+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. szeptember 15. kedd, 20:25
734 haszid zsidó próbált eljutni Ukrajnába, hogy a zsidó újévet zarándoklattal ünnepeljék, azonban az ukrán határőrök a koronavírus-járvány miatt nem engedték be őket az országba.

Több száz haszid zsidó vesztegel a belarusz-ukrán határ között, miután kedden a belarusz határőrök átengedték őket, azonban az ukrán kollégáik már nem engedik, hogy folytassák az Ukrajnába tartó zarándokutukat, tudósít a Reuters.

 

A haszid zsidók a közép-ukrajnai Uman városába szeretnének eljutni, hogy a szeptember 18. és 20. közötti zsidó újévkor tiszteletüket tegyék Breslov Nachman rabbi sírjánál, aki nagyban hozzájárult a mozgalom térnyerésében és felvirágoztatásában. Nachman rabbit ezért nagy tisztelet övezi az ultraortodox zsidó közösségben: évről évre több ezer haszid zsidó kel útnak, hogy elzarándokoljon a rabbi sírjához, aki 1810-ben vesztette életét Uman városában.

 

A vírus nem tiszteli a vallást

 

A koronavírus-járvány miatt idén jóval kevesebben vágtak neki a zarándoklatnak: jelenleg a belarusz-ukrán határon mindössze pár száz ember várakozik, hogy az ukrán határőrök átengedjék őket, azonban a koronavírus miatt Ukrajna teljesen megtiltotta a külföldi állampolgárok beutazását.

 

Ukrajnában ugyanis az elmúlt hetekben egyre több új pozitív esetet regisztráltak, ezért augusztus 26. és szeptember 28. között teljesen lezárták a határokat, külföldiek szinte egyáltalán nem léphetnek az ország területére.

 

A Reuters tudósítása szerint a zarándoklókat meglepetésül érte, hogy nem engedik be Ukrajnába, annak ellenére, hogy az augusztus végén bejelentett határzár kivételei között nem szerepel semmilyen vallásos tevékenység, így hivatalosan nem léphetnek be Ukrajnába. A zarándokok azzal érvelnek, hogy megígérték nekik: háromezer fő áthaladhat Umanba, azonban az ukrajnai határszolgálat vezetője, Szerhij Deijenko azt mondta a csoportnak, hogy ő nem hallott ilyenről, és bizonyára átverték őket.

 

A Nachman rabbi Alapítvány ezért közleményben fordult az ukrán államhoz, amiben azt kérik, hogy tegyenek kivételt, és engedjék a zarándoklat folytatását.

 

A belarusz határőrség szerint összesen 734 ember tartózkodik a csoportban, akik közül negyvenen tizenkét év alattiak.

 

Jól öltözött, szakállas fiatalok

 

Azonban jelenleg nem látni, hogy mi is lesz a történet vége: Ukrajna arra kérte Belaruszt, hogy ne regisztrálják az átengedett embereket, mivel nem fogják őket beengedni Ukrajna területére, ezért engedjék őket vissza Belaruszba.

 

A Reutersnek megszólalt egy zarándoklatra érkező, aki elmondta, hogy az éjszakát egy buszon töltötte, viszont sok társa nem volt ilyen szerencsés:

 

voltak, akik az út mellett, mások pedig az erdőben leltek menedékre, ahol tüzet gyújtottak, hogy átvészeljék a hideg estét.

 

Kedd délutánra ezért több tucat busz érkezett a határra, hogy a zarándokok ne fagyjanak halálra, míg az ukrán határőrök katonai sátrakat állítottak fel a két határátkelő között, azonban továbbra sem hajlandóak átengedni őket Ukrajnába.

 

A haszidizmus egyébként a zsidó vallás egyik ultraortodox mozgalma, amely később egyes rabbik körül további irányzatokra szakadt. Egy ilyen haszidista ultraortodox közösségből szökött meg Deborah Feldman is Brooklynban, aki tapasztalatairól könyvet is írt. A könyvéről és a tapasztaltairól  interjút is készítettünk a szerzővel. Techet Péter pedig fotóriportban mutatta be, hogy miként élnek az ultaortodox zsidók Brooklyn egyik legszegényebb negyedében, Williamsburgban, és hogy milyen törésvonalak vannak köztük és a világi zsidók között.

 

 

NYITÓKÉP: Breslov Nachman rabbi sírja Umanban. Forrás: Sasha India / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Legának nem sikerült bevennie az ötven éve vörös Toszkánát, az Öt Csillag az északi régiókban gyakorlatilag eltűnt, a déliekben összeomlott.

Hónapok kérdése, és közvetlen vasúti összeköttetése lesz a román főváros repülőterének a belvárossal. Eddig csak buszozni vagy taxizni lehetett.

A koronavírus miatt idén hiány volt a külföldi munkaerőből.

A ma újrainduló parlamentben már bevezetett az Országgyűlés Hivatala a koronavírus-fertőzést megelőző intézkedéseket, azok azonban a politikusokra nem vonatkoznak. De akkor hogyan védekeznek majd a politikusok?

Az untig ismert sorosozás mellett az is kiderül a miniszterelnök Magyar Nemzetben megjelentetett cikkéből, hogy a brüsszeli politika a németet követi.

Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

A legtöbb helyen kötelező lesz a maszkviselés, annak betartásáért pedig az adott hely lesz a felelős. Részletek!

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás