+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Antal Róbert-István
2020. szeptember 15. kedd, 18:01
Századfordulós villában, luxuskörülmények között fog működni az évi 600 millió forintos állami támogatásból működő Kertész Imre Intézet. Nemcsak az irodalmi Nobel-díjas névadó, hanem más írók hagyatékát is fel fogja dolgozni és közkinccsé tenni. Személyesen Schmidt Mária mutatta meg az intézet központját a sajtónak, ott voltunk mi is!

BENCZÚR UTCA 46. OKTÓBER 23-A UTÁN EBBEN A VÁROSLIGETTŐL CSAK PÁR LÉPÉSRE TALÁLHATÓ FRISSEN FELÚJÍTOTT ÉPÜLETBEN LEHET KERTÉSZ IMRE, NOBEL-DÍJAS MAGYAR ÍRÓ HAGYATÉKÁT KUTATNI. AZ AZONNALI KÉRDÉSÉRE ELMONDTÁK, HOGY MAJDNEM ÚGY FOG MŰKÖDNI, MINT EGY LEVÉLTÁR: BELÉPŐT KELL KÉSZÍTTETNI ÉS A KUTATÁSI TERVET ISMERTETNI A VEZETŐSÉGGEL, AMELY ELBÍRÁLJA MAJD AZT ÉS DÖNT AZ ENGEDÉLYRŐL.

 

KERTÉSZ HAGYATÉKA MELLETT EZ AZ INTÉZET GONDOZZA MAJD ARTHUR KOESTLER, PETRI GYÖRGY, PILINSZKY JÁNOS HAGYATÉKAINAK RÉSZEIT, VALAMINT AZ 1990-BAN FIATALON ELHUNYT KÖLTŐ, SZIVERI JÁNOS TELJES HAGYATÉKÁT IS.

 

ITT AZ INTÉZETET MŰKÖDTETŐ KÖZÉP- ÉS KELET-EURÓPAI TÖRTÉNELEM ÉS TÁRSADALOM KUTATÁSÁÉRT KÖZALAPÍTVÁNY FŐIGAZGATÓJA, SCHMIDT MÁRIA ÉPPEN PILINSZKY JÁNOS SZOBRÁT MUTATJA. MÉGPEDIG AZÉRT, MERT AZ INTÉZET KERTJÉBEN MINDEN OLYAN ÍRÓ/KÖLTŐ KAPOTT EGY-EGY MELLSZOBROT, AKINEK A HAGYATÉKA, VAGY HAGYATÉKRÉSZE ITT VAN.

 

BÜSZKE TÁBLA HIRDETI, HOGY KIK, KINEK A SEGÍTSÉGÉVEL, TÁMOGATÁSÁVAL, ILLETVE IRÁNYÍTÁSÁVAL ÚJÍTOTTÁK FEL AZ ADDIG ELHANYAGOLT SZÁZADFORDULÓS NAGYPOLGÁRI VILLÁT. A KÖZALAPÍTVÁNY BRUTTÓ 762 MILLIÓ FORINTÉRT VÁSÁROLTA AZT MEG A FŐVÁROSTÓL, MAJD KÖZEL BRUTTÓ KÉTMILLIÁRD FORINTOT KÖLTÖTT AZ ÉPÜLET FELÚJÍTÁSÁRA.

 

MINDEN TUDOMÁNYOS INTÉZET KÖTELEZŐ KELLÉKE: A MÉREGDRÁGA ZONGORA. A SOK VILÁGTALAN TUDÓS, AKI MAJD BETÉVED IDE, BARTÓK BÉLA ZONGORAJÁTÉKAIT JÁTSZVA SZABADUL MEG A NAPI KUTATÁSI IZGALMAKTÓL ÉS FEJFÁJÁSTÓL.

 

A KERTÉSZ IMRE INTÉZET ELSŐ NYILVÁNOS RENDEZVÉNYE AZ OKTÓBER 8-I SZIVERI-EST LESZ. EKKOR FOGJÁK BEMUTATNI AZ INTÉZET GONDOZÁSÁBAN MEGJELENT KÖTETET.

 

MÉGPEDIG EZT. EZ UGYANIS AZ INTÉZET ÚJABB EREDMÉNYE: EGY VERSESKÖTET, AMELYBEN SZIVERI JÁNOS EDDIG MEG NEM JELENT VERSEIT PUBLIKÁLTÁK.

 

A KERTÉSZ IMRE INTÉZET ÉVI 600 MILLIÓ FORINTBÓL FOG MŰKÖDNI. KONFERENCIÁK SZERVEZÉSE, KÖNYVKIADÁS, DIGITALIZÁLÁS, VALAMINT TOVÁBBI HAGYATÉKOK GYŰJTÉSE ÉS RENDSZEREZÉSE SZEREPEL A CÉLOK KÖZÖTT. ÖSZTÖNDÍJPÁLYÁZATUK IS LESZ: IRODALOMTÖRTÉNÉSZEK, HAJRÁ! A ZONGORÁT MINDENKÉPP KI KELL PRÓBÁLNI!

 

ÍGÉRETÜK SZERINT A KERTÉSZ IMRE INTÉZET RENDSZERES, NYILVÁNOS OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS ESEMÉNYEKKEL FOGJA MAJD VÁRNI AZ ÉRDEKLŐDŐKET. AZ ÖSZTÖNDÍJASOKAT PEDIG APARTMANOKKAL TUDJA FOGADNI.

 

CSILLOGÓ MÁRVÁNYPADLÓN LEHET BEJUTNI AZ ARTHUR KOESTLERRŐL ELNEVEZETT KONFERENCIATEREMBE. VALAMIÉRT ÚGY TŰNIK, HOGY AZ INTÉZET/ÉPÜLET INKÁBB A REPREZENTATIVITÁSRA FÓKUSZÁL. VISZONT AZ IS LEHET, HOGY A DOHOS KUTATÓI IRODÁK VALAHOL EL VANNAK REJTVE AZ INTÉZETBEN. EGY BIZTOS: VANNAK.

 

TALÁN ILYEN ÜVEGAJTÓK MÖGÖTT FOGNAK MAJD DOLGOZNI A KUTATÓK. AKIKRŐL A SAJTÓOSZTÁLYT KÉRDEZVE ANNYIT TUDTUNK MEG CSAK, HOGY JÓ SZAKEMBEREK LESZNEK, ÉS NEM FONTOS, HOGY HÁNYAN FOGJÁK ALKOTNI AZ INTÉZET KUTATÓI GÁRDÁJÁT.

 

AZ INTÉZET EGYIK SARKA, AMELY KERTÉSZ IMRE PURITANIZMUSÁRA HAJAZ.

 

FOTÓK: Antal Róbert-István / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A koronavírus-járvány miatt a tavalyi évhez hasonlóan bár nagyobb számban, de még mindig csak saját, szaúdi állampolgárai vehetnek részt az idei mekkai zarándoklaton.

Egy hónapig minden a fociról fog szólni, a szurkolók közös mámorban ünneplik csapataik győzelmét a kocsmák teraszain és az utcákon. Összeszedtünk tizenegy helyet Budapesten, ahol megúszhatod mindezt.

Lukasenka így akar elébe menni az uniós szankciónak, ugyanis az unió szigorítana az eddig bevezetett fegyverembargóján.

A független képviselő szerint a pontszerzés is már akkora népünnepélyt váltana ki, hogy sokan bizony nem tudnának másnap munkába menni.

Így jelenleg az LMP titkárát már kettő, míg a DK-s Czeglédy Csabát egy párt támogatja. Ugyanakkor elég szoros előválasztást ígér kettejük harca.

A hét elején meghirdetett akció igen népszerű: reggel már rengetegen álltak sorba az oltásért, majd azt követően miccsért és kenyérért.

Ötszáz évvel ezelőtt halt meg Bakócz Tamás érsek. Ő volt az egyetlen magyar főpap, akinek lehetősége nyílt megszerezni Szent Péter trónját.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

A helyszín Mecseknádasd, de Pécsről és Szekszárdról különbuszok is mennek majd a helyszínre. Június 12., érdemes már most foglalni!

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás