+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. szeptember 15. kedd, 20:25
734 haszid zsidó próbált eljutni Ukrajnába, hogy a zsidó újévet zarándoklattal ünnepeljék, azonban az ukrán határőrök a koronavírus-járvány miatt nem engedték be őket az országba.

Több száz haszid zsidó vesztegel a belarusz-ukrán határ között, miután kedden a belarusz határőrök átengedték őket, azonban az ukrán kollégáik már nem engedik, hogy folytassák az Ukrajnába tartó zarándokutukat, tudósít a Reuters.

 

A haszid zsidók a közép-ukrajnai Uman városába szeretnének eljutni, hogy a szeptember 18. és 20. közötti zsidó újévkor tiszteletüket tegyék Breslov Nachman rabbi sírjánál, aki nagyban hozzájárult a mozgalom térnyerésében és felvirágoztatásában. Nachman rabbit ezért nagy tisztelet övezi az ultraortodox zsidó közösségben: évről évre több ezer haszid zsidó kel útnak, hogy elzarándokoljon a rabbi sírjához, aki 1810-ben vesztette életét Uman városában.

 

A vírus nem tiszteli a vallást

 

A koronavírus-járvány miatt idén jóval kevesebben vágtak neki a zarándoklatnak: jelenleg a belarusz-ukrán határon mindössze pár száz ember várakozik, hogy az ukrán határőrök átengedjék őket, azonban a koronavírus miatt Ukrajna teljesen megtiltotta a külföldi állampolgárok beutazását.

 

Ukrajnában ugyanis az elmúlt hetekben egyre több új pozitív esetet regisztráltak, ezért augusztus 26. és szeptember 28. között teljesen lezárták a határokat, külföldiek szinte egyáltalán nem léphetnek az ország területére.

 

A Reuters tudósítása szerint a zarándoklókat meglepetésül érte, hogy nem engedik be Ukrajnába, annak ellenére, hogy az augusztus végén bejelentett határzár kivételei között nem szerepel semmilyen vallásos tevékenység, így hivatalosan nem léphetnek be Ukrajnába. A zarándokok azzal érvelnek, hogy megígérték nekik: háromezer fő áthaladhat Umanba, azonban az ukrajnai határszolgálat vezetője, Szerhij Deijenko azt mondta a csoportnak, hogy ő nem hallott ilyenről, és bizonyára átverték őket.

 

A Nachman rabbi Alapítvány ezért közleményben fordult az ukrán államhoz, amiben azt kérik, hogy tegyenek kivételt, és engedjék a zarándoklat folytatását.

 

A belarusz határőrség szerint összesen 734 ember tartózkodik a csoportban, akik közül negyvenen tizenkét év alattiak.

 

Jól öltözött, szakállas fiatalok

 

Azonban jelenleg nem látni, hogy mi is lesz a történet vége: Ukrajna arra kérte Belaruszt, hogy ne regisztrálják az átengedett embereket, mivel nem fogják őket beengedni Ukrajna területére, ezért engedjék őket vissza Belaruszba.

 

A Reutersnek megszólalt egy zarándoklatra érkező, aki elmondta, hogy az éjszakát egy buszon töltötte, viszont sok társa nem volt ilyen szerencsés:

 

voltak, akik az út mellett, mások pedig az erdőben leltek menedékre, ahol tüzet gyújtottak, hogy átvészeljék a hideg estét.

 

Kedd délutánra ezért több tucat busz érkezett a határra, hogy a zarándokok ne fagyjanak halálra, míg az ukrán határőrök katonai sátrakat állítottak fel a két határátkelő között, azonban továbbra sem hajlandóak átengedni őket Ukrajnába.

 

A haszidizmus egyébként a zsidó vallás egyik ultraortodox mozgalma, amely később egyes rabbik körül további irányzatokra szakadt. Egy ilyen haszidista ultraortodox közösségből szökött meg Deborah Feldman is Brooklynban, aki tapasztalatairól könyvet is írt. A könyvéről és a tapasztaltairól  interjút is készítettünk a szerzővel. Techet Péter pedig fotóriportban mutatta be, hogy miként élnek az ultaortodox zsidók Brooklyn egyik legszegényebb negyedében, Williamsburgban, és hogy milyen törésvonalak vannak köztük és a világi zsidók között.

 

 

NYITÓKÉP: Breslov Nachman rabbi sírja Umanban. Forrás: Sasha India / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Vasárnap ismeretette részletesebb előválasztási programját a párt. Négyhetes munkahét, új választási rendszer, bérlakásprogram. A részletekért olvasd el a cikkünk!

Újra itt van Ercsey Dániel boriskolája: ezen a héten az olaszrizlingről lehet mindent megtudni, amit csak érdemes.

A rendelkezésre álló vakcinákat lakosságarányosan osztanák szét az önkormányzatok között.

A volt SZDSZ-es politikus interjújában arról beszélt, az ellenzéknek a kis pártokat is beépítve nemzeti szövetséget alkotva kéne szabadságharcba indulnia a Fidesz ellen.

Kijöttek a közlönyben a csütörtökön bejelentett szigorítások részletei.

A bajor kormányfő közölte: a magyar kormánypártnak nincs többé helye az Európai Néppárt közösségében. Nem először fejezi ki, hogy véget ért a Fidesz és a CSU közötti jó kapcsolat.

Szerinte párttársait csak a miniszteri székek érdeklik.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az új, 2020-as Egri Csillagok virtuálisan kerülnek a boruniverzumba. Március 15-én.

Ezt is szerettétek

Varga Balázs, a Fekete Zaj alapítója és főszervezője, a Tixa jegyiroda ügyvezetője szerint a zeneiparnak óriási szüksége lenne egy erős, egységes szervezetre, amely nyomást gyakorolhat a kormányra.

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Twitter megosztás Google+ megosztás