+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea & Bukovics Martin & Szűcs Donát
2020. szeptember 16. szerda, 09:10
Ursula von der Leyen bizottsági elnöknek ez az első évértékelője hivatalba lépése óta. A beszédéből kiderül, mi a közös a koronavírusban és az EU-ban, mennyit költ majd az EU zöld célokra a közösen felvett hitelből, és persze szóba került a jogállamiság és az EU-s pénzek ügye is. Von der Leyen európai egészségügyi uniót jelentett be és beszólt Kínának és Amerikának is. Olvasd vissza percről percre az Azonnalin!

+ + + FRISSÍTS GYAKRAN, MERT GYORSAK VAGYUNK! + + +

 

összesen: 45 db | 20 db/oldal

1 2 3

Van egy csomó fontos szempont és egy csomó érdekes nézőpont a vita során, de az egyes MEP-eknek csupán egy 1-2 perces időkeret áll rendelkezésére, és érdemi interpellációs vagy visszakérdezési lehetőség eleve nincs is: sem Von der Leyen, sem akárki más felé. Így a végeredmény az, hogy mindenki szépen végigmond és végighallgat mindenkit (már aki a teremben van még), a saját nemzeti nyelvén tett felszólalását szépen kirakja a közösségi médiába azzal, hogy nagyon fontos munkát végzett ma is, netalán még le is szelfizik Von der Leyennel, de érdemi vita vagy párbeszéd ebből nem alakul ki.

A közvetítést így le is zárjuk, a maradék két magyar megszólaló, a DK-s Molnár Csaba és a jobbikos Gyöngyösi Márton minden bizonnyal fizetett hirdetésben is odatolja az olvasó elé a Facebookon, hogy újfent egy levegőt szívott az EU csúcsvezetőjével. Köszönjük, hogy velünk voltatok. Akit érdekel a vita további menete, itt nézheti az EP élő közvetítését. Vagy bármikor vissza is nézheti az egészet az általa kívánt tolmácsolással.

Bakó Bea

Mit jelentene ez járványhelyzetben és általában a magyar egészségügyben? Kellene-e hatásköröket feladni? Ujhelyi Istvánt, a javaslat egyik kidolgozóját kérdeztük VdL évértékelője kapcsán.

Bukovics Martin

Verhofstadt az oroszok pénzéről
2020. szeptember 16. 12:15

Botrány, hogy olyan emberek ülnek itt és adnak nekünk leckéket, akik Putyin pénzét is elfogadják, hogy tönkretegyék az EU-t, talán azért is kellene tenni valamit, hogy ezt a pénzt visszafizettessék velük az oroszoknak, mondja felszólalásában Guy Verhofstadt, a korábbi liberális frakcióvezető, aki a macronisták térnyerését követően jelentősen visszaszorult az immáron nem ALDE, hanem Renew Europe nevű frakcióban. Felszólalásának stílusa azonban továbbra is megmaradt a tőle megszokott rendkívüli hévnél. Neki von der Leyen beszéde nagyon tetszett, ezért arra kéri a Bizottság elnökét, hogy azt adja már elő a tagállami állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanácsban is, ahol a felvetett témák többségét hosszú idő óta jegelik.

 

„Az Unió elvesztette vezető szerepét a világban" – kezdte javarészt papírrol felolvasott felszólalását Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője. Deutsch szerint

 

„véget kell vetni a tagállamokkal szembeni politikai és ideológiai hidegháborúnak, és a kettős mérce alkalmazásának!”

 

A fideszes képviselő ócska hazugságok alapján támadták hátba Magyarországot tavasszal a koronavírus-járvány minél hatékonyabb és gyorsabb kezelésére szolgáló felhatalmazási törvény miatt, ezt a Bizottság nem hagyhatja.

 

Bulgária, Románia és Horvátország mihamarabb schengeni csatlakozására van szükség.

 

A Bizottságnak azt tanácsolta, hogy olyan javaslatokat fogalmazzanak meg, amik nem megosztottsághoz és ideológiai vitákhoz vezetnek, hanem széleskörű támogatást élveznek.

 

Bukovics Martin

Hamarosan jön a Fidesz
2020. szeptember 16. 11:51

Most mindenféle MEP-ek kommentálhatják az elnöki beszédet, a következő érdemi felszólaló részünkről Deutsch Tamás lesz. Rajta kívül a DK-s Molnár Csaba és a jobbikos Gyöngyösi Márton szólal még fel.

Bukovics Martin

Von der Leyent követően Michael Rothé a szó, az Európai Unió Tanácsának német elnöksége részéről, aki kifejezetten határozottan és szigorúan mutatta meg, ki az úr a házban. Ön nem várhatja, hogy minden egyes javaslatát támogassuk, kezdte a német szociáldemokrata külügyi államtitkár, majd hozzátette: ettől függetlenül össze kell tartanunk, alapjaiban egyet kell értenünk. A digitalizáció, a klímaváltozás, a közös uniós hitelcsomag kérdésében, a migráció terén megkap minden támogatást a Bizottság, mondja Roth.

Először is nem közös piac vagyunk, hanem egy érték- és jogi közösség, ami bizony mindenkire érvényes, folytatja, éppen ezért támogatjuk önt a jogállami mechanizmus felépítésében: az EU-ban nem az számít, honnan jössz, csak azt, hogy elfogadod-e te is ezen értékeket.

 

Bukovics Martin

Újra von der Leyené a szó, hogy reagáljon az Európai Parlament frakcióvezetőinek szavaira, érdemben csak a lepenista Nicolas Bay-ra reagált, a nála sokkal megalapozottabb kritikát megfogalmazó ECR-es Legutkóra nem. Mint mondja, a szélsőjobboldalt hallgatva látható, mi a különbség aközött, amit ő képvisel, és aközött, amit ők: ő (a német alkotmányhoz hasonlóan) az emberi méltóságot mindenek fölé helyezi, a szélsőjobboldal azonban különbségeket tesz, miránk és őrájuk osztja fel a világot, gyűlöletet szít. Szerinte az Európába érkező migránsok ügye igenis kezelhető, és gyűlöletkeltés helyett eleve megoldásokat kell keresni, ami nem kérdés, hogy össze is jön majd, mondja.

A bizottsági elnök többi mondata lényegében a beszédében foglaltak hurráoptimista újrafelelevenítése volt.

Manon Aubry, az európai szélsőbaloldal frakcióvezetője szerint nagyon tisztán és világosan kell fogalmaznunk a járvánnyal kapcsolatban. A nagy cégek a járványon gazdagodnak, az egyenlőtlenségek óriásira nőnek, ipari méretű az adókerülés, és a klímaválság egyre rosszabb. Magyarország és Lengyelország egyre lejjebb csúszik aaz autoritarianizmus felé, erre világos válaszokat kell adni az EU-nak, nem csak üres szlogeneket puffogtatni. Aubry szerint a párizsi klímacéloknál gyengébb célokat jelentett most be von der Leyen, ehelyett igazán csökkenteni kéne a széndioxid-kibocsátásunkat, nem csak mutatóban.

A frakcióvezető szerint folyamatosan csak ugyanaz a lemez szól: megszorítások, szabadkereskedelem, verseny.

 

Ahhoz, hogy megküzdjünk az EU előtt álló kihívásokkal, Aubry szerint változtatni kell, a bolygót és a szociális szempontokat kell előtérbe helyezni.

 

Igazságos költségvetés kell, meg kell adóztatni a leggazdagabbakat, felszámolni az adóparadicsomokat. Nem adhatunk biankó csekket a szennyező cégeknek sem.

Bukovics Martin

Konzervatívok: Kevesebb ideológiát!
2020. szeptember 16. 11:14

Ryszard Legutko, a lengyel PiS nevű nacionalista-szociálkonzervatív kormánypárt egyik ideológusa és EP-képviselője a hatodik reagáló Von der Leyen szavaira az EP hatodik legnagyobb frakciója, az ECR frakcióvezetőjeként. Bármennyire is idevaló ideológiailag, a Fidesz nem tagja a frakciónak, de a nagy lengyel-magyar barátság miatt lehetnek majd hasonlóságok a fideszes és a PiS-es reakciókban.

Az elmúlt tíz évben minden évben azt hallgattuk itt, hogy az EU gyönyörű jövő előtt áll, kezdte beszédét angolul a lengyel politikus. Az úgynevezett jogállamisági kritériumokról (szerinte ezeknek semmi köze a jogállamisághoz) azt mondta, hogy ezeknek annyi értelme van csak, hogy az európai mainstreamtől eltérő tagállami kormányokat csesztesse. Szerinte ez a többség ijesztő brutalitása, igazi politikai arrogancia a kisebbséggel szemben. Ha a Bizottság ezt így folytatja a zöld-balos ideológiák által hajtva, akkor Európának annyi lesz, figyelmeztet Legutko. „És ha ez így lesz, akkor Juncker lesz a bizottsági elnök, aki elvesztette az EU számára Nagy-Britanniát, ön pedig az a bizottsági elnök, aki az európai embereket veszítette el!”

 

Ska Keller, a Zöldek frakcióvezetője szerint az unió állapotát a migrációval kapcsolatos kudarca határozza meg. Keller szerint az EU tudatosan hagyott embereket meghalni a tengeren. A frakcióvezető elmondta: a sok szenvedés a határainkon kollektív felelősségünk, Magyarország pedig, amely szerinte nem segített senkinek semmit, mindenkitől elfordítja a fejét, ezt az EU pedig nem hagyhatja. Felszólította von der Leyent, hogy vegye fel a harcot a tagállamok ellen, és ne hagyja, hogy emberek szenvedjenek Európa határain

Keller szerint az már EU bizonyította, hogy erős is tud lenni, például a járvány elleni védekezésben.

 

Elmondta: továbbra is erősnek kell lenni, és az európai pénzeket az európai értékek mentén kell elkölteni, ez különösen Magyarországra és Lengyelországra vonatkozik.

 

Fontos az is, hogy az EU költségvetése ne támogassa a szénhidrogkének használatát. Új klímaköltségvetés kell!

 

Bukovics Martin

A negyedik reagáló Nicolas Bay, a salvinista-lepenista Identitás és Demokrácia-frakcióból, aki a közös uniós hitelfelvétel tényét bírálja. Szerinte von der Leyennek nincs igaza, mikor migrációról beszélt, a legtöbb ember ugyanis gazdasági bevándorló, nem pedig menekült. Kínáról szólva azt mondja: a koronavírus-járványnál semmi nem mutatta meg jobban a Kínától való függésünket. Míg ön moralizál, Kína politizál, veti oda a bizottsági elnöknek. „Ha ön nem akar Europe first jelszót, az azt jelenti, hogy Európa az utolsók között lesz!”

 

Bukovics Martin

Dacian Cioloș, a Momentumot is a soraiban tudó progresszív-liberális-macronista Renew Europe román frakcióvezetője a harmadik reagáló a sorban a bizottsági elnök szavaira. Szerinte még az EU-szkeptikusoknak is szüksége van a nagy közös hitel- és segélycsomagra, csak ezt nem lesznek soha készek bevallani. A kivételesen nem franciául, hanem románul felszólaló volt román technokrata kormányfő szerint nincs alternatívája a jogállamiságnak, mégpedig azért nincs, mert nem fordulhat elő, hogy az EU-pénzek azok pénztárcáját gazdagítsák, akik ezt az egészet hangosan kritizálják.

 

A második felszólaló Iratxe García Pérez, az európai szociáldemokraták frakcióvezetője volt. Szerinte a járvány megrázta Európát, az EU állapota egyértelműen rossz, válságban vagyunk. A frakcióvezető megköszönte von der Leyen igyekezetét, elmondta, hogy nagyon fontos a digitális átalakulás és a járvány elleni védekezés is. Ezeknek az ügyeknek az EU-nak kell élére állni, ha ez nem történik meg, az euroszkepticizmusnak adnak teret. García Pérez szerint nem hagyhatják cserben az európaiakat ebben a helyzetben, most kell befektetni egy ellenálló, stratégiailag is erős Európába.

A szociáldemokrata politikus szerint az európai minimálbér nagyon fontos lenne, a gazdasági integrációt szorosabbra kell húzni. Meg kell védeni az identitásunkat, a kulturális szférát a járványtól. García Pérez a jogállamisági mechanizmus fontosságát is külön hangsúlyozta. Van képesség, vannak értékei és intézményei az EU-nak ahhoz, hogy szembeszálljunk az előttünk álló feladatokkal.

Bukovics Martin

Manfred Weber a hitelességről
2020. szeptember 16. 10:48

A jobbközép Néppárt frakcióvezetője szerint a következő évek legfontosabb fogalma a hitelesség lesz. Éppen ezért nagyon fontos lesz, hogy a következő években az unió még véletlenül se igyekezzen kínai érdekeket képviselni, így fontos lesz figyelni arra, hogy az uniós költségvetésből származó cégek ne kerüljenek a kínai állam által tulajdonolt vállalatokhoz.

 

Beszólt Orbánnak is a magyar miniszterelnök nevének említése nélkül, mondván egy igazi patrióta nem lehet Putyin marionettbábuja.

Bukovics Martin

Von der Leyen franciául kezdte, eztán angolul beszélt, a közepén németül, majd ismét angolul, s végül franciául, a szokásos Vive l'Europe szlogennel zárta első State of the Union-beszédét. A képviselők állva tapsolták meg. Sassoli parlamenti elnök mondott egy nagy graziét, majd közölte, hogy a következő feladat az ascoltiamo lesz, mármint ami a pártcsaládok képviselőit illeti. Az első felszólaló a jobbközép Néppárt bajor frakcióvezetője, Manfred Weber lesz.

Szűcs Donát

Az EU olyan lesz, amilyenné tenni akarjuk
2020. szeptember 16. 10:42

Beszédje legvégén Von der Leyen arról beszét, hogy támogatni kell egymást ezekben a nehéz időkben, és egy olyan EU-t kell építeni, ami erősebb és egészségesebb. Sokmillió fiatal kéri őt arra is, hogy tegyenek lépéseket egy egészségesebb bolygó irányába, erre is alkalmat adhatnak az elmúlt hónapok eseményei. Mind a 27 tagállamnak esélyt kell adni a jövőre, mert a jövő az lesz, amivé tesszük, és az EU is olyan lesz, amilyen akarjuk, hogy legyen. Fel kell építenünk és erősebbé tennünk.

Szűcs Donát

Von der Leyen egy idézettel kezdi a gondolatmenetét: „a különbözőség nem fenyegetés, hanem természetes dolog". Költői kérdésekkel folytatja: hol van az emberség, ha wisconsinban lelőnek egy autójában ülő apát, az utcákon Európában is antiszemiták masíroznak, és a romák ki vannak rekesztve a társadalmainkból? Ez a napi valóság sok európai embernek. Antirasszista unióra van szükség: nem csak elítélni kell a rasszizmust, tenni is ellene. A költségvetésből ezért költeni fognak a diszkrimináció felszámolására is, mert a rasszizmus elleni harc az EU-ban nem opcionális.

Bukovics Martin

A szeretet uniója
2020. szeptember 16. 10:37

Von der Leyen olyan uniót akar, ahol mindenki egyenlő, ahol mindenki saját maga lehet, ahol mindenki azt szerethet, akit akar, ahol mindenki megélheti az identitását. Beszólt pár lengyel önkormányzatnak, amelyek LGBT-mentes övezetté nyilvánították magukat: szerinte ezek ezáltal emberiességmentes övezetekké is lettek.

Még a hónap vége előtt közzéteszi a Bizottság a minden tagállamra vonatkozó jogállamiságjelentését, ígérte VdL. Ez lenne a kiindulópontja annak, hogy ne legyen visszacsúszás jogállamiság-téren, a Bizottság ugyanis a legmagasabb fontosságot tulajdonítja a jogállamiságnak. Ezért

 

biztosítani fogják, hogy az EU-s költségvetésből és a hitelcsomagból kifizetett pénzeket ne csalják el, ne használják fel összeférhetetlen módon. „Ebből nem engedünk”,

 

jelentette ki von der Leyen, mire megtapsolták. „Jogállamiságsértéseket nem tolerálhatunk, akár az EU-jog elsődlegességéről, akár a sajtószabadságról, akár a bíróságok függetlenségéről van szó. Az értékeink nem eladók. Az értékeink most fontosabbak, mint bármikor” – zárta a témát a bizottsági elnök.

Bukovics Martin

Orbán kedvenc témájáról van szó
2020. szeptember 16. 10:30

A migráció egy tény, és mindig is az lesz: évszázadokkal ezelőtti folyamatai gazdagították a kultúránkat, meghatározták a sorsunkat, és ez bizony így lesz mindig is. Von der Leyen felidézte: 2015-ös migrációs válságot különbözőképp fogadták a tagállamok (az orbáni Magyarország kerítést épített, és Ausztriába, majd Németországba kényszerítette az eleve odaigyekvő migránsokat, ahol az otthoni menekültpárti közvélemény hatására nem tudták nem befogadni őket). Az akkori sebek még ma sem gyógyultak be, értékeli az azóta történteket a bizottsági elnök.

A Bizottság jövő héten egy emberiességet a középpontba helyező migrációs paktumot javasol, aminek alapja lesz az is, hogy nem épp optimális rendre a tengerből kimenteni az Európába igyekvőket. Azon országok, amelyeket jobban érint a migráció, azoknak nagyobb európai szolidaritásra kell tudniuk számítani, mond egy másik célt Von der Leyen. A lényeg az, hogy akinek tényleg itt van a helye vagy épp valóban oltalomra van szüksége, az ne csak maradhasson, hanem érdemben fogadva legyen az EU-ban.

 

összesen: 45 db | 20 db/oldal

1 2 3
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A koronavírus-járvány miatt a tavalyi évhez hasonlóan bár nagyobb számban, de még mindig csak saját, szaúdi állampolgárai vehetnek részt az idei mekkai zarándoklaton.

Egy hónapig minden a fociról fog szólni, a szurkolók közös mámorban ünneplik csapataik győzelmét a kocsmák teraszain és az utcákon. Összeszedtünk tizenegy helyet Budapesten, ahol megúszhatod mindezt.

Lukasenka így akar elébe menni az uniós szankciónak, ugyanis az unió szigorítana az eddig bevezetett fegyverembargóján.

A független képviselő szerint a pontszerzés is már akkora népünnepélyt váltana ki, hogy sokan bizony nem tudnának másnap munkába menni.

Így jelenleg az LMP titkárát már kettő, míg a DK-s Czeglédy Csabát egy párt támogatja. Ugyanakkor elég szoros előválasztást ígér kettejük harca.

A hét elején meghirdetett akció igen népszerű: reggel már rengetegen álltak sorba az oltásért, majd azt követően miccsért és kenyérért.

Ötszáz évvel ezelőtt halt meg Bakócz Tamás érsek. Ő volt az egyetlen magyar főpap, akinek lehetősége nyílt megszerezni Szent Péter trónját.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

A helyszín Mecseknádasd, de Pécsről és Szekszárdról különbuszok is mennek majd a helyszínre. Június 12., érdemes már most foglalni!

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás