+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád & Lakatos Miska & Tóth Helga & Vass Csaba
2020. szeptember 12. szombat, 08:00
A huculok eredetileg a ruszinok egy csoportját képezik, Ukrajnában, Máramarosban és Moldva északi részén élnek. A máramarosi huculok ma már ortodox vallásúak, és az ukránokhoz tartozónak tartják magukat. Közülük a legtöbben Oroszkő községben élnek. Elmentünk hozzájuk, hogy megnézzük, kik is ők, hogyan élnek ma, és miért hisznek annyira a szülőföldjükben.

Ma már csak nagyjából 30 ezer hucul él a Kárpátokban, a mai Ukrajna és Románia határvidékein. A kisebbség a ruszinokhoz tartozik alapvetően, akik a környék ukránjaitól görögkatolikus vallásukban tértek el. Ma Románián belül Máramaros megyében, ott is Oroszkőn él többségük. A Transindex ide látogatott el, hogy a huculokról szóló, egyre több turistát vonzó múzeum vezetőjével átbeszélje a népcsoport dolgait.

 

 

„Először is, ne feledjük: a huculok ukránok!”

 

– mondja Vasile Popovici, a múzeum vezetője. Szerinte körülbelül akkora a különbség egy hucul és egy ukrán között, mint egy moldvai vagy egy oltvány és egy román között, azaz azért van némi, például a viseletben, a kiejtésben, a dialektusban. A vallásban már nincs: mint elmondta, noha korábban a huculok valóban görögkatolikusok voltak, mára áttértek az ukrán ortodox vallásra. Elmeséli, a helyiek 90 százaléka beszéli az ukrán nyelvet, annak is a hucul dialektusát, románul azonban mindenki tud.

 

„Természetesen van egy asszimiláció is. A fiatal családok külföldre mennek, nagyon sok a vegyesházasság, ilyenkor sokszor egy köztes kommunikációs nyelv teremtődik meg. Ha például valahol az apa román, az anya pedig ukrán, akkor könnyebb az állam nyelvét használni a családban. (...) Ez valahogy normális is. Haladunk előre, az emberek meg asszimilálódnak” – meséli Popovici, hozzátéve, azért jobb lenne, ha nem felejtenék el a saját nyelvüket, kultúrájukat és szokásaikat se.

 

De miből élnek ma a huculok? Hogyan jöttek a mai Máramaros megyébe? Milyen kapcsolat fűzi őket Ukrajnához? Miért jönnek haza a Nyugat-Európában szerencsét próbált fiataljaik? Miért érdemes meglátogatni a vidéket? A videóból ez mind kiderül!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A koronavírus-járvány miatt a tavalyi évhez hasonlóan bár nagyobb számban, de még mindig csak saját, szaúdi állampolgárai vehetnek részt az idei mekkai zarándoklaton.

Egy hónapig minden a fociról fog szólni, a szurkolók közös mámorban ünneplik csapataik győzelmét a kocsmák teraszain és az utcákon. Összeszedtünk tizenegy helyet Budapesten, ahol megúszhatod mindezt.

Lukasenka így akar elébe menni az uniós szankciónak, ugyanis az unió szigorítana az eddig bevezetett fegyverembargóján.

A független képviselő szerint a pontszerzés is már akkora népünnepélyt váltana ki, hogy sokan bizony nem tudnának másnap munkába menni.

Így jelenleg az LMP titkárát már kettő, míg a DK-s Czeglédy Csabát egy párt támogatja. Ugyanakkor elég szoros előválasztást ígér kettejük harca.

A hét elején meghirdetett akció igen népszerű: reggel már rengetegen álltak sorba az oltásért, majd azt követően miccsért és kenyérért.

Ötszáz évvel ezelőtt halt meg Bakócz Tamás érsek. Ő volt az egyetlen magyar főpap, akinek lehetősége nyílt megszerezni Szent Péter trónját.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

A helyszín Mecseknádasd, de Pécsről és Szekszárdról különbuszok is mennek majd a helyszínre. Június 12., érdemes már most foglalni!

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás