+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. szeptember 16. szerda, 19:42
Szerda este jelentette be a német Robert Koch Intézet: Budapestet is felvette azon járványügyi gócpontok közé, ahonnan Németországba csak érvényes, negatív koronavírus-teszttel vagy kéthetes karantén bevállalásával lehet szerdától beutazni. Budapest mellett Bécs is hasonló besorolást kapott.

A bécsi Der Standard napilap már szerda reggel berlini kormánykörökből úgy értesült, hogy Németország ki fogja bővíteni az ún. rizikóterületnek számító régiók listáját. A balliberális napilap délelőtti információi szerint Bécset is érintené a döntés.

 

A bécsi napilap értesülései pontosak voltak: szerda este a járványügy értékelésével foglalkozó német Robert Koch Intézet valóban frissítette a veszélyesnek nyilvánított területek listáját – ahova nemcsak Bécs, de Budapest is felkerült. Ezt azt jelenti, hogy

 

aki akár már szerdán Budapestről Németországba beutazik, annak egy 48 óránál nem régebbi negatív koronavírus-tesztet kell a német határon felmutatnia, vagy egy kéthetes karantént Németországban kötelezően vállalnia.

 

Bécs és Budapest mellett felkerült még erre a „vörös listára” Európából többek között a romániai Resicabánya, a svájci Fribourg vagy két francia tengerentúli terület. A kelet-közép-európai régióból már eddig is rizikóterületnek számított Prága, Split, Dubrovnik, valamint Szerbia egésze. Bécs és Budapest nem egyedüli fővárosokként vannak a listán, ugyanis már eddig is beutazási korlátozások voltak érvényesek azokra, akik például Párizsból vagy Brüsszelből akartak Németországba menni.

 

Kérdéses persze, hogy a német hatóságok miként tudják ellenőrizni, hogy valaki például tényleg Budapestről jön-e. A Der Standard idézi a német belügyminisztériumi szóvívőt, aki elismerte:

 

a német hatóságoknak nincsen nagyon más lehetőségük, mint a beutazók nyilatkozatát elfogadni,

 

mert valóban nem lehetséges visszakövetni, ténylegesen az adott ország mely területéről érkezik a beutazó.

 

NYITÓKÉP: Magyar autópálya idén áprilisban / Bakó Bea, Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Legának nem sikerült bevennie az ötven éve vörös Toszkánát, az Öt Csillag az északi régiókban gyakorlatilag eltűnt, a déliekben összeomlott.

Hónapok kérdése, és közvetlen vasúti összeköttetése lesz a román főváros repülőterének a belvárossal. Eddig csak buszozni vagy taxizni lehetett.

A koronavírus miatt idén hiány volt a külföldi munkaerőből.

A ma újrainduló parlamentben már bevezetett az Országgyűlés Hivatala a koronavírus-fertőzést megelőző intézkedéseket, azok azonban a politikusokra nem vonatkoznak. De akkor hogyan védekeznek majd a politikusok?

Az untig ismert sorosozás mellett az is kiderül a miniszterelnök Magyar Nemzetben megjelentetett cikkéből, hogy a brüsszeli politika a németet követi.

Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

A legtöbb helyen kötelező lesz a maszkviselés, annak betartásáért pedig az adott hely lesz a felelős. Részletek!

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás