+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. szeptember 16. szerda, 15:25
A maori őslakosokat képviselő párt szerint az ország jelenlegi elnevezése a gyarmati múltra emlékeztet, ezért maori nyelvű nevet adnának az országnak: Aotearoa.

A maori nyelv hetének vasárnapi kezdetén fogalmazta meg Rawiri Waititi (nyitóképen), a maori őslakosságot képviselő párt képviselőjelöltje elkeseredettségét amiatt, hogy egyre kisebb a maori nyelv jelentősége a szigetországban. Miközben az angol mellett a maori nyelv is hivatalos, a politikus szerint a maori lakosságnak csak húsz százaléka értené, az egész országban pedig alig három százalék beszélné csak, holott Új-Zéland összlakosságának 16 százaléka maori.

 

RAWIRI WAITITI (JOBBRA) EGY POLITIKUSTÁRSA MELLETT. A MAORI PÁRT POLITIKUSAINAK FEJE MIND TETOVÁLT, EZ AZ EGYIK ISMERTETÖ JEGYÜK; A NÖK NÉHA CSAK AZ ÁLLUKAT TETOVÁLJÁK. FOTÓ: RW / FB

 

A politikus ezért a maori nyelv hetét pártjának kampánynyitójával is összekötötte, ugyanis október 17-én választások lesznek Új-Zélandon. Azt ígérte, hogy ha hatalomra kerülnek,

 

2026-ig megváltoztatják az ország nevét Aotearoára.

 

MÉG A MAORI PÁRT IS ANGOLUL KÉRDEZI A VÁLASZTÁSI PLAKÁTJÁN, HOGY LEGYEN-E AZ ORSZÁG NEVE MEGVÁLTOZTATVA. NOHA A LAKOSSÁG 16 SZÁZALÉKA MAORI, A PÁRTNAK AZ EGY SZÁZALÉKRA SINCS ESÉLYE. FOTÓ: MP / FB

 

A fő program viszont arról szól, hogy az élet minden területén erősítsék a maori nyelvet, ennek érdekében a kisebbségi párt szélesíteni akarja a maori nyelvű iskolahálozatot, kötelezővé tenné a nyelv oktatását az angolnyelvű iskolákban is, és egy állami hivatalt hozna létre a maori nyelv korrekt használatának ellenőrzésére.

 

Persze a pártnak nemhogy hatalomra kerülni nincs esélye, de vélhetően még a parlamentbe se fog bejutni. A párt 2017-ben a két százalékot se érte el, jelenleg egy százalékra se mérik. Ez azt is mutatja, hogy

 

a maorik többsége a többségi társadalom pártjait választja.

 

A parlamenti mandátumra esélyes pártok közül egyedül a Zöldek fogalmaztak meg részben hasonló követeléseket, mint a maori párt: a Zöldek 2030-ig valamennyi iskolában kötelezővé tennék a maori nyelv oktatását, hogy így növeljék az ország második hivatalos nyelvének tényleges elterjedtségét.

 

NYITÓKÉP: Maori párt politikusai / MP, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Közeleg a novemberi elnökválasztás, így mindenki ráfordult a célegyenesre: míg Biden online kampányol, Trump a gyűlések mellett most a nyugdíjasoknak adna szövetségi támogatást, mindössze másfél hónappal a választás előtt.

Továbbra is nagyon sok az új eset Magyarországon, és a tesztek pozitivitási rátája is viszonylag magas. Grafikonokon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban.

Így az EU helyett az amerikai és a kanadai kormánnyal egyeztetve fog Nagy-Britannia dönteni arról, hogy a Lukasenka-rendszer mely tisztviselőit büntesse utazási és pénzügyi korlátozásokkal.

Friedrich Merz egy interjúban a melegek kapcsán hirtelen váltott, és a pedofíliát hozta egy félmondat erejéig szóba. Miért?

Körbekérdeztük a magyarországi benzinkutakat, volt, ahol panaszt is tettünk.

Noha a román államfő a jobbközép nemzeti liberálisoktól érkezik, elvileg semlegesnek kellene lennie. De nem az.

Noha többségük már március óta gyűjtötte a lájkokat és osztotta a hülyeséget, az amerikai konszern csak most lépett fel ellenük.

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29.

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Ezt is szerettétek

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás