+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. szeptember 15. kedd, 17:14
Hosszú interjút adott a Spiegel hetilapnak Bill Gates, a világ második leggazdagabb embere. A Microsoft-alapító szerint a nemzetállamok nem voltak felkészülve a vírus érkezésére, de 2021-re több védőoltásunk is lesz. A hetilap összeesküvés-elméletekkel foglalkozó kérdésére elmondta: senkinek nem ültet be mikrochipeket, nem ő kreálta a koronavírust.

Hosszú és részletes interjút közölt a hamburgi Spiegel hetilap a világ második leggazdagabb emberével, Bill Gates-szel. A milliárdos Microsoft-alapítóként szerzett vagyonát egy feleségével közös alapítvány élén már hosszú évek óta különböző jótékonysági projektekbe, többek közt vakcinafejlesztésbe fekteti.

 

A koronavírus-járvány berobbanásakor a média – az olvasók hihetetlen igényét látva a Covid-19-cel kapcsolatos hírekre – rögtön felkapta az amerikai üzletembert, ő ugyanis az elmúlt években rendszeresen felhívta a figyelmet egy világjárvány veszélyeire, és arra is, hogy mennyire nincsen rá felkészülve az emberiség. Igaz, Gates ilyenkor nem a koronavírusokról, hanem többnyire a maláriáról beszélt.

 

A nemzetállamok erre nem voltak felkészülve

 

„Ugyan egészségügyi szakértők évtizedek óta beszélnek egy cseppfertőzéssel és aeroszollal terjedő vírus veszélyeiről, ám ezt jellemzően egymás között tették. Koronavírusra pedig legtöbbjük nem is számított. A MERS és az SARS után lehetett ugyan állítani, hogy ez a víruscsalád képes egyértelműen fajok között ugrálni, megfertőzve az embert is. De a Covid-19 nagyon meglepő betegség. Már az is sok időt vett igénybe, hogy egyáltalán megértsük, mik a tünetei” – válaszolta Gates a Spiegel kérdésére, miszerint meglepődött-e azon, hogy pont a kínai koronavírus okozott pandémiát. Szerinte

 

nagyon, nagyon visszafogottan volt felkészülve az emberiség egy világjárványra, amit ő egyértelműen a nemzetállami kormányok nyakába varr.

 

Gates szerint a legirritálóbb hiba a kínai koronavírus elleni kezdeti küzdelemben a szájmaszkok körüli félreértés volt: „Nem tudtuk például, hogy a maszkok ennyire fontosak lennének. Először úgy volt, ne hordjunk maszkot, mert az egészségügyi személyzetnek van rá szüksége. Azt követően úgy volt, hogy amennyiben megfertőzödött valaki, talán segíthet, ha maszkot hord. Eltartott egy ideig, míg világossá vált, hogy a maszkhordás a nem fertőzött embereknek is segít abban, hogy a megfertőződés kockázata alacsonyabb legyen.”

 

De legalább ennyire bosszantja őt az is, hogy ennyire lassan halad a Covid-19-cel fertőztöttek terápiájának kialakítása. „A terápiákkal foglalkozó kutatások rendkívül gyengék voltak eddig. Még mindig nem tudni például, hogy a gyógyultak vérplazmája segít-e az akut fertőzötteknek. Hihetetlen, hogy még mindig itt tartunk!”

 

Az oltás lesz a csodaszer

 

Bill és Melinda Gates alapítványa több védoltást fejlesztő cégbe is befektetett, ilyen a Moderna, a Curevac, a Biontech és az Inovio.

 

Bill Gates úgy kalkulál, hogy 2021 elejére a kínai koronavírus elleni védőoltás kifejlesztésével foglalkozó Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson, Novavax és Sanofi vállalatok közül három vagy négy cég megszerzi az engedélyeket. 

 

„90 százalékos biztonsággal indulok ki abból, hogy 2021-re több védőoltásunk is lesz.”

 

Az oltásból Gates szerint legalább 14 milliárd dózisra lesz szükség.

 

Bill Gates szerint a kínai koronavírus elleni védőoltások kapcsán törölni kell a szótárból a konvencionális szót: minden, amit ezen a téren a gyógyszercégek és az államok csinálnak olyasmi, amit eddig még soha senki. „Még soha nem történt olyan, hogy az egyik cég még fejleszti az oltást, míg egy másik már gyártja. Az állami felügyeletek kitépik a hajukat ettől.”

 

A Spiegel kérdésére, miszerint beadatná -e magának valamelyik védőoltást, a vakcinafejlesztésbe rengeteget fektető Gates meglepőt válaszolt – tíz PR-osból tíz ugyanis azt tanácsolná neki, hogy vágja rá azonnal az igent. „Bizonyára nem fogok előrefurakodni, ha szűkösen áll rendelkezésre oltóanyag.

 

Csak akkor oltatom be magam, ha a rendes szabályok szerint sorra kerülök. Akkor is megnézem róla az adatokat, és mérlegelnék, hogy vajon okos döntés-e beoltatni magam.”

 

Mint mondja, először az egészségügyi dolgozókat, az idősotthonok, a szociális intézmények, a börtönök dolgozóit és a többgenerációs házakban élőket kell beoltani. Gates reméli, hogy az Egyesült Államokban összejöhet majd a nyájimmunitás azáltal, hogy az emberek 60-70 százaléka beoltatja magát. Ez a szám nagyjából reálisnak tűnik: az USA-ban az Ipsos kutatása szerint az emberek 67 százaléka beadatná magának a vakcinát, az amerikaiaknál jóval szkeptikusabb Magyarországon csak 56 százalék ez az arány.

 

A kínai koronavírussal kapcsolatos összeesküvés-elméletek közül az egyik legnépszerűbb az, hogy az egész járványt Bill Gates kreálta, hogy az általa finanszírozott oltásokba ültetett mikrochipekkel átvegye az irányítást az emberiség fölött. A kérdésre, hogy mit szól ezekhez a konteókhoz, az üzletember így reagált: 

 

„Senkinek sem ültetek be mikrochipeket. Nem én kreáltam a koronavírust.

 

(...) Teljesen meglep, hogy ennyire a középpontba helyeződtek az összeesküvés-elméletek. Azt kívánom, bár tudnám, hogyan tudnám a lehető legjobban megmutatni a tényeket.”

 

Az oltás megérkezéséig rengetegen, milliók fognak még meghalni a kínai koronavírusban, mondja Bill Gates. „A Covid-19 nemcsak a gazdag országokban – mint az USA – terjed, hanem a szegényebbekben is. A halálos áldozatok nagy része nem fog szerepelni a hivatalos statisztikákban. Ennek az az oka, hogy a pandémia messzemenő és rémisztő hatásokkal jár. A legszörnyűbbek a szegény országokat érik.”

 

Ezalatt Gates azt érti, hogy nagyjából 37 millió ember zuhanhat vissza a mélyszegénységbe a járvány okozta gazdasági válság eredményeképpen, ez pedig sokkal több éhező embert, és ezzel együtt magasabb gyermekhalandóságot is jelent.

 

FOTÓ: Bill Gates / Facebook. A kép sztorija itt olvasható.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Legának nem sikerült bevennie az ötven éve vörös Toszkánát, az Öt Csillag az északi régiókban gyakorlatilag eltűnt, a déliekben összeomlott.

Hónapok kérdése, és közvetlen vasúti összeköttetése lesz a román főváros repülőterének a belvárossal. Eddig csak buszozni vagy taxizni lehetett.

A koronavírus miatt idén hiány volt a külföldi munkaerőből.

A ma újrainduló parlamentben már bevezetett az Országgyűlés Hivatala a koronavírus-fertőzést megelőző intézkedéseket, azok azonban a politikusokra nem vonatkoznak. De akkor hogyan védekeznek majd a politikusok?

Az untig ismert sorosozás mellett az is kiderül a miniszterelnök Magyar Nemzetben megjelentetett cikkéből, hogy a brüsszeli politika a németet követi.

Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

A legtöbb helyen kötelező lesz a maszkviselés, annak betartásáért pedig az adott hely lesz a felelős. Részletek!

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás