+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. szeptember 15. kedd, 13:22
Putyin kritikusa Insta-posztban nyugtatta meg támogatóit, hogy most már egyedül is képes lélegezni.

Szemtanúk beszámolói szerint augusztus 20-án üvöltve szenvedett az orosz ellenzék neves vezetője, Alekszej Navalnij a Szibériából Moszkva felé tartó repülőjáraton, ami miatt a pilótáknak a legközelebbi repülőtéren le is kellett szállniuk. Putyin kritikusa ezt követően kómába esett, és végül a berlini Charité-kórházba szállították, ahol továbbra is mesterséges kómában tartották.

 

Az ottani orvosok augusztus végén jelentették be, hogy Navalnij szervezetében mérgezésre utaló jeleket találtak. A berlini kormány közbenjárására végül a német hadsereg kórháza is megvizsgálta Navalnij leleteit, ekkor lett világos:

 

azon novicsok idegméreggel mérgezhették meg a politikust még Oroszországban, amelyet egykoron a KGB fejlesztett ki a szovjet időkben.

 

(Ugyanezzel mérgezték meg 2018 márciusában a kémkedés vádjával elítélt orosz katonatisztet, Szergej Szkripalt is.) Így aztán a gyanú egyértelműen Oroszországra terelődött, még ha Putyin természetesen tagadja is, hogy a Kreml felelős lenne Navalnij állapotáért.

 

Az ellenzéki aktivitsta mindenesetre hetekig kómában és lélegeztetőgépen volt, szeptember 14-én pedig a Charité-klinika közleményben arról is beszámolt, hogy Navalnij egyre jobban van, felkeltették az orvosi kómából, és a lélegeztetőgépről is levették.

 

Ezt megerősítendő jelentkezett Navalnij egy Insta-posztban, ahol az orvosi személyzettel, valamint a feleségével látható, amint lélegeztetőgép nélkül ül a kórházi ágyon.

 

 

 

A poszt alatt Navalnij a következőképpen mond köszönetet az orvosoknak, valamint nyugtatja meg támogatóit: „Üdvözlet, itt Navalnij. Hiányoztok. Még szinte semmit sem tudok, de

 

tegnap már egész nap magamtól tudtam lélegezni. Teljesen egyedül. Semmilyen külső segítség, még a legegyszerűbb lélegeztetőgép sem kellett a torkomba.

 

Nagyon tetszett. Csodálatos, sokak által alulértékelt folyamat. Ajánlom” – írja Navalnij a felépülését kommentálva.

 

Navalnij egyébként régóta hangos kritikusa a putyini rendszernek, tevékenysége miatt 2019-ben korrupcióellenes alapítványát korábban a hatalom el is lehetetlenítette, sőt, 2013-ban felfüggesztett börtönt is kapott egy állítólagos sikkasztás miatt.

 

NYITÓKÉP: Alekszej Navalnij / Instagram

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Újabb 180 fokot fordult Varsó álláspontja. Valami nincs rendben a lengyel jobboldali kormánykoalícióban.

Mit érne Budapest Varsó nélkül? Medve-Bálint Gergőt, a téma szakértőjét kérdeztük.

Mit is tervez pontosan az új jobboldali mozgalom? Interjú az alapító Bencsik Jánossal!

Minden hónap első péntekje támogatói nap a Bandcampen: azaz ha most veszel meg ott egy lemezt, a teljes összeg a zenészeknél landol.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

Mindezt ráadásul úgy tették meg a korábbi elnököt, Igor Dodont támogató képviselők, hogy korábban még pont ők szavazták meg Dodonnak, hogy irányíthassa a titkosszolgálatot.

Lengyel lapértesülés szerint nem ez a legkomolyabb probléma vele kapcsolatban.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás