Hogyan lesz egy nekünk küldött, megszerkesztett vendégcikkből poszt Fekete-Győr falán?

Szerző: Bakó Bea
2020.09.13. 14:01

Ha valamiért nincs értelme vendégcikknek gondolt szöveget szerkeszteni, az az, hogy egy politikus végül a saját falán tegye azt közzé.

Hogyan lesz egy nekünk küldött, megszerkesztett vendégcikkből poszt Fekete-Győr falán?

Vasárnap délben terjedelmes Facebook-posztot közölt Fekete-Győr András Momentum-elnök arról, hogy szerinte mennyire félrekezeli a kormány a koronavírus-járványt, és ő mit tenne másképp.

Egyre világosabb, hogy a Fidesz alkalmatlan a járvány egészségügyi és gazdasági következményeinek kezelésére. Orbán...

Posted by Fekete-Győr András on Sunday, September 13, 2020
Az Azonnalinál azért olvastuk a posztot nagy érdeklődéssel, mert az szóról szóra azonos annak a szövegnek a jórészével, amit Fekete-Győr az Azonnalinak vendégcikként küldött publikálásra, és már meg is szerkesztettük.

Aki rendszeresen olvassa az Azonnalit, tudja, hogy bárkitől, így politikusoktól is (bármelyik pártban politizáljanak is) szívesen közlünk vendégcikkeket, ha azok releváns, aktuális témáról szólnak és koherens érvelést tartalmaznak. Annak külön örülünk, hogy a legtöbbször a politikusok nyitottak a szerkesztői észrevételeinkre is, hajlandók a cikkeiken dolgozni, a sajtóközleményesre sikerült megfogalmazásokat érvelőbbé, cikkszerűbbé tenni.

Egy-két ilyen javaslatot tettünk Fekete-Győrnek is az először péntek este elküldött szövegére, majd a szombat reggeli (jelentősen jobb) második verziót már konkrét szerkesztői kommentekkel küldtük vissza, hiszen a szövegben téves és pontatlan állítások is szerepeltek, az Azonnalinál pedig véleménycikkek esetén is ügyelünk a kiindulópontul szolgáló tények valósságára. A Momentum-elnöknek megírtuk azt is: amint a jelzett pár dolgot javítja, pontosítja, még vasárnap délután publikáljuk is a cikkét.

Hiába vártunk azonban a végleges, javított verzióra, előbb jelent meg Fekete-Győr fenti Facebook-posztja, ami több, mint felét teszi ki az általa nekünk vendégcikként megküldött anyagnak. Igaz, a végéről hiányzik az utolsó pár bekezdés, és közben is kigyomlált néhány mondatot. Érdekes módon köztük pont olyanokat is, amelyek kapcsán felhívtuk a figyelmét a tévedéseire a szerkesztői kommentjeinkben. 

Mivel az Azonnalinál nem azért dolgozunk, hogy politikusok saját platformjukon megosztott szövegeit szerkesszük a tudtunkon kívül, felhívtuk Fekete-Győr Andrást, hogy ezt így hogy.

A Momentum-elnök nem értette felháborodásunkat, és közölte: túlreagáljuk a helyzetet, hiszen ezek mégiscsak az ő gondolatai, így nyugodtan közölheti őket. 

Fekete-Győr Andrástól természetesen a saját gondolatait nem vitatjuk el, azonban ha a saját Facebook-oldalán akarja közölni őket, akkor ne küldje el egy újságnak vendégcikként, ha pedig már elküldte, akkor várja meg, amíg az megjelenik, és ossza meg a teljes cikket, ahogy azt a szerzői jog és az etika megkívánja.

Fekete-Győr egyébként azon felvetésünkre, hogy pont az általunk kifogásolt, tévedéseket tartalmazó részt vette ki többek között a szövegből, azt mondta: nem is olvasta még a szerkesztői kommentjeinket, és csak véletlen egybeesésről lehet szó, azt a részt nem találta annyira relevánsnak. A Momentum-elnök egyébként utólag írásban is elnézést kért a kellemetlenségért.

A történtek után Fekete-Győr teljes cikkét nem közöljük. Politikusoktól és másoktól is továbbra is szívesen fogadunk vendégcikkeket, amennyiben azokat a kizárólagos közlés iránti igény vezérli.

Nem olyan bonyolult dolog ez.

FOTÓ: Pintér Bence / Azonnali

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek