+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea
2020. szeptember 16. szerda, 11:21
Mit jelentene ez járványhelyzetben és általában a magyar egészségügyben? Kellene-e hatásköröket feladni? Az MSZP-s Ujhelyi Istvánt, a javaslat egyik kidolgozóját kérdeztük VdL évértékelője kapcsán.
„Majdnem felugrottam a székből, mikor meghallottam”

 

– mondta az Azonnalinak Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő, amikor arról kérdeztük: mit szól hozzá, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdai évértékelő beszédében kifejezetten ígéretet tett egy európai egészségügyi unió bevezetésére.

 

Az erről szóló koncepció kidolgozásában Ujhelyi is részt vett, és azt az Európai Parlament még júliusban el is fogadta. Ujhelyi „történelmi áttörésként” értékeli, hogy a Bizottság ilyen egyértelmű vállalást tett az ügyben, mint mondja, már csak az a kérdés, hogy a tagállamok miniszterei az Európai Unió Tanácsában rábólintanak-e.

 

Az Európai Uniónak jelenleg gyakorlatilag jóformán nincsenek kompetenciái egészségügyi téren: a koronavírus-járvány kapcsán sokat bírált Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi központ leginkább csak tanácsadó hatáskörökkel rendelkezik. Most viszont von der Leyen egészségügyi téren egyes tagállami kompetenciák korlátozását is pedzegette az uniós szint javára. (Ez a jogilag annyira nem lesz egyszerű, hiszen az olyan politikák terén, mint az egészségügy, ahol az EU a tagállamokhoz képest csak kiegészítő hatáskörökkel rendelkezik, nem egykönnyen korlátozhatja a tagállamokat.)

 

UJHELYI ISTVÁN AZ EURÓPAI PARLAMENTBEN. FOTÓ: GENEVIEVE ENGEL / EP (2019)

 

Mikor a tagállamok egészségügyi hatásköreinek lehetséges korlátozásáról kérdeztük, Ujhelyi is csak annyit mondott: „ne szaladjunk ennyire előre”. Az általuk kidolgozott koncepció szerint

 

alapvetően továbbra is a tagállami kormányok felelnének az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért. Viszont azt javasolják, hogy meghatározzon az EU bizonyos sztenderdeket: egy minimumszolgáltatást, ami minden EU-s állampolgárnak jár

 

az egészségügyben. Ez gyakorlatilag úgy nézne ki, hogy lenne egy egységes stresszteszt az egészségügyi ellátórendszerre, amit minden tagállamnak el kellene végeznie, és ez alapján határoznák meg, hogy megfelel-e az adott tagállam a minimumkövetelményeknek, magyarázta Ujhelyi. A kompetenciavita abban áll, mondta, hogy a magyar kormány még ennyi beleszólást sem akarna az EU-nak engedni.

 

Arra a kérdésre, hogy egy ilyen egészségügyi unió a mostanihoz hasonló járványhelyzetekben mit jelentene, egy hasonlattal válaszolt a szocialista EP-képviselő: 

 

egy űrhajónak is van protokollja vészhelyzetre: ha valami gond van, mindenki tudja, hogy mit kell csinálni. Ilyenje az EU-nak nem volt a járványban,

 

Brüsszel csak koordinálni próbált, inkább sikertelenül. Ujhelyi szerint egy ilyen vészhelyzeti protokoll lenne az első minimumlépés: legyen tisztázva, hogy ki hogyan tesztel, és hogyan hozzák az eredményeket nyilvánosságra. „Ez alapfeltétel kellene, hogy legyen ahhoz, hogy lehessen egyáltalán határlezárásról, egyéb korlátozásokról beszélni.” Emellé azt is fontosnak tartaná, hogy legyen az EU-nak átcsoportosítható eszközparkja, egészségügyi személyzete, amelyeket ott lehetne bevetni, ahol éppen igazán szükséges. 

 

„ Orbán Viktornak ehhez vissza kellene venni a nagy mellényéből, mert itt nem szuverenitásról van szó, hanem az emberek egészségéről” – összegzett Ujhelyi.

 

Hogy mit mondott von der Leyen az évértékelőjében a koronavírusról, az egészségügyi unióról és számos más témáról, azt percről percre tudósításunkban tudod visszaolvasni.

 

NYITÓKÉP: Papp Zsófia / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Varga Balázs, a Fekete Zaj alapítója és főszervezője, a Tixa jegyiroda ügyvezetője szerint a zeneiparnak óriási szükség lenne egy erős, egységes szervezetre, amely nyomást gyakorolhat a kormányra. A Helyzetnek elmondta, miért.

Kijöttek a közlönyben a csütörtökön bejelentett szigorítások részletei.

A volt SZDSZ-es politikus interjújában arról beszélt, az ellenzéknek a kis pártokat is beépítve nemzeti szövetséget alkotva kéne szabadságharcba indulnia a Fidesz ellen.

A bajor kormányfő közölte: a magyar kormánypártnak nincs többé helye az Európai Néppárt közösségében. Nem először fejezi ki, hogy véget ért a Fidesz és a CSU közötti jó kapcsolat.

Szerinte párttársait csak a miniszteri székek érdeklik.

A belarusz hatóságok szerint Szvjatlana Cihanouszkaja „hatalmas lázadást” szervezett az elnökválasztás után, és át akarta venni több önkormányzatban is a hatalmat.

Szijjártót Szlovákia barátjának tartja, Orbán tanácsára fordult hozzá, hogy segítsen felvenni a kapcsolatot az oroszokkal.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az új, 2020-as Egri Csillagok virtuálisan kerülnek a boruniverzumba. Március 15-én.

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás