldali mozgalmárok kedvenc témája.

 

Ezzel kapcsolatban a Párbeszéd frakcióvezetője

 

a legfontosabb kérdésnek azt tartja, hogy eljut-e ennek a kezdeményezés híre azokhoz, akik a legnagyobb kedvezményezettjei lehetnének: a depressziós térségekben, kistelepüléseken élőkhöz, vagyis a vidék Magyarországához.

 

Emiatt Tordaiék most az országjárásra koncentrálnak, hogy megpróbálják elérni az alapjövedelemről már kimerítően tájékoztatott budapesti mozgalmár-értelmiség buborékján kívül élőket is.

 

NYITÓKÉP: Tordai Bence / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szakszervezeti sikerrel zárult a kedd óta tartó határozatlan idejű sztrájk a makói gumigyárban.

A magyar külügyminiszter a szlovák állampolgársági törvényről is tárgyalt egy szlovákiai magyar parlamenti képviselővel Révkomáromban, erre vár Szlovákia magyarázatot.

Eddig csak a politikusok kritizálták a brexit miatt kialakult különleges helyzetet Észak-Írországban, most már egységpárti fegyveresek is kifejezik a nemtetszésüket.

Mindent megpróbált a derék Orbán, de nem lehet segíteni annak, a' ki maga is nem akarja.

Az IDEA Intézet kutatása szerint egy most vasárnapi választáson 39 százalékot kapna az ellenzék, a Fidesz-KDNP csak 36-ot. Az ellenzék legnépszerűbb pártja a DK, a Jobbik pedig már megelőzte a Momentumot.

A járványhelyzett miatti csonka kormányinfón kiderült az is, hogy az egészségügyi dolgozók döntő többsége elfogadta az új szolgálati jogviszonyt, és hogy az uniós tagállamok elfogadhatják egymás vakcinaútleveleit.

Az RMDSZ európai parlamenti képviselői ugyan az EPP EP-frakciójának belső szabályzatmódosítása ellen szavaztak, mégis úgy döntöttek: nem követik a Fideszt.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás