Több száz haszid zsidó ragadt a belarusz-ukrán határon

2020.09.15. 20:25

734 haszid zsidó próbált eljutni Ukrajnába, hogy a zsidó újévet zarándoklattal ünnepeljék, azonban az ukrán határőrök a koronavírus-járvány miatt nem engedték be őket az országba.

Több száz haszid zsidó ragadt a belarusz-ukrán határon

Több száz haszid zsidó vesztegel a belarusz-ukrán határ között, miután kedden a belarusz határőrök átengedték őket, azonban az ukrán kollégáik már nem engedik, hogy folytassák az Ukrajnába tartó zarándokutukat, tudósít a Reuters.

A haszid zsidók a közép-ukrajnai Uman városába szeretnének eljutni, hogy a szeptember 18. és 20. közötti zsidó újévkor tiszteletüket tegyék Breslov Nachman rabbi sírjánál, aki nagyban hozzájárult a mozgalom térnyerésében és felvirágoztatásában. Nachman rabbit ezért nagy tisztelet övezi az ultraortodox zsidó közösségben: évről évre több ezer haszid zsidó kel útnak, hogy elzarándokoljon a rabbi sírjához, aki 1810-ben vesztette életét Uman városában.

A vírus nem tiszteli a vallást

A koronavírus-járvány miatt idén jóval kevesebben vágtak neki a zarándoklatnak: jelenleg a belarusz-ukrán határon mindössze pár száz ember várakozik, hogy az ukrán határőrök átengedjék őket, azonban a koronavírus miatt Ukrajna teljesen megtiltotta a külföldi állampolgárok beutazását.

Ukrajnában ugyanis az elmúlt hetekben egyre több új pozitív esetet regisztráltak, ezért augusztus 26. és szeptember 28. között teljesen lezárták a határokat, külföldiek szinte egyáltalán nem léphetnek az ország területére.

A Reuters tudósítása szerint a zarándoklókat meglepetésül érte, hogy nem engedik be Ukrajnába, annak ellenére, hogy az augusztus végén bejelentett határzár kivételei között nem szerepel semmilyen vallásos tevékenység, így hivatalosan nem léphetnek be Ukrajnába. A zarándokok azzal érvelnek, hogy megígérték nekik: háromezer fő áthaladhat Umanba, azonban az ukrajnai határszolgálat vezetője, Szerhij Deijenko azt mondta a csoportnak, hogy ő nem hallott ilyenről, és bizonyára átverték őket.

A Nachman rabbi Alapítvány ezért közleményben fordult az ukrán államhoz, amiben azt kérik, hogy tegyenek kivételt, és engedjék a zarándoklat folytatását.

A belarusz határőrség szerint összesen 734 ember tartózkodik a csoportban, akik közül negyvenen tizenkét év alattiak.

Jól öltözött, szakállas fiatalok

Azonban jelenleg nem látni, hogy mi is lesz a történet vége: Ukrajna arra kérte Belaruszt, hogy ne regisztrálják az átengedett embereket, mivel nem fogják őket beengedni Ukrajna területére, ezért engedjék őket vissza Belaruszba.

A Reutersnek megszólalt egy zarándoklatra érkező, aki elmondta, hogy az éjszakát egy buszon töltötte, viszont sok társa nem volt ilyen szerencsés:

voltak, akik az út mellett, mások pedig az erdőben leltek menedékre, ahol tüzet gyújtottak, hogy átvészeljék a hideg estét.

Kedd délutánra ezért több tucat busz érkezett a határra, hogy a zarándokok ne fagyjanak halálra, míg az ukrán határőrök katonai sátrakat állítottak fel a két határátkelő között, azonban továbbra sem hajlandóak átengedni őket Ukrajnába.

A haszidizmus egyébként a zsidó vallás egyik ultraortodox mozgalma, amely később egyes rabbik körül további irányzatokra szakadt. Egy ilyen haszidista ultraortodox közösségből szökött meg Deborah Feldman is Brooklynban, aki tapasztalatairól könyvet is írt. A könyvéről és a tapasztaltairól  interjút is készítettünk a szerzővel. Techet Péter pedig fotóriportban mutatta be, hogy miként élnek az ultaortodox zsidók Brooklyn egyik legszegényebb negyedében, Williamsburgban, és hogy milyen törésvonalak vannak köztük és a világi zsidók között.

NYITÓKÉP: Breslov Nachman rabbi sírja Umanban. Forrás: Sasha India / Flickr

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek