+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. szeptember 14. hétfő, 20:05
Az EU azt reméli, hogy így könnyebben gátat lehet majd szabni a vírus terjedésének, most már nem csak nemzeti szinten.

Abban nincsen semmi meglepő, hogy a koronavírus terjedése elleni harc egyik eszközeként mobilappokat kezdtek el használni egyes országokban – ebben az úttörő a járványt először elszenvedő Kína volt. Azonban az eddigi megoldások mind nemzeti szintűek voltak – ezen szeretne változtatni az Európai Bizottság úgy, hogy összekapcsolhatóvá tenné a hasonló operációs rendszerrel működő nemzeti appokat.

 

Az EU ennek érdekében már el is kezdte tesztelni hat EU-s tagállam (Németország, Olaszország Írország, Csehország, Dánia és Litvánia) nemzeti koronavírus appjainak összekapcsolását, hogy azok egymás adataihoz is hozzáférjenek.

 

A nemzeti appokban így aztán követni lehet majd például nem csak azt, ha egy német ember egy másik német fertőzött közelébe kerül, hanem

 

azt is, ha valaki egy Németországban tartózkodó, fertőzött olasszal vagy litvánnal találkozna,

 

így téve biztonságosabbá a külföldre történő utazást. Így például meg lehet akadályozni, hogy egy friss covidos akaratlanul is kapcsolatba kerüljön másokkal addig, amíg el nem különítik. A felhasználóknak ehhez nem kell letölteni más országok appját, a saját nemzeti appjukon belül is tudják jelezni, ha megfertőződtek.

 

A Bizottság ígérete szerint az appok külföldi társaikkal nem fogják megosztani a külföldre utazó felhasználók személyazonosságát, csupán azokat az egyedi azonosítókat, amiket az app maga generál, a kicserélt információkat is pluszban titkosítják, és mindössze addig tárolják, amíg a kontaktkutatáshoz az feltétlen szükséges.

 

Az adatcserét lehetővé tevő informatikai rendszert az erre szakosodott német szoftvergyártó, a SAP és a Deutsche Telekom közösen fejleszti.

 

Mint az a Bizottság hivatalos közleményében áll, Stella Kyriakides egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos szerint a fertőzés monitorozására alkalmas appok – főleg most, hogy a koronavírusos esetek száma Európa-szerte nő – életeket menthetnek, ha elengedő ember használja őket, és segítségükkel sikerülhet gátolni a fertőzés terjedését.

 

Arra ugyanakkor a ciprusi biztos is felhívta a figyelmet, hogy

 

az apphasználat csupán kiegészítő megoldásként működik az olyan általános intézkedések mellett, mint a széleskörű tesztelés vagy a kontaktkutatás.

 

NYITÓKÉP: Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A McKinsey kutatása azt is kimutatta, hogy a kis- és közepes vállalkozások egytizede arra számít, fél éven belül csődbe fog menni.

Eközben az olasz politika a homofóbia szigorúbb jogi büntétéséről vitázik.

Ez az egyik legrosszabb mutató nemzetközi összehasonlításban. Ugyanakkor a magyarok döntő többsége biztos benne, hogy felismeri az álhíreket – de másokból ezt már nem nézi ki.

Budapestet ezermilliárdos kár is érheti a rossz minőségű levegő és szmog miatt.

De nemcsak az oszmán szultán, mások ellen is fellázadhatunk a magyarokkal az Age of Empires III új verziójában.

Az alapvetően olvasói videókat újraközlő Nextának a hatóságok szerint az a bűne, hogy „szélsőséges tartalmat” gyárt.

Sajnos nemcsak a fertőzöttek, hanem a kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépre szorulók száma is hatalmasat ugrott.

A hét kérdése

Európa egyre több országában vezetnek be korlátozásokat a növekvő esetszámok miatt, emiatt elképzelhető, hogy lassan Magyarország is szigorítani fog. Te milyen korlátozásokat vállalnál be?

Azért ide elnéznénk

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Twitter megosztás Google+ megosztás