+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád & Lakatos Miska & Tóth Helga & Vass Csaba
2020. szeptember 12. szombat, 08:00
A huculok eredetileg a ruszinok egy csoportját képezik, Ukrajnában, Máramarosban és Moldva északi részén élnek. A máramarosi huculok ma már ortodox vallásúak, és az ukránokhoz tartozónak tartják magukat. Közülük a legtöbben Oroszkő községben élnek. Elmentünk hozzájuk, hogy megnézzük, kik is ők, hogyan élnek ma, és miért hisznek annyira a szülőföldjükben.

Ma már csak nagyjából 30 ezer hucul él a Kárpátokban, a mai Ukrajna és Románia határvidékein. A kisebbség a ruszinokhoz tartozik alapvetően, akik a környék ukránjaitól görögkatolikus vallásukban tértek el. Ma Románián belül Máramaros megyében, ott is Oroszkőn él többségük. A Transindex ide látogatott el, hogy a huculokról szóló, egyre több turistát vonzó múzeum vezetőjével átbeszélje a népcsoport dolgait.

 

 

„Először is, ne feledjük: a huculok ukránok!”

 

– mondja Vasile Popovici, a múzeum vezetője. Szerinte körülbelül akkora a különbség egy hucul és egy ukrán között, mint egy moldvai vagy egy oltvány és egy román között, azaz azért van némi, például a viseletben, a kiejtésben, a dialektusban. A vallásban már nincs: mint elmondta, noha korábban a huculok valóban görögkatolikusok voltak, mára áttértek az ukrán ortodox vallásra. Elmeséli, a helyiek 90 százaléka beszéli az ukrán nyelvet, annak is a hucul dialektusát, románul azonban mindenki tud.

 

„Természetesen van egy asszimiláció is. A fiatal családok külföldre mennek, nagyon sok a vegyesházasság, ilyenkor sokszor egy köztes kommunikációs nyelv teremtődik meg. Ha például valahol az apa román, az anya pedig ukrán, akkor könnyebb az állam nyelvét használni a családban. (...) Ez valahogy normális is. Haladunk előre, az emberek meg asszimilálódnak” – meséli Popovici, hozzátéve, azért jobb lenne, ha nem felejtenék el a saját nyelvüket, kultúrájukat és szokásaikat se.

 

De miből élnek ma a huculok? Hogyan jöttek a mai Máramaros megyébe? Milyen kapcsolat fűzi őket Ukrajnához? Miért jönnek haza a Nyugat-Európában szerencsét próbált fiataljaik? Miért érdemes meglátogatni a vidéket? A videóból ez mind kiderül!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Legának nem sikerült bevennie az ötven éve vörös Toszkánát, az Öt Csillag az északi régiókban gyakorlatilag eltűnt, a déliekben összeomlott.

Hónapok kérdése, és közvetlen vasúti összeköttetése lesz a román főváros repülőterének a belvárossal. Eddig csak buszozni vagy taxizni lehetett.

A koronavírus miatt idén hiány volt a külföldi munkaerőből.

A ma újrainduló parlamentben már bevezetett az Országgyűlés Hivatala a koronavírus-fertőzést megelőző intézkedéseket, azok azonban a politikusokra nem vonatkoznak. De akkor hogyan védekeznek majd a politikusok?

Az untig ismert sorosozás mellett az is kiderül a miniszterelnök Magyar Nemzetben megjelentetett cikkéből, hogy a brüsszeli politika a németet követi.

Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

A legtöbb helyen kötelező lesz a maszkviselés, annak betartásáért pedig az adott hely lesz a felelős. Részletek!

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás