+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Antal Róbert-István
2020. szeptember 15. kedd, 18:01
Századfordulós villában, luxuskörülmények között fog működni az évi 600 millió forintos állami támogatásból működő Kertész Imre Intézet. Nemcsak az irodalmi Nobel-díjas névadó, hanem más írók hagyatékát is fel fogja dolgozni és közkinccsé tenni. Személyesen Schmidt Mária mutatta meg az intézet központját a sajtónak, ott voltunk mi is!

BENCZÚR UTCA 46. OKTÓBER 23-A UTÁN EBBEN A VÁROSLIGETTŐL CSAK PÁR LÉPÉSRE TALÁLHATÓ FRISSEN FELÚJÍTOTT ÉPÜLETBEN LEHET KERTÉSZ IMRE, NOBEL-DÍJAS MAGYAR ÍRÓ HAGYATÉKÁT KUTATNI. AZ AZONNALI KÉRDÉSÉRE ELMONDTÁK, HOGY MAJDNEM ÚGY FOG MŰKÖDNI, MINT EGY LEVÉLTÁR: BELÉPŐT KELL KÉSZÍTTETNI ÉS A KUTATÁSI TERVET ISMERTETNI A VEZETŐSÉGGEL, AMELY ELBÍRÁLJA MAJD AZT ÉS DÖNT AZ ENGEDÉLYRŐL.

 

KERTÉSZ HAGYATÉKA MELLETT EZ AZ INTÉZET GONDOZZA MAJD ARTHUR KOESTLER, PETRI GYÖRGY, PILINSZKY JÁNOS HAGYATÉKAINAK RÉSZEIT, VALAMINT AZ 1990-BAN FIATALON ELHUNYT KÖLTŐ, SZIVERI JÁNOS TELJES HAGYATÉKÁT IS.

 

ITT AZ INTÉZETET MŰKÖDTETŐ KÖZÉP- ÉS KELET-EURÓPAI TÖRTÉNELEM ÉS TÁRSADALOM KUTATÁSÁÉRT KÖZALAPÍTVÁNY FŐIGAZGATÓJA, SCHMIDT MÁRIA ÉPPEN PILINSZKY JÁNOS SZOBRÁT MUTATJA. MÉGPEDIG AZÉRT, MERT AZ INTÉZET KERTJÉBEN MINDEN OLYAN ÍRÓ/KÖLTŐ KAPOTT EGY-EGY MELLSZOBROT, AKINEK A HAGYATÉKA, VAGY HAGYATÉKRÉSZE ITT VAN.

 

BÜSZKE TÁBLA HIRDETI, HOGY KIK, KINEK A SEGÍTSÉGÉVEL, TÁMOGATÁSÁVAL, ILLETVE IRÁNYÍTÁSÁVAL ÚJÍTOTTÁK FEL AZ ADDIG ELHANYAGOLT SZÁZADFORDULÓS NAGYPOLGÁRI VILLÁT. A KÖZALAPÍTVÁNY BRUTTÓ 762 MILLIÓ FORINTÉRT VÁSÁROLTA AZT MEG A FŐVÁROSTÓL, MAJD KÖZEL BRUTTÓ KÉTMILLIÁRD FORINTOT KÖLTÖTT AZ ÉPÜLET FELÚJÍTÁSÁRA.

 

MINDEN TUDOMÁNYOS INTÉZET KÖTELEZŐ KELLÉKE: A MÉREGDRÁGA ZONGORA. A SOK VILÁGTALAN TUDÓS, AKI MAJD BETÉVED IDE, BARTÓK BÉLA ZONGORAJÁTÉKAIT JÁTSZVA SZABADUL MEG A NAPI KUTATÁSI IZGALMAKTÓL ÉS FEJFÁJÁSTÓL.

 

A KERTÉSZ IMRE INTÉZET ELSŐ NYILVÁNOS RENDEZVÉNYE AZ OKTÓBER 8-I SZIVERI-EST LESZ. EKKOR FOGJÁK BEMUTATNI AZ INTÉZET GONDOZÁSÁBAN MEGJELENT KÖTETET.

 

MÉGPEDIG EZT. EZ UGYANIS AZ INTÉZET ÚJABB EREDMÉNYE: EGY VERSESKÖTET, AMELYBEN SZIVERI JÁNOS EDDIG MEG NEM JELENT VERSEIT PUBLIKÁLTÁK.

 

A KERTÉSZ IMRE INTÉZET ÉVI 600 MILLIÓ FORINTBÓL FOG MŰKÖDNI. KONFERENCIÁK SZERVEZÉSE, KÖNYVKIADÁS, DIGITALIZÁLÁS, VALAMINT TOVÁBBI HAGYATÉKOK GYŰJTÉSE ÉS RENDSZEREZÉSE SZEREPEL A CÉLOK KÖZÖTT. ÖSZTÖNDÍJPÁLYÁZATUK IS LESZ: IRODALOMTÖRTÉNÉSZEK, HAJRÁ! A ZONGORÁT MINDENKÉPP KI KELL PRÓBÁLNI!

 

ÍGÉRETÜK SZERINT A KERTÉSZ IMRE INTÉZET RENDSZERES, NYILVÁNOS OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS ESEMÉNYEKKEL FOGJA MAJD VÁRNI AZ ÉRDEKLŐDŐKET. AZ ÖSZTÖNDÍJASOKAT PEDIG APARTMANOKKAL TUDJA FOGADNI.

 

CSILLOGÓ MÁRVÁNYPADLÓN LEHET BEJUTNI AZ ARTHUR KOESTLERRŐL ELNEVEZETT KONFERENCIATEREMBE. VALAMIÉRT ÚGY TŰNIK, HOGY AZ INTÉZET/ÉPÜLET INKÁBB A REPREZENTATIVITÁSRA FÓKUSZÁL. VISZONT AZ IS LEHET, HOGY A DOHOS KUTATÓI IRODÁK VALAHOL EL VANNAK REJTVE AZ INTÉZETBEN. EGY BIZTOS: VANNAK.

 

TALÁN ILYEN ÜVEGAJTÓK MÖGÖTT FOGNAK MAJD DOLGOZNI A KUTATÓK. AKIKRŐL A SAJTÓOSZTÁLYT KÉRDEZVE ANNYIT TUDTUNK MEG CSAK, HOGY JÓ SZAKEMBEREK LESZNEK, ÉS NEM FONTOS, HOGY HÁNYAN FOGJÁK ALKOTNI AZ INTÉZET KUTATÓI GÁRDÁJÁT.

 

AZ INTÉZET EGYIK SARKA, AMELY KERTÉSZ IMRE PURITANIZMUSÁRA HAJAZ.

 

FOTÓK: Antal Róbert-István / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Legának nem sikerült bevennie az ötven éve vörös Toszkánát, az Öt Csillag az északi régiókban gyakorlatilag eltűnt, a déliekben összeomlott.

Hónapok kérdése, és közvetlen vasúti összeköttetése lesz a román főváros repülőterének a belvárossal. Eddig csak buszozni vagy taxizni lehetett.

A koronavírus miatt idén hiány volt a külföldi munkaerőből.

A ma újrainduló parlamentben már bevezetett az Országgyűlés Hivatala a koronavírus-fertőzést megelőző intézkedéseket, azok azonban a politikusokra nem vonatkoznak. De akkor hogyan védekeznek majd a politikusok?

Az untig ismert sorosozás mellett az is kiderül a miniszterelnök Magyar Nemzetben megjelentetett cikkéből, hogy a brüsszeli politika a németet követi.

Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

A legtöbb helyen kötelező lesz a maszkviselés, annak betartásáért pedig az adott hely lesz a felelős. Részletek!

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás