+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. szeptember 14. hétfő, 10:55
Több Balaton, kevesebb Erdély: majd' 70 százalékkal kevesebb turista érkezett idén Székelyföldre, mint tavaly.

A koronavírus-járvány és a miatta bevezetett romániai és magyarországi intézkedések alaposan betettek idén annak, hogy magyarországi magyarok ezrei láthassák az ezeréves határt, Kolozsvár látnivalóit, a csíksomlyói búcsút, Orbán tusványosi beszédét vagy csak simán a Székelykőt, és ez a számokon is durván meglátszik.

 

A kolozsvári Krónika napilap tárta fel, hogy pontosan mekkora is az a hatalmas visszaesés, ami tapasztalható idén mind az összerdélyi, mind a székelyföldi turizmusban. Az adatok László Endrétől, a Székelyföldi Turisztikai Desztináció Menedzsment klaszter elnökétől származnak, ez a klaszter készített ugyanis statisztikát többek közt a vendégéjszakák száma alapján. Eszerint míg 2019 első felében még 9,39 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma a három székelyföldi megyében (Hargita, Kovászna, Maros), addig ez idén 65,27 százalékos csökkenést mutatott. A székelyek valamennyire még szerencsésnek is mondhatják magukat, hiszen a tavalyi növekedés a román átlag fölött volt, az idei bezuhanás pedig alatta, és az mindhárom székelyföldi megyét nagyjából ugyanolyan arányban érte. Az adatok alapján

 

aki utazott, az is spórolósra vette: a szállodák nagyobb kiesést könyveltek el, mint a panziók.

 

A romániai belföldi turizmus fókuszában ráadásul annyira a tengerpart volt, hogy a korábbi években végig zsúfolt és alig foglalható székelyföldi kulcsosházak többnyire gyakorlatilag üresen állt. Egy Gyergyóújfalu melletti szállás tulajdonosa a Székelyhonnak ezt azzal indokolta, hogy idén elmaradtak a külföldi vendégek, a romániaiak közül pedig leginkább lazítani vágyó családokat érdekelte a dolog. „Rengeteg foglalásunk volt Magyarországról, amelyeket szinte mind lemondták. Most augusztusban két nagyobb csoport érkezett volna Ausztriából, akik szintén visszamondták a foglalást. Ezzel szemben a helyi vendégek száma elenyésző” – ezt már egy udvarhelyszéki vendégház tulajdonosa mondta a lapnak, hozzátéve, annyira nincs náluk zsúfoltság, hogy lényegében bármikorra lehet foglalni most. Csíkpálfalván, egy csíksomlyói kilátással rendelkező szállónál viszont megfoldultak idén külföldiek is:

 

„Egy külföldi család temetésre kellett ideutazzon, ők voltak az idei egyetlen külföldi vendégeink.”

 

Még a 2008-as gazdasági világválság sem tépázta meg annyira az erdélyi és a partiumi turizmust, mint a koronavírus-járvány, értékeli a számokat a Krónika, hozzátéve, hogy az őszi szezon sem tudja kárpótolni a kiesést, főleg olyan körülmények között, hogy a jelenlegi állás szerint egyhamar nem nyithatnak ki a wellnessközpontok és a benti medencék.

 

A magyar határhoz közelebb, a partiumi Nagyváradon se jobb a helyzet. A közeli Félixfürdőt és Püspökfürdőt üzemeltető cég igazgatója arról számolt be, hogy a júliusi és augusztusi bevételek is elmaradtak a 2019-es szinttől, az év első fele, azaz a járvány legdurvább része kétmillió eurós kiesést okozott nekik. És noha nyáron 30 kilométeres körzetben át lehetett járni a magyar-román határon, a vendégek 95 százaléka így is romániai volt. Az elmúlt években számos felújításon átesett Nagyvárad turizmusa is szenved, már annak is örülnének, ha a tavalyi 236 ezer vendégéjszaka fele meglenne idén – és ez már az optimista forgatókönyvük.

 

FOTÓ: A Hagymás-hegység / Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a Pfizer oltása öt vagy csak egy évre jó, de a fertőzésen való átesésnél hosszabb ideig biztosít védelmet, mondta ugyanő.

Rettenetes tsudák estek meg, a Gonosz bélyegével kérkedők ingerlik 's gúnyolják az igazakat.

A frakció után a pártcsaládból való távozás immáron puszta formalitás, írja egyikük.

A parlamenten kívüli Progresszív Szlovákia csak azt szeretné, hogy valaki más legyen a kormányfő, Robert Fico és Peter Pellegrini exminiszterelnökök viszont népszavazást írnának ki az előrehozott választásról.

Még mindig befizethetik az elmaradt hathavi tb-tartozást azok, akiknek emiatt elvileg február 12-től már az életmentő beavatkozásokért is fizetniük kéne, derült ki Tállai András parlamenti válaszából.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás