+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. szeptember 15. kedd, 20:25
734 haszid zsidó próbált eljutni Ukrajnába, hogy a zsidó újévet zarándoklattal ünnepeljék, azonban az ukrán határőrök a koronavírus-járvány miatt nem engedték be őket az országba.

Több száz haszid zsidó vesztegel a belarusz-ukrán határ között, miután kedden a belarusz határőrök átengedték őket, azonban az ukrán kollégáik már nem engedik, hogy folytassák az Ukrajnába tartó zarándokutukat, tudósít a Reuters.

 

A haszid zsidók a közép-ukrajnai Uman városába szeretnének eljutni, hogy a szeptember 18. és 20. közötti zsidó újévkor tiszteletüket tegyék Breslov Nachman rabbi sírjánál, aki nagyban hozzájárult a mozgalom térnyerésében és felvirágoztatásában. Nachman rabbit ezért nagy tisztelet övezi az ultraortodox zsidó közösségben: évről évre több ezer haszid zsidó kel útnak, hogy elzarándokoljon a rabbi sírjához, aki 1810-ben vesztette életét Uman városában.

 

A vírus nem tiszteli a vallást

 

A koronavírus-járvány miatt idén jóval kevesebben vágtak neki a zarándoklatnak: jelenleg a belarusz-ukrán határon mindössze pár száz ember várakozik, hogy az ukrán határőrök átengedjék őket, azonban a koronavírus miatt Ukrajna teljesen megtiltotta a külföldi állampolgárok beutazását.

 

Ukrajnában ugyanis az elmúlt hetekben egyre több új pozitív esetet regisztráltak, ezért augusztus 26. és szeptember 28. között teljesen lezárták a határokat, külföldiek szinte egyáltalán nem léphetnek az ország területére.

 

A Reuters tudósítása szerint a zarándoklókat meglepetésül érte, hogy nem engedik be Ukrajnába, annak ellenére, hogy az augusztus végén bejelentett határzár kivételei között nem szerepel semmilyen vallásos tevékenység, így hivatalosan nem léphetnek be Ukrajnába. A zarándokok azzal érvelnek, hogy megígérték nekik: háromezer fő áthaladhat Umanba, azonban az ukrajnai határszolgálat vezetője, Szerhij Deijenko azt mondta a csoportnak, hogy ő nem hallott ilyenről, és bizonyára átverték őket.

 

A Nachman rabbi Alapítvány ezért közleményben fordult az ukrán államhoz, amiben azt kérik, hogy tegyenek kivételt, és engedjék a zarándoklat folytatását.

 

A belarusz határőrség szerint összesen 734 ember tartózkodik a csoportban, akik közül negyvenen tizenkét év alattiak.

 

Jól öltözött, szakállas fiatalok

 

Azonban jelenleg nem látni, hogy mi is lesz a történet vége: Ukrajna arra kérte Belaruszt, hogy ne regisztrálják az átengedett embereket, mivel nem fogják őket beengedni Ukrajna területére, ezért engedjék őket vissza Belaruszba.

 

A Reutersnek megszólalt egy zarándoklatra érkező, aki elmondta, hogy az éjszakát egy buszon töltötte, viszont sok társa nem volt ilyen szerencsés:

 

voltak, akik az út mellett, mások pedig az erdőben leltek menedékre, ahol tüzet gyújtottak, hogy átvészeljék a hideg estét.

 

Kedd délutánra ezért több tucat busz érkezett a határra, hogy a zarándokok ne fagyjanak halálra, míg az ukrán határőrök katonai sátrakat állítottak fel a két határátkelő között, azonban továbbra sem hajlandóak átengedni őket Ukrajnába.

 

A haszidizmus egyébként a zsidó vallás egyik ultraortodox mozgalma, amely később egyes rabbik körül további irányzatokra szakadt. Egy ilyen haszidista ultraortodox közösségből szökött meg Deborah Feldman is Brooklynban, aki tapasztalatairól könyvet is írt. A könyvéről és a tapasztaltairól  interjút is készítettünk a szerzővel. Techet Péter pedig fotóriportban mutatta be, hogy miként élnek az ultaortodox zsidók Brooklyn egyik legszegényebb negyedében, Williamsburgban, és hogy milyen törésvonalak vannak köztük és a világi zsidók között.

 

 

NYITÓKÉP: Breslov Nachman rabbi sírja Umanban. Forrás: Sasha India / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az Azonnali heti tsúfos tükre ismét jelentkezik: ezúttal egészen az ókori Washingtonig repülünk vissza a történelembe!

Sokáig tartott, de a Momentum is kimondta: Orbán Viktor leváltáshoz egyetlen közös listán kell indulnia a hatpárti ellenzéknek. Ezzel gyakorlatilag a listaállítás körüli vita eldőlt.

Úgy tudjuk, azért, mert nem lehetett a párt jelöltje 2022-ben.

Polgárpukkasztó amerikai standup, afrikai lecsó, halhatatlan videójáték: itt a novemberi Fasza Dolgok, az Azonnali havonta megjelenő mindenajánlója. 100 százalékban lockdown-kompatibilis tippek!

Hüvelykujjával felfelé mutatva szelfizett az elhunyt labdarúgóval egy argentin férfi és két társa. Halálos fenyegetéseket is kaptak,
most szabadkoznak.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás