+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2020. szeptember 13. vasárnap, 11:01
Ha a borászok nem fognak össze, és hoznak létre közösen egy nagy borvidéki vinotékát, rengeteg jó dologról le fog maradni a turista.

Mi bizony minden héten megírjuk, mit igyál. Lehet az egy családi pince jólmenő slágere, a nagytermelő tömegbora, egy garázsborászat parcellaszelekciója, kései szüretelésű cirfandli, magas savú rajnai vagy akár szerb ürmös, a lényeg, hogy finom legyen. De az se baj, ha meghökkent és kimozdít a kényelmes komfortzónából. Téged is, minket is. További szempont: ne legyen túl nehéz hozzájutni.

 

Van-e Magyarországon olyan borvidék, ahol annak központjában beülök egy borbárba, és szakértő segítséggel végig tudom kóstolni az összes releváns helyi termelő összes piacon lévő borát? Az egyik legapróbb borvidék, Somló jut csak eszembe. Máshol vagy nincs, vagy nem tudok róla, és utóbbi erősen valószínűsíti, hogy előbbi a helyes. A jobb sorsa érdemes borvidékeink csak álmodoznak erről: a nem egy bizonyos termelő kezében lévő és általa dominált, hanem egy nagy, központi, akár közösségileg fenntartott enotéka/vinotéka jobb borvidékeken nemcsak bevett szokás, hanem alapvető elvárás Jeruzalemtől Cormònson át Golsig már Közép-Európában is.

 

+ Egy ilyen hely a borvidék szellemi életének központja: közös kóstolók, borbemutatók, premierek, sajtótájékoztatók, irodalmi estek, bulik helyszíne. A borászok itt bármiről meggyőzhetik a polgármestert, a polgármester aztán büszkén mutogathatja ennek eredményeit a szomszéd falvak vezetőinek, a testvértelepülésekről jövőknek, az országgyűlési képviselőnek meg a miniszternek.

 

+ Egy ilyen hely a borturisták kötelező köre: egymás mellett kóstolhatják végig az összes szőlőfajtát, évjáratot, termelőt horizontálisan és vertikálisan is. Nincs az a borszakértő és borblogger, akit ez a lehetőség ne vonzana, és ne posztolná rögtön Facebookra.

 

+ Egy ilyen hely a borvidék turisztikai központja: pár prospektus elolvasása és valami egyszerű hidegtál mellett melyik laikus érdeklődő ne kóstolná végig a helyi mezőnyt, hogy másnap pontosan tudja, mit szeret, és miből akar vásárolni pár palackot otthonra?

 

+ Egy ilyen hely kiváló befektetés a borászok számára: minek egyesével nyitvatartani és kóstoltatni, ha van egy közös hely, amit mindenki ellát borral, és amiből mindenki profitál?

 

+ Egy ilyen hellyel jól jár a helyi hentes, a sajtkészítő, a lekváros, a pék, a gyümölcsleves: bor mellé valamit kínálni kell, és leginkább helyit illik, és az se baj, ha lehet belőlük vinni elvitelre is.

 

+ Egy ilyen hely tökéletes az átutazók számára: nem kell azon izgulni, vajon nyitva van-e bárki, és hogy mennyi időt vesz el az egész, hiszen egy fix nyitvatartású helyen egész egyszerűen mindig ott van minden.

 

Ha pedig valaki most ezen fellelkesedett, és látna egy tökéletes példát egy ilyen helyre, meg se álljon a szlovén-olasz határ melletti Cormònsig. Van annyira szép a környék és jó a bor, hogy megérjen két hét karantént – már annak, aki szívesen ül otthon, és tud dolgozni onnan is –, de a város főterén lévő enoteca már önmagában is megér egy tanulmányi kirándulást. A teljes helyi mezőny fent van a járvány miatt csak egy QR-kóddal elérhető itallapon, bármit felbontanak kóstolási mennyiségre is (0,5 dl), és szívesen összeállítanak komplett sorokat is: ilyenkor a pohár nyelére aggasztott csipeszekre írják rá, hogy pontosan mi is van a pohárban. 

 

A város körüli szőlőkkel gazdagon beültetett kistáj neve Collio, ezen a néven többnyire házasítások kerülnek piacra. Többnyire a helyben csak Tocainak nevezett friulano az alapja, kerül bele néha sauvignon blanc, malvazija, ribolla gialla meg még sok más. Mindenki másként készíti, de a cél mindenhol az, hogy egy borban foglalják össze, miről szól Cormòns: ez tehát lényegében maga a zászlósbor. Olyan, mint mondjuk a pécsi borvidéken a Déli fény, kicsit egyébként még stílusában és élvezhetőségében is, pláne ha Szabó Zoltán '19-esével vetjük össze.

 

A helyi szövetkezet, a Cantina Produttori Cormòns 2018-as Colliojában csak a helyi szőlőfajták vannak, mint ugyanis megtudtam, számos szőlőben a mai napig egy ültetvényen belül van szétszórva a friulano, malvazija, ribolla gialla, így ezeket van, hogy eleve egyben is szüretelik. Az enotecában ki is magaslott a többi Collio közül, ez ugyanis végre egy olyan cuvée, ami nem azért készült, hogy a három szőlőfajta majd jól kiküszöbölje egymás hibáit, savat pótol, cukrot fed el (stb.), hanem

 

mert együtt még jobb bort adnak, mint külön-külön. A 10 euró alatti árkategóriában ilyen bort készíteni elismerésre méltó kultúrmisszió.

 

Jó turistaként természetesen vettem is belőle, három napig hagytam nyitva, harmadnapon annyira árasztotta magából a sárgadinnyét, hogy nincs, ki ne kapna kedvet tőle egy sárgadinnyéhez. Ennél jobb névjegykártyája egy borvidéknek nem lehet: és ha nincs közös vinotékája a borvidéknek, lehet, sose kóstolom meg.

 

10-es skálán? jó 6 pont

Mennyibe kerül? 8 euró

Hol kapható? A pincészetnél és annak webshopjában (a Magyarországra való szállítás költsége megegyezik egy PCR-teszt árával). Vagy rendelsz egy hasonlót a jóval olcsóbb Xtrawine-nál.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Az osztrák sajtóhoz eljutott információk szerint az éttermeknek be kell zárniuk.

A jelenlegi válság más mint a többi, a megoldás pedig a hitelezés felpörgetése bankoknak nyújtott állami segítséggel. A Spiegel Carmen Reinharttal, a világbank alelnökével készített interjút.

Szemereyné Pataki Klaudia szerint Kecskemét gócponttá vált, azonban ezt semmilyen nyilvános adat nem tudja alátámasztani. Megkérdeztük a hivataltól, hogy mi alapján nyilvánították a várost gócponttá.

A szlovák minisztrelnök már csak arra vágyik, hogy kivezesse az országát a slamasztikából. Hétvégén Szlovákiában letesztelik a teljes lakoságot.

A fővárosi önkormányzat a Nagykörút komplex megújítását tervezi, ebbe lehet beleszólni.

Szlovéniában lakhelyelhagyási tilalom is van, azaz senki
nem mozdulhat ki arról
a településről, amelyben tartózkodik. Mutatjuk, hogyan érinti ez a fővárost, Ljubljanát!

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás