+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea
2020. szeptember 13. vasárnap, 14:01
Ha valamiért nincs értelme vendégcikknek gondolt szöveget szerkeszteni, az az, hogy egy politikus végül a saját falán tegye azt közzé.

Vasárnap délben terjedelmes Facebook-posztot közölt Fekete-Győr András Momentum-elnök arról, hogy szerinte mennyire félrekezeli a kormány a koronavírus-járványt, és ő mit tenne másképp.

 

Egyre világosabb, hogy a Fidesz alkalmatlan a járvány egészségügyi és gazdasági következményeinek kezelésére. Orbán...

Posted by Fekete-Győr András on Sunday, September 13, 2020

 

Az Azonnalinál azért olvastuk a posztot nagy érdeklődéssel, mert az szóról szóra azonos annak a szövegnek a jórészével, amit Fekete-Győr az Azonnalinak vendégcikként küldött publikálásra, és már meg is szerkesztettük.

 

Aki rendszeresen olvassa az Azonnalit, tudja, hogy bárkitől, így politikusoktól is (bármelyik pártban politizáljanak is) szívesen közlünk vendégcikkeket, ha azok releváns, aktuális témáról szólnak és koherens érvelést tartalmaznak. Annak külön örülünk, hogy a legtöbbször a politikusok nyitottak a szerkesztői észrevételeinkre is, hajlandók a cikkeiken dolgozni, a sajtóközleményesre sikerült megfogalmazásokat érvelőbbé, cikkszerűbbé tenni.

 

Egy-két ilyen javaslatot tettünk Fekete-Győrnek is az először péntek este elküldött szövegére, majd a szombat reggeli (jelentősen jobb) második verziót már konkrét szerkesztői kommentekkel küldtük vissza, hiszen a szövegben téves és pontatlan állítások is szerepeltek, az Azonnalinál pedig véleménycikkek esetén is ügyelünk a kiindulópontul szolgáló tények valósságára. A Momentum-elnöknek megírtuk azt is: amint a jelzett pár dolgot javítja, pontosítja, még vasárnap délután publikáljuk is a cikkét.

 

Hiába vártunk azonban a végleges, javított verzióra, előbb jelent meg Fekete-Győr fenti Facebook-posztja, ami több, mint felét teszi ki az általa nekünk vendégcikként megküldött anyagnak. Igaz, a végéről hiányzik az utolsó pár bekezdés, és közben is kigyomlált néhány mondatot. Érdekes módon köztük pont olyanokat is, amelyek kapcsán felhívtuk a figyelmét a tévedéseire a szerkesztői kommentjeinkben. 

 

Mivel az Azonnalinál nem azért dolgozunk, hogy politikusok saját platformjukon megosztott szövegeit szerkesszük a tudtunkon kívül, felhívtuk Fekete-Győr Andrást, hogy ezt így hogy.

 

A Momentum-elnök nem értette felháborodásunkat, és közölte: túlreagáljuk a helyzetet, hiszen ezek mégiscsak az ő gondolatai, így nyugodtan közölheti őket. 

 

Fekete-Győr Andrástól természetesen a saját gondolatait nem vitatjuk el, azonban ha a saját Facebook-oldalán akarja közölni őket, akkor ne küldje el egy újságnak vendégcikként, ha pedig már elküldte, akkor várja meg, amíg az megjelenik, és ossza meg a teljes cikket, ahogy azt a szerzői jog és az etika megkívánja.

 

Fekete-Győr egyébként azon felvetésünkre, hogy pont az általunk kifogásolt, tévedéseket tartalmazó részt vette ki többek között a szövegből, azt mondta: nem is olvasta még a szerkesztői kommentjeinket, és csak véletlen egybeesésről lehet szó, azt a részt nem találta annyira relevánsnak. A Momentum-elnök egyébként utólag írásban is elnézést kért a kellemetlenségért.

 

A történtek után Fekete-Győr teljes cikkét nem közöljük. Politikusoktól és másoktól is továbbra is szívesen fogadunk vendégcikkeket, amennyiben azokat a kizárólagos közlés iránti igény vezérli.

 

Nem olyan bonyolult dolog ez.

 

FOTÓ: Pintér Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szerdán tárgyalnak a tartományi miniszterelnökök Angela Merkellel további szigorításokról. Markus Söder bajor kormányfő a tavaszihoz hasonló teljes leállást szeretne legalább novemberben.

Elmérgesedett a viszony a török államfő és Franciaország között, az ügy hátterében a Charlie Hebdo Mohamed-karikatúrái és az ezek miatt lefejezett tanár esete áll. A francia szatirikus lap megint lépett egy merészet.

A TUI már építi át ennek megfelelően a portugáliai és Kanári-szigeteki hoteljeit.

Kedden három fontos magyar közéleti személyiség koronavírus-tesztje is pozitív lett. Van, aki már a tüntetek kezelésekor otthoni karanténba vonult, és van, aki örül, hogy nincs tüdőgyulladása.

Hol tart majd Magyarország 2030-ban? EU-tagok leszünk-e akkor még? Milyen adottságaink vannak? Kihasználjuk-e ezeket? Mit kellene tenni? Elolvastuk az Egyensúly Intézet új kötetét.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás