+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bakó Bea
2020. szeptember 12. szombat, 15:40
Mi a rosszabb? Hogy egy, a kormány seggében lévő publicista nem tartja be az állam egyébként rossz szabályait, vagy hogy az ellenzék szerint a jogállam a rossz szabályok mindenáron való kikényszerítését jelenti?

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Magyarországon, az indokolatlanul hülye szabályok és azok kreatív kikerülésének hazájában óriási felzúdulást kavart Bayer Zsolt várbeli lakásszerzésének ügye. Először pár évvel ezelőtt, mikor az egész kiderült, újabban pedig most, hogy Bayer az ügyről részletesebben is beszélt az Azonnalinak. A kormánypárti publicista ugyanis hivatalosan csere útján jutott egy önkormányzati lakás bérleti jogához – a műemléki védettségű, önkormányzati tulajdonban álló várbeli ingatlanoknál ugyanis ez a szabály –, azonban kiderült, hogy a csereingatlant hamarosan visszavásárolta.

 

Bayer maga beszélt arról a nekünk adott nagyinterjúban, hogy szarul van ez az egész kitalálva, és maga a szabályrendszer kényszeríti a lakástörvény kreatív kikerülésére azokat, akik elcserélnék a meglévő budavári önkormányzati lakásukat, vagy szeretnének egy ilyen bérleti jogához hozzájutni.

 

A nyilvánvalónak a kijelentése után aztán elkezdődött a morális felháborodás az ellenzéki közvéleményben: nyilván csakis olyanok részéről, akik még sosem találkoztak teljesen felesleges, csupán az állampolgár szívatására szolgáló szabályokkal a magyar közigazgatás dzsungelében, és még sosem kerülték ki valamilyen ügyes ötlettel az ilyeneket – úgy, hogy egyébként azzal anyagi kárt senkinek nem okoztak, csak a saját életüket könnyítették meg.

 

Persze a most esetleg következetlenül felháborodó

 

egyszeri magyar állampolgár és Bayer Zsolt között van egy nagy különbség. Az előbbi ugyanis nem a Fidesz seggéből kiabálja közpénzzel kitömött médiák tömkelegén keresztül rendszeresen a nagyközönségnek, hogy itt minden mekkora rendben van,

 

a tíz éve regnáló kormány mindent jól csinál és Orbán Viktor a nemzet egyetlen üdvözítője, mindenki más meg minimum hazaáruló, esetleg még féreg is.

 

Az ötös számú párttagkönyv büszke tulajdonosának, akinek nyilvánosan sosincs egy szemernyi kritikája sem a Fidesz kormányzása felé, láthatóan nem jutott eszébe, hogy a rendelkezésére álló számtalan platform egyikén esetleg szóvá tegye, hogy ésszerűtlen dolgok vannak a lakástörvényben, inkább továbbra is teli torokból harsogta, hogy minden rendben van – már persze azt kivéve, hogy a gonosz Brüsszel ránk akarja kényszeríteni a migránsokat – és közben szép csendben megcsinálta azt, amit számos más magyar állampolgár eléggé el nem ítélhető módon szokott egy ilyen helyzetben: keresett egy ügyvédet, hogy ugyan már oldják meg valahogy, hogy mindenkinek jó legyen, és a szerződés formailag megfeleljen az indokolatlanul hülye törvényi előírásoknak, aztán csókolom.

 

Lehet persze azon lamentálni, hogy ha Bayer ezt jelezte volna valahogy, és utána netán módosították volna a lakástörvényt, akkor egyből lex Bayert kiáltott volna-e az ellenzéki közvélemény, csakhogy egy ilyen módosítás – a legtöbb, haverokra és ellenségekre szabott törvénytől eltérően – nem csak Bayernek segített volna, hanem számtalan, a várban lakást bérlő, vagy odaköltözni kívánó más embernek is. (Az Azonnali szerkesztőségébe is érkeztek olvasói levelek az ügy kapcsán, amiben a fennálló helyzet abszurditását ecsetelik az érintettek saját példájukon.)

 

Most az ellenzék maga követeli ezt a „lex Bayert” utólag, és persze igazuk is van, mert később is jobb egy hülye szabályt módosítani, mint soha. Ami már érdekesebb, az V. Naszályi Márta kerületi polgármester reakciója, aki felváltva emlegetett az önkormányzat által beadott büntetőjogi feljelentést és polgári jogi keresetleveleket az ügyben, majd arra a kérdésünkre, hogy sérült-e itt bárkinek, adott esetben az önkormányzatnak az érdeke,

 

azt a frappáns választ adta, hogy elsősorban a jogállam sérült. Az a jogállam, ami ugye ebben az országban – többek között V. Naszályi Márta pártja szerint – évek óta nincs is.

 

De ha meg most mégis van, akkor az V. Naszályi Márta szerint ezen logika alapján azt jelentené, hogy nem a törvények vannak az emberekért, hanem az emberek a törvényekért, akármilyen életszerűtlenek is legyenek azok? Az talán majd jobban szolgálja a jogállamot és a jogbiztonságot, ha az I. kerületi önkormányzat keresetlevelei nyomán a bíróságok sorra érvénytelenítenek már teljesített, egyébként mindkét fél megelégedésére szolgáló és senkit sem károsító szerződéseket?

 

És a legfőbb kérdés: vajon V. Naszályi Márta mellett az ellenzék mekkora része osztja azt a véleményét, hogy a törvények betűjét minden egyes esetben feltétlenül és szigorúan utólag be kell vasalni akkor is, ha azok a törvények nyilvánvalóan rosszak, betarthatatlanok? Mert ha ez az összellenzéki álláspont, akkor őszintén kíváncsi leszek rá, hogy – ha valami csoda folytán sikerül választást nyerniük – hogyan fogják lebontani vagy helyrehozni a NER rendszerét úgy, hogy az a bizonyos jogállam tutira egy fikarcnyit se sérüljön.

 

Olvasd vissza a teljes Bayer-interjúnkat itt! Ha Bakó Bea többi cikkére vagy kíváncsi, ide kattints!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Legának nem sikerült bevennie az ötven éve vörös Toszkánát, az Öt Csillag az északi régiókban gyakorlatilag eltűnt, a déliekben összeomlott.

Hónapok kérdése, és közvetlen vasúti összeköttetése lesz a román főváros repülőterének a belvárossal. Eddig csak buszozni vagy taxizni lehetett.

A koronavírus miatt idén hiány volt a külföldi munkaerőből.

A ma újrainduló parlamentben már bevezetett az Országgyűlés Hivatala a koronavírus-fertőzést megelőző intézkedéseket, azok azonban a politikusokra nem vonatkoznak. De akkor hogyan védekeznek majd a politikusok?

Az untig ismert sorosozás mellett az is kiderül a miniszterelnök Magyar Nemzetben megjelentetett cikkéből, hogy a brüsszeli politika a németet követi.

Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

A legtöbb helyen kötelező lesz a maszkviselés, annak betartásáért pedig az adott hely lesz a felelős. Részletek!

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás